Прочитај ми чланак

СРАМНЕ ИЗЈАВЕ ИНЦКА: Упоредио Републику Српску са НДХ-а

0

Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице у БиХ је оценио да су Додикове тежње припајања Републике Српске Србији, које је истакао у говору за време обележавања Дана Републике Српске, сецесионистичке намере које би дефинитивно биле "прекорачење црвене линије".

incko

За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити „празнике“ као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости – рекао је Инцко за Фактор.

Према његовим речима, уколико се утврди да је током прославе у Српској дошло до кршења Устава и закона Босне и Херцеговине, на потезу је Тужилаштво БиХ које треба реаговати по службеној дужности.

„Ако Додик отцепи Српску од БиХ, избиће рат у региону и сукоб Русије и Запада“
Борачка организација Републике Српске (БОРС) истакла је да изјава високог представника Валентина Инцка у којој је упоредио 9. јануар – Дан Републике Српске са 10. априлом – даном оснивања НДХ, представља тешку увреду за српски народ и борце, као и за све српске жртве из Одбрамбено-отаџбинског рата и из Другог светског рата које су у највећем проценту страдале управо од НДХ.

– Тражимо да се Инцко одмах извини српском народу, а у супротном, ако то изостане, тражимо од институција Републике Српске и представника Републике Српске у заједничким органима БиХ да изађу са јединственим ставом у вези са овим питањем и затраже хитан одлазак Инцка из БиХ – саопштено је из БОРС.