Прочитај ми чланак

Велики Новак и тенис у инвалидским колицима

0

Новак Ђоковић организовао је у Мелбурну хуманитарни гала догађај на Маргарет корт Арени.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Сав прикупљени новац биће усмерен на програме раног развоја деце у Србији које спроводи Фондација најбољег српског спортисте у историји.

Шестоструки победник Отвореног првенства Аустралије, првог Гренд Слема сезоне, који почиње у понедељак, захвалио је организаторима турнира на указаном поштовању.

„Захвалан сам организаторима Аустралијан опена на оваквом дану и поштовању које ми је указано. Фондација коју смо основали пре 10 година, а која пуних 5 година усмерено и истрајно ради на унапредјењу услова образовања деце у раном узрасту до сада је помогла хиљадама малишана. Градимо вртиће, улажемо у програме, обучавамо наставнике како би што квалитетније радили са децом, а више од стотину појединачних пројеката веома успешно реализовали“, рекао је Ђоковић.

Много личности из света спорта присуствовали су овом догадјају. Ту су, измедју осталих били и легендарни тенисер Рој Емерсон, талентовани Александар Зверев, са којим је Ђоковић одиграо краћи егзибициони меч, као и параолимпијски шампион Дилан Алкот, када је и сам сео у инвалидска колица, затим крикет играчи Шејн Варн и Мег Ленинг, рагбиста Кем Смит, фудбалер Арчи Томпсон и многи други.

„Циљ остаје и даље да буде што више нас који ћемо се удружити да помогнемо деци и пружимо им знање и образовање. Од тога ће зависити не само њихови животи, већ и напредак друштва у целини“, рекао је Ђоковић.

„Ноћ са Новаком“ изазвао је велику пажњу у тениском свету и у Мелбурну.

„Јако сам узбуђен што сам организовао овакав догадјај баш у Мелбурну, где сам сам имао фантастичну подршку навијача протеклих година. Не могу да верујем да је прошло девет година од како сам први пут освојио Аустралијан Опен, свој први Гренд Слем трофеј. До сада сам шест пута био првак овде, и изједначио сам рекорд великог Роја Емерсона, што је невероватно остварење на које сам поносан“, истакао је Новак.

Директор Аустралијан Опена Крег Тајли захвалио је репрезентативцу Србије на свему што ради за децу широм света, али и за тенис као спорт.

„Радујемо се што је Новак одлучио да започне овогодишњи поход на Аустралијан Опен кроз један овакав хуманитарни догађај. Навијачи су се одазвали у великом броју, тако да је повећана свест о важности улагања у рани развој и образовање деце. Новак ради сјајне ствари са својом Фондацијом, реч је о великом човеку, правом шампиону, филантропу, шоумену и желим му све најбоље како терену, тако и у приватном животу“, рекао је Тајли.

Фондација „Новак Ђоковић“ је у 2016. години, реализовала пројекте и програме који су обухватили више од 6.000 деце у целој Србији. Успешно је настављен пројекат “Школице живота – заједно за детињство”, тако да данас око 100 ђака похађа новоотворене Школице у Шиду и Пећинцима.

Фондација је навела да је са конкурса за пројекте 2015/2016. године комплетно је завршено шест пројеката. Захваљујући донацији фондације опремљени су предшколски и школски објекти у Жагубици, Власотинцу, Новом Саду, Старој Пазови, Свилајнцу, Ћуприји и Гучи.

У протеклој години обележени су Медјународни дан књиге и Медјународни дан спорта, а одржани су и традиционални догађаји, попут, Кампа пријатељства – Другаријада, и додела новогодишњих поклона предшколским установама и хранитељским породицама са територије Војводине у сарадњи са Радио-телевизјом Војводине.

Фондација „Новак Ђоковић“ је само кроз ове догађаје обухватила 1.000 деце предшколског узраста.

У 2016. години Фондација је завршила трогодишњи пилот пројекат Породични сарадник, у сарадњи са УНИЦЕФ и Министарставом рада, запошљавања и социјалне политике, чија имплементација у државни систем социјалне заштите се очекује.

Такође, реализован је и програм “МиндУП” у сарадњи са “Хаwн фоундатион” у оквиру ког је у току 2016 године кренуо други циклус обуке у 4 града у Србији. Протеклу годину обележила је и сарадња са Харвард Универзитетом, као и пројекти “Академија малих генија – Тесла Гениус” и “Месец музике”.