Прочитај ми чланак

Јеремић без подршке ДС, али многи у њој раде за њега

0

Председник Демократске странке Драган Шутановац предложиће на данашњој седници страначког Председништва да та партија подржи Сашу Јанковића као кандидата за председника Србије, сазнаје Данас.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Демократе су међусобно подељене у подршци Јанковићу и потенцијалном председничком кандидату и њиховом бившем члану Вуку Јеремићу, али се надају, како нам је речено, да ће их одлука Председништва ујединити.

Јеремић и даље ћути о томе хоће ли се кандидовати. Јуче нисмо успели да сазнамо како ће и да ли ће уопште изостанак подршке његове бивше странке утицати на Јеремићеву одлуку. Према незваничним спекулацијама које су се ових дана могле чути међу опозиционарима, Јеремић је близу одлуке да се кандидује, чак је и наручио истраживање јавног мњења које би требало да му помогне у доношењу коначног става. Како кажу наши извори, за Јеремића већ ради „пола ДС“, а и цели одбори демократа и СДС Бориса Тадића се приклањају њему. Наши саговорници наводе да Јеремић има подршку Верољуба Стевановић, лидера ЗЗШ, и Душана Петровића, некадашњег лидера Заједно за Србију.

Кустурица себе не види у политици

Филмски редитељ Емир Кустурица поновио је јуче да неће да се кандидује за председника Србије, иако се о томе спекулисало последњих месеци. „Ја себе уопште не видим у политици. Онај ко то помисли, не зна колико је то компликовано“, казао је Кустурица на конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања где је најављивао фестивал Кустендорф. Он је додао да је бављење политиком на Балкану „као када станете на одрон и знате да ће да вас однесе“.

М. К.

Како су нам рекли наши саговорници из ДС, Шутановац и Јанковић су ових дана разговарали и о политици коју ће Јанковић убудуће заступати и сложили су се да је то проевропска политика заснована на правној држави, изградњи институција, европских верности и радничких права. На наше питање да ли су се договорили о важним политичким питањима као што су однос према Косову и његовој независности и положају у Уставу или односу према НАТО и Русији, наши саговорници кажу да њих двојица о томе нису разговарали.

Одлука Председништва требало би да буде саопштена данас на конференцију за медије у просторијама ДС на Теразијама. Ту одлуку треба да потврди и Главни одбор ДС.

Како нам је речено, Шутановац наставља да разговара са осталим представницима странака такозване грађанске опозиције о потреби да та опозиција има заједничког кандидата. Сличан став имају и у СДС Бориса Тадића. Марко Ђуришић, функционер ове странке, за Данас одговарајући на питање када ће та странка донети одлуку кога подржава, одговара да у тој партији и даље сматрају да је најбоље решење један, заједнички кандидат за председника и заједничка листа на евентуалним парламентарним изборима странака грађанске опозиције. „И на томе и даље радимо“, рекао је Ђуришић.