Ана Брнабић: У 2017. следи талас смањивања броја запослених

8

БЕОГРАД - Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић је најавила данас да ће у 2017. бити спроведен талас смањивања броја запослених у републичким јавним предузећима, где сада ради око 147.000 људи, као и да ће у јавној управи ове године бити смањено око 5.000 људи.

Ана Брнабић

Ана Брнабић

„Није готова рационализација у републичким јавним предузећима. Ту има 147.000 запослених и то је талас рационализације који ће ићи у 2017. Ту треба да се уради много више“, рекла је Брнабић.

Она је рекла за Б92 да је у јавној управи, која обухвата државну управу, локалну самоуправу и локална јавна предузећа до сада отишло више од 23.000 људи и да је планирано да оде још око 5.000 у 2017. години.

Код јавне управе, како каже, рационализација је мање више готова и остаје да се до краја спроведу раније донети планови 145 локалних самоуправа које су одредиле максималан број запослених и припремиле систематизације.

„Тога ћемо се држати“, додала је она.

Брнабић је истакла да је важно задржати контролу над запошљавањем и најавила да ће Влада Србије у марту донети нову одлуку о максималном броју запослених у 2017.

Она је објаснила да су неке локалне самоуправа испод а неке изнад по броју запослених.

„Нећемо ићи на линеарно смањивање, то смо договорили са Министарством финансија и одредићемо шест група локалних самоуправа. Статистички од минус три до плус три. Тако да ће неке моћи и да запошљавају у 2017“, рекла је Брнабић.

Она је додала да ће то бити својеврсна награда за њих, док ће неке општине морати драстично да смање број радника.

Према њеним речима, нема више линеарног отпуштања јер би у неким општинама то могло да угрози квалитет пружања услуга грађанима.

Брнабић је рекла да је влада успела да наметне развијање електронских сервиса и е – Управу као озбиљну тему.

Она је рекла да доста касно крећемо са тим у поређењу са ЕУ и да имамо доста још да радимо, на повећању капацитета, формирању регистра и повезивању база података.

„Људи више не смеју да иду на шалтере“, поручила је Брнабић.

 

 • Saki

  Данас сам отишао да подигнем рецепте за лекове за мајку – одбише ме јер је њена књижица неважећа иако сам предао на продужење још почетком октобра 2016 и иако су ми на продужавању књижице рекли да ће мајка моћи да користи стару књижицу док јој не стигне нова. У дому здравља дакле траже потврду из РФЗО филијале да би прихватили стару књижицу. Тако изгубих заказан пријем код лекара опште праксе који се заказује на месец дана.
  Одем одмах у РФЗО а оно ред (који сам досад чекао неколико пута за исту књижицу) у облику змије савијене неколико пута кроз цео велики хол филијале. Дођем кроз 2,5 сата на ред и онда ме одбију са образложењем да је у међувремену умро отац по основу кога је мајка осигурана, па иако је мајка добила пензију од њихових „газда“ ПИО фонда (како се изразио „службеник“), ја морам њима у РФЗО да однесем документ о пензији који је мајка у међувремену добила од тог истог ПИО фонда који су њима надлежни! Питам: Зар немате ви контакт са њима? Али „службеник“ ми не одговара на то питање. За узврат тражи да донесем папир о добијању пензије и мајчину личну карту, иако је папир о пензији издао државни орган који је те идиоте обавестио о промени основе здравственог осигурања. Јер како би то иначе службеник уопште и знао? Сад знам зашто је једна сирота жена у том истом реду испред мене чекала додатних 20 минута да се испразни други шалтер да не би дошла на шалтер тог службеника који ју је већ враћао раније!
  Испред сваког од тих мајмуна стоји рачунар вредан бар 400 евра. Сви имају телефон. Они сви примају плату од свих нас. И њих мрзи да потврде информацију о пензији коју је дао такорећи њихов орган. Да ли је могуће да РФЗО нема информацију ко је како осигуран? Да ли је могуће да је службеник мене вратио из чистог каприца?
  У другом ходнику ред испред врата за е-управу! Еј, ред за е-управу! Ону исту коју та(ј) Брнабић хвали сваке недеље бар једанпут на ТВ. Та иста Брнабић објашњава како нема више потребе за редовима! Еј, докле ово зај**** бре више?

 • konstantin

  Nazalost nema ona nikakvog znanja o ekonomiji, a kamoli da primeni nesto od toga. Znaju samo da otpustaju ljude, pa u redu kad treba ali onda treba da im drzava obezbedi sve za egzistenciju njihovih porodica. Ako to ne uradi sta ce nam onda drzava i ovi ser.tori na vlasti.