Прочитај ми чланак

Дачић: Био бих бољи кандидат од Николића

0

Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је данас да су социјалисти спремни да разговарају о заједничком председничком кандидату владајуће коалиције који ће победити на изборима, на пролеће ове године.

dacic u skupstini n.s.

Лидер СПС је за Телевизију Б92 рекао да би он био бољи председнички кандидат од актуелног председника Србије Томислава Николића, али да он тиме сам себе не кандидује код премијера и лидера Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића.

Дачић је односе СПС и СНС оценио „као никада боље“, додавши да те односе не могу да одређују „разни шумови“.

– Владајућа коалиција мора одговорно да приступи овој теми (заједничком кандидату) јер је за све нас који смо у владајућој коалицији кандидат владајуће коалиције, заједнички, добије изборе – рекао је он.

По његовим речима, ако постоји заједништво владајуће коалиције, онда су за њену будућност битни резултати председничких избора, а не ко је кандидат.

– Зато је наш став да ћемо ми учествовати на изборима и имати свог кандидата, али ако је Вучић заинтересован да о томе разговарамо, ми смо спремни да разговарамо о заједничком председничком кандидату који ће добити изборе – рекао је он.

Он је рекао и да би био бољи кандидат од Николића, али и да није сам себе предложио Вучићу.

– Зашто бих се ја предлагао… ја сам председник странке која се још није договорила о томе хоће ли имати заједничког кандидата, могу да разговарам кад се Вучић вратии из Индије, сешће, разговараће наши партијски органи – објаснио је Дачић.

По његовим речима, однос Вучић-Дачић, СНС-СПС и коалициони партнери гарантује победу Вучића у првом кругу.

– Мислим да је то за политичку стабилност Србије веома значајно – рекао је Дачић.

Упитан да ћи ће изгубили страначки идентитет ако СПС не буде имала свог кандидата, или ће можда ; он изгубити место у Влади ако не подржи кандидата СНС, Дачић је одговори да гови о заједничком кандидату.

– Ми говоримо о заједничком кандидату. Шта је заједнички кандидат. То је заједнички политички план, то је заједничко учешће у кампањи, то је заједничко планирање свега онога што ће се дешавати у наредне четири године. Како у томе можете да изгубите неки идентитет? – запитао је он

По његовим речима, ако постоји државни интерес и договор свих, не може се изгубити страначки идентитет.

– Друго је питање да ми сад дођемо и подржимо некога, ми бисмо изгубили страначки идентитет када бисмо подржали Вука Јеремића или Сашу Јанковића – какве ми имамо везе са њима!? – рекао је Дачић.