Прочитај ми чланак

ОДБОРНИК „ПОКОПАО“ НАПРЕДЊАКЕ: Буџет Земуна за 2017 годину – катастрофа!

0

Обраћање Данила Тврдишића, одборника Сложни за Земун и Батајницу – Даница Грујичић

Beograd - Zemun

Општина Земун има буџет од 667.512.333 динара. Истини за вољу, у питању је релативно скроман износ у односу на огромна средства која троши град Београд. Међутим, одговорно тврдим, да чак и ова средства, кад би се рационалније користила, могла су бити много боље употребљена за наш Земун и за интерес малог обичног човека у њему.

На пример, општини Нови Београд  додељено је, (по буџетској расподели за 2017.)  50 милиона мање буџетских средстава од Општине Земун. Али и са тако малим буџетом општина која има више становника него Земун је покренула много већи број пројеката које су могли да осете обични грађани. Дакле, новобеограски пример показује да се са релативно малим буџетом, али са рационалним усмеравањем општинског новца може много урадити за локалну средину.

Услуге по уговору „сива зона“ општинског буџета Земуна

Буџет Земуна који предлаже СНС за 2017 је једном речју – катастрофалан.

Погледајмо буџетску позицију „Услуге по уговору“. Две године уназад упорно упозоравам са ове скуштинске говорнице  да се ова ставка повећава мимо сваког логичког објашњења. Када сам 2015. указивао да је 50 милиона за ове намене пуно, десило се да су издвајања за ову намену прошле године повећана на 77 милона, да би по предлогу буџета за 2017 износ ових услуга достигао астрономских 98 милиона и 250 хиљада дин!

danilo-tvrdisic-biografijaЗашто, господо одборници, сматрам да су ове услуге својевсрсна сива зона у буџету Земуна?

Зато што нигде нисте  дефинисали које су то услуге.То нигде не пише. У буџету није прецизирано шта то укључује нити сте дали објашњење зашто овај износ констатно расте.

Дакле, ја изражавам отворену сумњу да се овде ради или о  повећању класичног страначког СНС запошљавања или о потпуно ненаменском трошењу средстава. Зашто то тврдим? Из простог разлога јер не постоји нова околност која би утицала да се ови трошкови повећају многоструко. Зато постављам питање шта се то толико изменило да би ове услуге за 2017 овако драстично порасле? Такође инсистирам да надлежни из општине одговоре на питање колико људи је у 2016 у општини Земун било запослено по уговору о делу?

Дакле, господо из СНС-а појасните разлог овог астрономског повећавања издвајања за „услуге по уговору“. Ја тврдим да разлога, осим у циљу страначког запошљавања, нема.

„Канцеларија за локални и економски развој“ – класични пример конфликта интереса

Даље, око додељених пројеката:  упада у очи на пример пројекат који води Стеван Родић „канцеларија за локални и економски развој“ чији је основни задатак „оживљавање активности привредних субјеката“. Упозоравам да се овде ради о класичном конфликту интереса. Наиме, како неко ко се зове Стеван Родић,односно неко ко је високо позиционаиран у СНС-у и ко има више фирми на своје име на тероторији Земуна, може да буде објективан и да под „оживљавањем привредних субјеката“ не види прилику за реализацију  интереса својих фирми или фирми својих пословних партнера. У овом случају, дакле,  Општина Земун саучествује у класичном конфликту интереса.

Озбиљан буџетски проблем је и ставка „информисање“, односно средства која се троше за ову намену. Издвајање за информисање је повећано са четири на седам милиона и двеста хиљада. Толико се издваја на годишњем нивоу за општински сајт, за конференције за медије и за издавање непостојећих земунских новина.

Не смемо заборавити да од 25. Октобра 2012 „Земунске новине“ малте не и не излазе (свега четири броја са симболичним тиражом су штампана од тада до данас). При томе средства за ову намену се издвајају као да „Земунске новине“ редовно и нормално излазе! За четири године скупила се  цифра од 24 милиона – за новине које не излазе!

Имало би овде још много тога да се дода,  али с обзиром на ограничено време излагања и на могућност само једног јављања по овој тачки дневног реда то би, за сада, било све у овом јављању.   На крају бих додао да је врхунска бахатост чињеница да су од пет капиталних пројеката три везана за реновирање намештаја, куповину нових рачунара у опшитни и сл. Свака част на „рационалном“ трошењу новаца грађана Земуна у времену декларативног стезања каиша!

Због свега поменутог  гласаћу против предложеног буџета за 2017 годину!