Прочитај ми чланак

Срамотна хајка БЛИЦА против Додика, Српске и националних интереса

0

Милорад Додик поново манипулише масама и подиже себи рејтинг запаљивим изјавама. Овога пута отишао је најдаље у својој реторици - изнео је план о стварању велике Србије.

Додик: Ако хоће да хапсе, нека хапсе читав референдум

Изјавом да је босанским Србима боље да створе једну државу са Србијом укључујући Косово, а чему би се касније припојила и Црна Гора, Додик је идеју велике Србије разрадио до детаља. Иако познат по оштрој, горљивој и националистичкој реторици, чини се да је Милорад Додик овог пута отишао даље и од лидера радикала Војислава Шешеља. Најопасније од свега је што је јасно да ова идеја није остварива без оружја и жртава.

Ненад Васић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, сматра да стварање онога о чему Додик говори, а за шта истини за вољу није искористио синтагму „велика Србија“, представља ратну опцију.

Додик или не схвата или не жели да прихвати да је у мирнодопским условима, решавање српског националног питања и националног јединства, у скоријој будућности могуће само у оквирима Европске уније – наводи Васић.

Уколико то не призна као српски национални лидер, онда су његове изјаве вид самопромоције, у сврху подизања сопственог рејтинга.

Свака друга алтернатива осим уједињења под покровитељством ЕУ представљала би личну и националну алтернативу, са унапред познатим исходом, а то није само неуспех, већ и штета. Она би била начињена и нама у Србији. Опет би нас у свету гледали као негативце и дестабилишући фактор у региону – истиче Васић.

Руски „Комерсант“ пише да је Додик сада први пут „тако отворено формулисао идеју велике Србије“.

Лист пише да је „сензационалну изјаву“ Додик дао уочи Дана РС, који међународна заједница сматра незаконитим, а Хрвати и муслимани дискриминационим.

Муслимани, који чине већину становништва у БиХ, као и представници међународне заједнице, страхују да је после референдума Додик кренуо путем изласка РС из састава БиХ. Његова изјава уочи празника само је потврдила те бојазни – додаје дневник.

„Комерсант“ оцењује да ова ситуација изазива неизбежно заоштравање конфликта лидера РС са међународном заједницом.

Победа Доналда Трампа у САД и криза унутар ЕУ довеле су до тога да Додика казна међународне заједнице још није стигла. У неким другачијим међународним приликама већ бисмо могли да очекујемо изолацију председника РС, али и увођење санкција грађанима РС.

„Комерсант“ наводи да ни Москва не жури да подржи Додика јер се после његовог септембарског сусрета са Владимиром Путином Кремљ огласио кратким саопштењем без речи о референдуму и подршци.

У супротном случају, Русија би добила нови повод за свађу са Западом и заузела још јачу просрпску позицију него сама Србија – закључује дневник.

Дипломата Нинослав Стојадиновић каже за „Блиц“ да је Додик понесен успехом референдума који је организовао и великом прославом, очекивано, заоштрио изјаве.

Он диже тензије, па их спушта, то је његов стил. Несумњиво је постигао успех, уништио је опозицију и понесен тиме прешао је црвену линију. Ово му није требало – каже за „Блиц“ некадашњи амбасадор Нинислав Стојадиновић и констатује да је симптоматично да је и Младен Иванић заоштрио своју реторику.

Додик: Могуће поновно формирање Војске Републике Српске

Председник РС Милорад Додик најавио је у Брчком могућност да РС раскине споразум у формирању Оружаних снага БиХ и поново формира властиту војску. Додик је рекао да ће РС „сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни Дејтонски договор који подразумева да РС има своју војску“.

Знам да постоји много проблема у вези с тим, али морамо направити први корак. Окупићу ових дана политичаре у РС и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички потребно да поднесемо захтев за прекидање споразума и да се РС искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ – рекао је Додик.

Додикове запаљиве изјаве

8. јануара 2017. „По чему Босна и Херцеговина мора да буде? Заснива се искључиво на идеализму муслимана у БиХ који, наводно, хоће неку своју велику државу. Па, немају шансе“.
28. децембра 2016. „Терористичких активности највише је било у ФБиХ и у муслиманским насељима. У РС су то они који имају подршку круга око Бакира Изетбеговића, а раније његовог оца, који је овде доводио муџахедине“.
10. септембра 2016. „Политика Запада је 20 година била у функцији афирмације муслиманско-бошњачке политичке концепције стварања и рехабилитације унитарне БиХ. Тој концепцији се супротставила РС“.