Прочитај ми чланак

Милион Срба циља Грчку

0

У земљи Хелена прошлог лета било 900.000 наших туриста, а у Атини очекују рекордну посету ове сезоне

paralia-grcka

Фото: Wikipedia

Више од 70 одсто наших грађана који планирају да летују ове године жели да иде у Грчку, па се очекује да ће бити оборен нови рекорд по броју српских гостију.

 Према анкети Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, у Турској жели да се купа 10 одсто грађана, а у Шпанији и Италији по пет одсто. На петом месту је Црна Гора, а следе Египат, Бугарска и Тунис. Ови подаци нимало не чуде, јер је прошле године, према званичним подацима Националне туристичке организације Грчке, у њиховој земљи летовало 900.000 српских туриста. Ове године очекују да ће им у госте доћи чак милион Срба.

Преко агенција је прошле сезоне у Грчкој летовало више од пола милиона грађана, што значи да је скоро 300.000 српских туриста индивидуално путовало на егејску и јонску обалу – каже Александар Сеничић, директор ЈУТА. – Верујемо да ће и ове године та земља бити најпримамљивија нашим туристима, јер уплате у раном букингу тако говоре. Та земља је близу, безбедна је, пријатељска и наши туристи су навикли на Грчку.

Упркос тешкој финансијској и безбедносној години, број српских туриста који је летовао у иностранству 2016. није био мањи него 2015. године. Међутим, била је мања зарада, јер су наши туристи, у просеку, уплаћивали аранжмане јефтиније за 70 евра него раније. Тако, просечна цена аранжмана сада износи 240 евра. Сеничић очекује да ће и ове године зарада бити мања, али не и број туриста, јер људи нису изгубили жељу за путовањем. Он верује да ће се више људи одлучити на одмор у Србији.

Ове године први пут је у нашој земљи уведен систем ЈУТА гаранција који се показао као изузетно повољан за потрошаче, па и остале земље у окружењу планирају да га примене. Наиме, ЈУТА гаранција значи да уколико агенција није платила хотел, путници ће на дестинацији бити смештени или у собе које су и уплатили или у други адекватан смештај, а уколико није обезбедила повратак, туристима ће бити обезбеђен превоз. Уколико је агенција престала да ради, онима који су уплатили, а нису отишли на путовање – новац ће бити враћен у року од 15 дана.

Прошле године је систем показао да функционише већ за првомајске празнике када је агенција „Џет сет“ оставила путнике испред хотела у Риму, Прагу и Будимпешти и сви су смештени у року од пола сата – наглашава Сеничић. – У року од две недеље 242 путника добило је смештај. Ми смо са њима контактирали, и нису морали да доносе папире. То је први пут у последње три деценије да су туристи тако брзо збринути и обештећени, јер на 350 дестинација имамо 700 представника.

Лане је 147 агенција имало ову гаранцију, а од ове године мораће да је имају све чланице ЈУТА. У Србији ради 532 туроператора, што је за трећину више него пре годину дана када их је било 782 и када је донета уредба да сви морају да обезбеде полису од 300.000 евра