Прочитај ми чланак

СТИЖУ ИЗ РУСИЈЕ: Убрзавање обуке српских пилота за „мигове“

0

За летелице које стижу из Русије потребно 30 ваздухопловаца, Ваздухопловство спрема особље. Имамо највише две године да обучимо младе авијатичаре да лете на "миговима 29".

migovi-x0

Војсци Србије, првог дана када стигну „мигови“ из Русије, биће потребно најмање 30 максимално обучених и оспособљених пилота који ће летели на њима.

СПРЕМНЕ „ЛAСТЕ“ И „ОРЛОВИ“

Према плану Министарства одбране и Војске Србије за ову годину је планирано увођење у пуну употребу школских летелица „ласта“ и комплетног састава авиона „орао“. Од ових летелица, уз „супергалебове“ који чекају модернизацију, очекује се да буду главни носилац средишње фазе процеса обуке пилота за летење на „миговима 29“.

Да би десет ремонтованих и модернизованих ловачких авиона било максимално искоришћено потребна је што бржа обука летачког састава, како би најдаље до 2018. нови ваздухоплови били у пуној употреби.

Познаваоци ситуације у Ратном ваздухопловству управо квалитет летачког кадра наглашавају као најкрупнију препреку за коришћење руских летелица.

Обука за пилотирање на ловачким авионима већ годинама је симболична, а већина војних пилота броји последње године летачког стажа.

У Министарству одбране кажу да су урађене све студије пријема и начина употребе нових летелица.

Оне, између осталог, подразумевају и обуку и усавршавање летачког и техничког особља.

– У овим документима прецизиране су све потребе везане за појачање ратне авијације, укључујући и људске ресурсе. Према предвиђеној динамици, ови авиони ће бити у летном стању тек крајем ове или почетком следеће године. До тада ће уз помоћ руских партнера бити завршено обучавање пилота и механичара, али и окончана уградња свих потребних уређаја и опреме у летелице.

Већина пилота борбене авијације који су тренутно у строју Војске Србије одавно је премашила оптимум година старости за летење на авионима наџвучне авијације. Највећи број је у обуци савладао „супергалеб Г4“ и задржао се на том нивоу.

НОВИ ХAНГAРИ

Стајанке на аеродромима „Батајница“ и „Краљево“ добиће нове покривке и хангаре, испод којих ће „спавати“ нови авиони и хеликоптери. Дом 204. ваздухопловне бригаде, на батајничком аеродрому, добио је пре годину дана нови хангар, којим је отклоњена штета начињена у НAТО бомбардовању 1999.
– Није добро да авиони стоје под отвореним небом. Зато ће бити изграђене лаке покривке за смештај авиона и хеликоптера који ће ускоро стићи у нашу војску – наводе у Министарству одбране.

Да би кадар био спреман за долазак „мигова“, према речима председника удружења наџвучних пилота Борише Мандића, потребна је „преобука“ летача по убразној процедури.

– Последња генерација пилота за „миг 29“ одшколована је 1998. године. Од тада до данас тек понеко је прошао комплетну обуку за ловачку авијацију. Овај процес у редовним условима траје између три и шест година, али ми немамо толико времена. Правило је да један ловачки авион подразумева између три и пет пилота спремних да у сваком тренутку на њему полете. То значи да имамо највише две године да обучимо младе ваздухопловце да лете на „миговима 29“ – каже Мандић.

Убрзано школовање пилота је могуће обуком „трчећим кораком“ на авионима „утва“ и „ласта“, „супергалеб Г4“ и „орао“.

Тиме ће летачки тим бити оспособљени да по пријему нових летелица почну завршно усавршавање за летење на „миговима 29“.

Исто важи и за техничко особље, као и за службе логистике.

Да би своје задатке војни ваздухопловци обављали онако како треба, сматра Мандић, потребно је унапредити њихов материјални положај. Пилоти скромно зарађују, а већина њих нема адкватно решено стамбено питање.