Прочитај ми чланак

НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ: Потпуни колапс на београдским улицама!

0

На београдским улицама влада потпуни колапс у саобраћају због снега који је током ноћи нападао, а није очишћен.

beograd-put-ciscenje-snega06-n-s

Како јављају репортери Б92 са улица, поједини аутобуси ГСП не могу уопште да се крећу, а стање на мостовима преко Саве је алармантно.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да, и поред снежних падавина које трају већ 20 сати, уз мање проблеме, саобраћај у главном граду функционише.

guzva-u-saobracaju09-n-s

Дуж целог Булевара Ослобођења су огромне гужве, све до моста Газела, нарочито код Aутокоманде.

Такође, чепови се стварају и на Бранковом мосту, на излазу са Бановог Брда према Булевару Војводе Мишића.

Јавни превоз у Београду одвија се отежано због нерашчишћеног снега, а неколико приградских линија је скраћено, речено је у ГСП.

beograd-put-ciscenje-snega04-n-s

Центар града је такође преоптерећен, а стање је такво да је чак и у појединим приградским насељима, попут Батајнице и Жаркова ситуација веома тешка.

guzva-u-saobracaju08-n-s

О томе да је у Београду потпуни колапс сведочи и то што се ниједно такси удружење није јављало на позив редакције Б92.нет.

Грађани који су се јавили Телеграфу кажу да превоз скоро да не функционише, поготово у периферним деловима Београда, али и на главним саобраћајницама.

– Јутрос нисам успео да уђем у аутобус 89, који саобраћа од Видиковца до Новог Београда. Aутобус је био пун већ на Жаркову. Све је закрчено – рекао је један од читалаца.

Јавили су и да се сатима чека аутобус у Устаничкој улици, а од Коњарника до Улице Грчица Миленка путује се невероватних 25 минута.

Такође, у Вишеградској улици је пукла цев, тако да је превоз обустављен у овом делу града, од Кнеза Милоша до Клиничког центра.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да се 2.000 радника налази улици и да се град чисти свим расположивим капацитетима.

– Чистимо, боримо се… Надамо се да ће после 14, 15 часова падавине престати, тако да ће након тога доћи до нормализације ситуације – изјавио је Мали.

beograd-put-ciscenje-snega05-n-s

Линије са Зеленог венца такође не функционишу, јер је један аутобус проклизао и препречио пут, па је све закрчено. Aутобуси на линијама 52,53 и 56 не саобраћају.

„Зеленило“ без престанка ради на чишћењу снега

Радници „Зеленила Београд“ интензивно чисте парковске стазе, пролазе, степеништа, станичне платое, тротоаре и степеништа у парковским и у блоковским и стамбеним насељима, како би се олакшала пешачка комуникација грађана.

sneg-zelenilo-beograda-staze

У току јучерашњег дана, ручним путем је очишћено 124.895 м2, а машинским путем 197.224 м2 површина.  Посуто је преко 34.000 кг. соли и око 900 л течне калцијум-хлорид емулзије.

Приоритет у чишћењу имају површине аутобуских стајалишта, затим стазе, тротари и степеништа.

Данас, на чишћењу снега је ангажовано 346 радника са  неопходном крупном механизацијом (15 путара, 4 кипера, 4 мултикара, 4 вилија, 4 трактора куботе, ФАП са даском и посипачем и  трактор са емулзијом), као и са преко 30 машина ситне механизације .

Упркос броју ангажованих радника и механизације, ефекти чишћења мање су видљиви јер снег непрекидно пада на тек очишћене површине. И поред тога, радници „Зеленила“ наставиће са уклањањем снега и посипањем соли и емулзије , како би се живот у граду несметано одвијао.

Спас од минуса у хангарима

Склониште од хладноће и снега мигранти са Блиског истока који су се затекли у Београду потражили су у напуштеним магацинима иза Главне железничке станице. У старим, оронулим зградама без врата и прозора, које су некада служиле за складиштење царињене робе, свакодневно борави око 1.000 људи.

migranti12-n-s

Још пре неколико месеци иза железничких перона никао је самоорганизовани избеглички камп. Температуре испод нуле и велике падавине довеле су у испражњене хангаре и оне који су доскоро спавали на улици и у парку.

Чекајући да пређу границу са Мађарском и докопају се Западне Европе, мигранти које смо затекли у магацинима бораве без воде, струје и тоалета. Греју се помоћу логорских ватри које пале, како испред, тако и у самим хангарима.

migranti03-n-s

Умотани у ћебад и танке јакне, из свог склоништа излазе само како би јели. Бесплатне куване оброке обезбеђује им хуманитрана организација из Велике Британије „Хот фуд Индомени“. Волонтери нам кажу да последња два месеца на овом месту поделе по 1.000 ручкова дневно.

Упркос катастрофалним временским условима, како сазнајемо, ниједан мигрант није примљен у болницу због промрзлина или лошег здравственог стања проузрокованог хладноћом.