ЈЕДНО ПИСМО СРПСКИХ УСТАНИКА упућено комшијама муслиманима 1941. године

8

Мере самоодбране, које су предузимали Срби у тренуцима тоталног безнађа, прерастале су у суров облик освете по прастарој девизи: „Око за око, зуб за зуб.”

unnamed-400x280

Мере самоодбране, које су предузимали Срби у тренуцима тоталног безнађа, прерастале су у суров облик освете по прастарој девизи: „Око за око, зуб за зуб.”

Чувени енглески филозоф Бекон рекао је: „Освета је нека врста дивље правде.” То подразумева да она увек води другој неправди, али са осветом се мора рачунати у тренуцима безумља. Римски песник Вергилије, у Енејиди, ставио је у уста свом јунаку речи много пута навођене: „О нек се роди осветник неки из пепела мога.” Према записима очевидаца злочина, сличне поруке остављале су жртве усташког терора пре бацања у поноре и зверског убијања. Речи умирућих увек се претварају у аманет, а у рату постале су обавеза потенцијалних жртава које је чекала иста судбина.

Доносимо једно од многих упозорења српских сељака који су преко ноћи постајали герилци у борби за голи живот. Трговцу и поседнику Мустафи Ферхатбеговићу упутио је писмо 6. августа 1941. „вођа одметника”, које гласи:

„Драги Мустафа. Молим те лијепо умири доље папраћанске муслимане да не би ишли против нас. Немојте дозволити да се отвори вјерска борба. Ја ти гарантујем да се муслиманском свијету неће ништа десити. Ми нисмо пошли у борбу против муслиманског народа, него против ове терористичке власти која иде затим да нас потпуно истријеби. Ти ћеш као поштен човјек и сам признати да ово није ни право ни поштено што је од нас урађено. Немој сада ви да појачавате још више ту мржњу која би могла навести и Србе да чине доцније освету над муслиманским свијетом. Ја мислим да и ти сам видиш да ће из овог рата побједник изаћи Совјетска Русија. За сада ја и моји људи можемо одржавати наше да не чине освету, а ако би било напада од стране вас и даље можда се то не би онда могло… Будите мирни и добре комшије нама као што сте прије били, па вам неће фалити ни длака са главе. Поздрав Џаферу и теби, Бранко.”

Преузето из књиге Смиље Аврамов, „Геноцид у Југославији 1941-1945, 1991…, Књига прва, Београд 2008.

 • KARADJORDJE PETROVIC

  DR SRDJA TRIFKOVIC „SENKA DZIHADA“,BEOGRAD 2007.

 • Херцеговина

  Нема шта Срби нису покушали да са потурченом бившом ,,браћом,, нађу заједнички језик.
  На овом порталу се увијек некако провлачи да је кривица на Србима.
  Мићо Љубибратић један од устаника у Ерцеговачком устанку 1875 (код потурчењака поспрдно назван ,,такозвани), још 1895 у жељи за приближавањем и разумјевањем двије вјере (мислио је једног народа), превјео је Куран на српском писму ћирилици.
  Реакције су биле потпуно негативне, од улеме која је показала невиђену одурност на влашко неоријентално писмо, што не чуди јер су се осјећали као турци и оно мало писмености било је на арапском.
  Куран на српској ћирилици нису сматрали покушајем измирјења, већ да је стварни циљ успостава владавине поганих каура над њима, у онемоћалој турској империји.
  Сам устанак против турака за њих је био антибосански и антимуслимански и иако је био угушен, на крају је, по њима изазвао катастрофу за отоманску власт, пошто је коначни резултат био проширење Србије и Црне Горе.
  Тако да они у исту раван стављају 1875 и 1992 кад је створена Република Српска.

