Прочитај ми чланак

ТАЈНЕ ПОСЕТЕ ХРВАТСКОЈ – спрема се нешто велико

0

Група инвеститора из Европе заинтересована је за изградњу аеродрома у Хрватској, који ће према најавама, бити већи од сплитског и дубровачког аеродрома.

622707_img-1430837699_f

Фото: Reuters

Група инвеститора из Европе заинтересована је за изградњу аеродрома у Хрватској, који ће према најавама, бити већи од сплитског и дубровачког аеродрома.

Пре неколико месеци Вргорац су у тајности посетили инвеститори који представљају групу страних улагача с подручја Европе и из света.

Истина је да су на подручју од Дубровника до Сплита тражили одговарајуће микролокације за градњу међународне ваздушне луке.

Упоредо су и проверавали просторне планове градова и општина како би знали је ли на неком подручју могуће реализовати планирану инвестицију, која би била већа од сплитске и дубровачке ваздушне луке.

Они су пронашли одговарајућу локацију приликом вожње ауто-путем, и то на подручју Вргорачке крајине. Тачније, ради се о земљи на потезу од села Драгљани, Козица па све до Рашћана.

Сместила се јужно од ауто-пута и краја Парка природе Биоково, а њена велика предност је што се ради о котлини која је већ сада по равници и прегледности терена погодна за овај пројекат.

Инвеститори су тражили плато који би имао минимално три километра равне површине за слетну писту. С обзиром на близину Макарског приморја, ауто-пута А1, два излаза са ауто-пута, међународне граничне прелазе, чвора А1 и коридора 5Ц, као и пут Равча – Дрвеник, Вргорац им је представљен као једно од најзначајнијих чворишта у овом делу Далмације.

– А како је крајем 2016. године пут Равча – Дрвеник добила локацијску дозволу, пројекат градње аеродрома је тада улагачима постао још занимљивији – открива Анте Пранић, градоначелник Вргорца коме су страни инвеститори пре неколико месеци покуцали на врата.

Већ током њихове прве посете заједно су отишли до локације, а након само десет дана инвеститори су поновно дошли да извиде терен, овај пут са појачањем – екипом геодета.

Геодети су прочешљали терен, а време нису губили па су у вргорачкој канцеларији катастра одмах проверили и имовинско-правно стање тог подручја, за које Пранић тврди да је у потпуности државно власништво. А да су инвеститори озбиљно заинтересовани, доказује и трећи долазак у Вргорац.

– Имали су беспилотне летилице којима су снимили целу локацију – каже Пранић.