Прочитај ми чланак

„Русија ће имати велико поштовање према нашој земљи док је будем водио“

0

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп одржава прву конференцију за новинаре у Њујорку на којој је навео да "мисли да Русија стоји иза хаковања".

donald-tramp-izabran

Трамп је каснио неколико минута на конференцију, која је заказана за 17 сати.

„Лепо је бити са вама“, рекао је Трамп и навео да је навикао на свакодневне конференције за медије, али да их нису одржавали јер је било „много нетачних вести“.

Жестока расправа са ЦНН: Ви сте лажне вести

Током конференције за медије Трамп је ушао у жестоку расправу са новинаром ЦНН којем није дозволио да постави питање.

„Ви сте лажне вести“, рекао је Трамп док су он и новинар говорили малтене у исто време и надвикивали се.

После се за питање јавио новинар ББЦ-ја, а Трамп је рекао: „Још једна дивота“
Осим тога, Трамп се на почетку конференције за медије захвалио онима из медија који нису објављивали те „глупости које су објавиле можда обавештајне агенције, ко зна, можда обавештајне агенције“.

Како каже, уколико су обавештајне агенције заиста објавиле спорна документа, која он назива „лажним вестима“, то ће бити велика мрља на њиховој заоставштини.

Трамп је такође навео да се радује својој инаугурацији 20. јануара, за коју је рекао да ће бити леп дан.

Прво питање било је о скандалу око наводног хаковања, а Трамп је одговорио да „мисли да је то Русија“, али да су у томе учествовали и други појединци и друге земље.

На питање о његовом односу са Русијом, Трамп је навео да „уколико се Путину свиђа Трамп, онда је то предност, не мана“:

„Да ли стварно мислите да би Хилари Клинтон била оштрија према Путину? Да ли ико верује у то? Ма дајте“.

Трампови противници након његове победе често су истицали да је Русија хаковањем Демократског националног комитета помогла Трампу да победи на изборима. Пре неколико дана објављени су наводни докази за то. И Трамп и руски председник Владимир Путин негирали су све наводе.

На Твитеру доста бурно реагују на Трампову прву конференцију за медије.

Трамп је навео да ће у року од 90 дана бити објављен извештај о одбрани од хаковања и како да се заустави „тај феномен“.

„Имамо неке од највећих компјутерским умова на свету. Њих шест, који су највећи на свету, који никада нису били у истој соби ће радити заједно и направити одбрану“, рекао је Трамп истичући да су демократе урадиле лош посао.

Пред крај конференције новинарка га је питала да ли може да категорично негира да су он и његови сарадници током предизборне кампање у САД имали контаката са Русима, а Трамп је рекао:

„Русија ће имати велико поштовање према нашој земљи док је будем водио, поштоваће нас више, видећете то. Али није проблем само Русија Русија, а ви о томе не пишете. Шта се догодило? Кина је хаковала 22 милиона налога. Немамо одбрану. Воде нас људи који не знају шта раде. Русија ће нас много више поштовати док је ја будем водио. Надам се да ћемо се слагати, али могуће је и да до тога не дође“.

Иначе, новинари су више пута постављали питање о односу са Русијом.

Новоизабрани председник се ту захвалио новинарима на пажњу и рекао да је то крај конференције. Док је одлазио неколико новинара је узвикивало да он није одговорио на питање и негирао да су његови сарадници током кампање имали контаката са Русима, на шта се Трамп није осврнуо.

Трамп је током обраћања ушао у мањи вербални окршај са једном новинарком након што га је питала о његовом порезу:

„Једини који брину о мом порезу сте ви, новинари.“

„А грађани?“

„Постао сам председник. Победио сам. Није их брига“.

Током предизборне кампање објављена је прича о наводним Трамповим малверзацијама са порезом за коју су тада истицали да може да доведе до краја његове трке за председника. Из његовог тима је тада речено да је Трамп урадио све по закону и да је искористио пореске законе.

Трамп је одговорио и на питање о извештају у коме се налазе поверљива документа у којима пише да Руси тврде да имају компромитујуће личне и финансијске податке о Трампу. Кремљ, међутим, тврди да Русија не поседује „компромитујуће“ податке о Трампу.

Новоизабрани председник САД навео је да су то „лажне вести“ и да се ништа од тога што су медији пренели није догодило.

„Срамота је што је нешто такво објављено. Наши противници су то објавили. Група противника се окупила заједно, болесних људи, и објавили су то ср**ње“.

Рекао је да је увек био свестан шпијунирања у хотелским собама.

„Веома сам пажљив. Окружен сам телохранитељима… Увек им кажем – Будите веома пажљиви, у таквим собама има камера на најчуднијим местима. Не можете да их видите и не знате да су то. Боље да будете пажљиви или ћете гледати себе на ноћној телевизији. Такође, имам страх од бацила“, рекао је Трамп и изазвао смех новинара. Пре обраћања Трампа, на конференцији за медије нападнут је „Базфид“ због објаве „тајног извештаја“. „То је јадан покушај да се прикупе кликови“, речено је на конференцији.

Америчка телевизијска мрежа ЦНН и други медији у САД известили су о постојању поверљивог документа од 35 страна, састављеног од серије бележака с датумима од јуна до децембра 2016, који је написао бивши британски агент за контрашпијунажу којег америчке обавештајне службе сматрају поузданим извором.

Када је дошло до питања о „Обамакеру“ на коју је Обамина адмистрација много полагала, а коју су републиканци много критиковали, Трамп је рекао „коначно, мислио са да то питање никада нећете поставити“, након чега је рекао да је „Обамакер“ „потпуна катастрофа“

На питање о једном од његових највећих адута током кампање – зиду на граници са Мексиком – Трамп је навео да ће зид бити подигнут, да “може да чека годину, две, док трају преговори са Мексиком“, али да не жели да чека.

Како наводи, његов потредседник Мајк Пенс тренутно ради на томе да се добију потребна одобрења од Конгреса.

„Волим људе из Мексика, неки од људи који раде за мене су из Мексика. Мексичка влада је одлична, али Мексико искоришћава САД“.