  • KARADJORDJE PETROVIC

   SRBI ZIVE U TESKOJ ZABLUDI KADA GOVORE MUSLIMANI SU ISTI NAROD KAO PRAVOSLAVNI SRBI,SAMO JE VEROISPOVEST RAZLICITA I MISLECI DA CE TAKO PRIVOLETI MUSLIMANE,DA BUDU BRACA SA NJIMA I DA SE I ONI SMATRAJU SRBIMA,OD TOGA NEMA NISTA,ZATO STO JE ISLAM TESKA ZARAZNA BOLEST ISTO KAO I ATEISTICKI KOMUNIZAM,I ISLAM I KOMUNIZAM TRAZE OD SVOJIH PODANIKA ODRICANJE OD SVOGA NARODA I OD SVOJIH PREDAKA I SVOJE PROSLOSTI I KULTURNOG NASLEDJA!!! PROCITAJ KNJIGU OD DR SRDJE TRIFKOVICA „SENKA DZIHADA“,PA CE TI BITI DO DETALJA JASNO KOLIKO JE ISLAM TESKA ZARAZNA BOLEST!!!

 • Kodza Milos

  Глас разума у лудилу не значи много. Већег лудила, безнађа и пропасти за Српски народ од Југославије није било.

  • grebak grebić

   Као и увек у свим твојим коментарима нема ништа друго до лаж. Такве лажи су увек долазиле од Германа, а ти си очигледно њихов идеални инструмент. Хрватска и комунистичка мржња према Карађорђевићима је огромна, патолошка и лудачка. Швабе су нас мрзеле због вечитог отпора њиховој агресији, окупацији и на крају и победи 1918.
   КАРАЂОРЂЕВИЋИ СУ УВЕК БИЛИ ПРОТИВ ГЕРМАНА, ТВОЈИХ ФИНАНСИЈЕРА У КОЈЕ ЈЕ СПАДАО И АМБРОЗ.
   Караорђевићи су направили велику Србију, звану Краљевина Срба Хрвата и Словенаца у којој су Срби владали и били доминантни. Да није било комуниста и данас би та држава била српска у којој би Срба било 12 до 15 милиона и владали би са оним олошем или би им дали независност, али само тамо где нема Срба.
   Смрдиш од мржње према српским вредностима и чисти се већ једном са ових портала и торњај се у ону твоју Германију.

  • Kodza Milos

   1. Хрвати нису постојали до Смрдославије Карађорђевића сем као регионални појам, Шумадинци, Славонци, Далматинци … чак и ти Германи их дотле пописују као Србе. Дакле, како Хрвати могу да мрзе своје створитеље, Карађорђевиће?
   2. Комунисти мрзе Карађорђевиће? Нетачно. Јесу се плашили да им ови не преотму власт. У сваком другом погледу су се лепо слагали. Тито је само наследио Смрдославију Карађорђевића у којој није постојала реч ‘Србин’ и српско. Испаде већи Србин од Климента дајући Србији републику иако осакаћену, за време Шиптара ни то нисмо имали. Наставио је Броз да ствара нове народе од српског, служи западу и прети сваком ко се изјасни као Србин друге вере, дакле није скретао са пута Климента. Данас Аца Трба позива Јошку Броза на јединство речима да се никада нису ни свађали јер је Тито све време плаћао апанажу његовом оцу Петру. Каже један официр енглеске војске унуку човека који је имао више слика са Черчилом него са Јованком.
   3. Карађорђевићи били против Германа? Молим те објасни зашто су женили Немице, зашто је тај исти Краљ Гробар имао немачког орла истетовираног на грудима и због чега је Аустрија организовала Мајски преврат? Не мора да објасниш зашто је Карађорђе био аустријски војник, зна се.
   4. Наравно да је именовао ту енглеску колонију у Краљевину СХС, како би другачије створио непостојеће нације Хрвате и Словенце? Већ после осам година претапа све Србе у Југословене.
   5. Ово не пишем због тебе, јер знам да си убог већ за случај да још неко прескочи ограду попут тебе.

  • Владица

   Ма неема од повратка климента на власт .ништа….па погле оног дебилка ацу трбу климента..направио га енглески баштован…ко би хтео њега за краља?Ники!!!
   Нек се торња код распале краљице,подгрејаног мртваца..ал пре тога нека плати струју хоштаплер!

  • Kodza Milos

   Отићи ће сам као и Вучић што ће. Нема шансе. Био му у посети врховни командант, Принц Чарлс и дао му директиве. Најтужније у свему је то понижење, што је Србија за Енглезе толико нижеразредна колонија, да су нам послали једног капетана своје војске за Краља. Као да смо урођеници са Папуа Нове Гвинеје.