Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРЦИМА ЗАСМЕТАЛА СРПСКА СЛИКА Скинули “Косовку девојку” са зида…

0

Слика "Косовка девојка" која је дуго стајала на једном од зидова Ургентног центра у Подгорици скинута је и без икаквог овразложења смештена у ћошак ове установе!

kosovka devojka

Подгорица – Слика „Косовка девојка“ која је дуго стајала на једном од зидова Ургентног центра у Подгорици скинута је ових дана и без икаквог овразложења смештена у ћошак ове установе! Незванично сазнајемо да је слика уклоњена одлуком новог директора УЦ Нермина Абдића, члана ГО ДПС.

Директор Института за српску културу др Будимир Алексић изјавио је за „Новости“ да тај чин представља континуирани однос званичне политике Црне Горе према Косову, против Србије.

Та политика је наслоњена чврсто на антисрпство, признавањем лажне државе Косово и покушајима Подгорице да такву квазидржаву угура у УНЕСКО, отимајући српску културну баштину – каже Алексић. – Сада очекујем да се на зидовима Ургентног центра нађу слике Шоте Далице, која је убијала Србе, или Шабана Полуже, такође српског крвника.

Уклоњена „Косовка девојка“ заштићена од вандала чека рестаурацију?

Шта је био стварни разлог уклањања бакрореза чувене „Косовке девојке“ — потреба за рестаурацијом или нечији захтев после турске донације Ургентном центру од 750.000 евра?

Уметничко дело „Косовка девојка“, уклоњено је после четири деценије из хола Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) крајем децембра на захтев новог директора Ургентног центра Нермина Абдића.

Поред недавно уклоњеног бакрореза на којем је приказана девојка која поји водом српског ратника рањеног у Косовском боју, последњих годину и по налазила се захвалница турској Агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА).

Абдић истиче да премештање слике нема политичку или било какву другу конотацију. Нагласио је да је слику склонио искључиво да би је сачувао од вандализма, јер су неодговорни грађани временом на њој угравирали имена.

„Једини разлог је то што смо културно добро морали да сачувамо од вандализма. Слика није склоњена ни у какав ћошак, већ на најрепрезентативније место у Ургентном центру — у просторију која служи лекарима и медицинским сестрама за одмор“, изјавио је он.

Према незваничним сазнањима „Вијести“, слику „Косовка девојка“ КЦЦГ је добио од Црвеног крста бивше СФРЈ, пре 42 године и била је један од симбола те организације. Након што је Ургентни центар реконструисан током 2015. године захваљујући донацији ТИКЕ од 750.000 евра, наводно је постојала инцијатива да се слика измести. Незванични извори „Вијести“ из КЦЦГ тврде да је од бившег менаџмента захтевано да се уклони, али да су они то одбили да учине.

Абдића је у децембру прошле године за директора Ургентног центра изабрала нова директорка КЦЦГ Зорица Ковачевић. Он је на тој функцији заменио хирурга Перицу Мараша, који је наследио Владимира Добричанина.

Абдић је ортопед, био је члан Управног одбора КЦЦГ и одборник је Демократске партије социјалиста у Скупштини Главног града.

Абдић данас каже да тражи стручњаке који би рестаурирали уметничко дело. Јуче је саопштио „Вијестима“ да су контактирали ликовне уметнике и особе које се баве бакрорезом, како би се неутралисали трагови вандализма и уметничко дело рестаурирало.

Слику „Косовка девојка“ насликао је сликар Урош Предић пре 98 година, а оригинал се налази у Музеју града Београда.