НАПЕТО: Србија тражи заштиту амбасада од албанских терориста

2

МСП Србије затражило је од појединих земаља да појачају обезбеђење српских дипломатских представништава која су потенцијалне мете албанских терориста.

ambasada_serbii_w_warszawie_al-_roz_5

МСП Србије затражило је од појединих земаља да појачају обезбеђење српских дипломатских представништава која су потенцијалне мете албанских терориста.

Дипломате у тим амбасадама добиле су из Београда прецизне инструкције да мере опреза подигну на највиши ниво.

Засада се не размишља о повлачењу нашег особља, али им је сугерисано активирање специјалних планова за кризне ситуације, које има свака амбасада, док су амбасадори обавезни да о свим контактима и кретањима унапред обавесте МСП, а по потреби и домаћине, како би њихова рута била унапред обезбеђена, пишу „Вечерње новости.“

Дипломатама је такође наложено да избегавају јавне догађаје и кретање сведу на најмању могућу меру.

Појачано обезбеђење наших амбасада и резиденција затражено је од власти Швајцарске, Турске, Немачке, Италије и Белгије, где према безбедносним информацијама може доћи до напада на српску мрежу дипломатско конзуларних представнишава, уз молбу да се уколико је могуће посебне мрре заштите пруже и члановима породица дипломата.

У представништвима која би се могла наћи на удару ради око 40 насих дипломата, а будући да је број запослених због штедње у нашим амбасдама сведен на неопходни минимум, за обезбеђење зграде је најчешће задужен домар док возач има често улогу и „телохранитеља амбасадора.“

Како је за „Вечерње новости“ изјавио амбасадор у једној од „ризичних“ земаља, наше дипломате су у сталној вези са централом у Београду али и властима у земљи домаћина.

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је у понедељак да се, према безбедносним информацијама, у албанској дијаспори планира заузимање неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи како би се Србија принудила да одустане од захтева за суђење Харадинају, а та информација је према његовим речима добијена од западних безбедносних агенција из једне велике земље.

Једна од опција која је разматрана у албанској дијаспори било је и узимања талаца, рекао је Дачић.

Према изворима „Новости“ служба која је доставила информацију нашој земљи је до ње досла тако што је њихов агент био убачен у редове албанске дијаспоре у једној западноевропској земљи.

Државни секретар у МСП задужен за контролу и безбедност ДКП Ивица Тончев рекао је за „Новости“ да је упркос протестима због хапшења Харадинаја испред неких од наших амбасада, ситуација под контролом.

„За спољно обезбеђење објеката задужени су домаћини и надамо се да нећемо доћи у ситуацију са се ствари радикализују“, додао је он.

  • pERA

    Ма то су наши пријатељи, сигурно се организују да нам честитају празнике.

  • МатерВамИздајничкуАнтиСрбску

    Тамо где Шипаца има много је опасно.
    Земље као Швицарска, Немачка(?), Аустрија…
    Белгија (?) Француска не јер тамо су мере сигурности већ на вишем нивоу…..иако имају атентате и са тим “мерама“…