Прочитај ми чланак

ВОЈСКА ДОБИЈА ЈОШ 12 МИГОВА: Србија постаје балканска оружана сила!

0

Државни врх завршава преговоре о набавци још 12 најсавременијих 'мигова 29'... Имамо повољне понуде из Русије и Белорусије

pojacanje-migovima

public

После набавке шест „мигова 29“, који би ускоро из Русије требало да стигну у нашу земљу, државни врх Србије завршава преговоре и о куповини још 12 најсавременијих „мигова“, ексклузивно открива Информер!

Како сазнајемо од више одлично обавештених извора у Београду и Москви, Србија је на само корак од уговарања новог веома повољног војнотехничког аранжмана.

Пуна капа

Према речима наших саговорника, поред понуде из Русије, разматра се и могућност аранжмана са Белорусијом!

Држава је одлучна да војну авијацију Србије подигне на највиши могући ниво! Пазите, уз шест најсавременијих „мигова 29“, који су већ набављени и ускоро стижу у нашу земљу, нових 12 авиона ће од Србије направити озбиљну војну силу у целом региону! Ти „мигови 29“ нама нису потребни да бисмо било кога нападали, већ да сачувамо мир и безбедност. Када будемо имали више од 20 моћних „мигова“, нико неће смети ни да помисли да нападне Србију – подвлачи извор Информера.

Како сазнајемо, обе понуде за набавку нових 12 „мигова 29“ које се тренутно разматрају подразумевају максимално повољне услове за Србију.

Цена о којој се прича је далеко нижа од тржишне. Као што смо у децембру од председника Путина добили на поклон шест „мигова“ за које плаћамо модернизацију и наоружање, тако је и сада у оптицају пријатељски, братски аранжман – наводи један од наших саговорника.

Нико од званичника није јуче хтео да коментарише наша сазнања. Истовремено, из Министарства одбране саопштили су да ће министар Зоран Ђорђевић данас и сутра боравити у званичној посети Белорусији, где ће са тамошњим колегом Андрејем Алексејевичем Равковим разговарати о сарадњи наше две земље.

Званично, није саопштено да ли ће током посете Минску бити речи о „миговима 29“, али незванично нам је то потврђено на више адреса.

Војно-политички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански каже да би набавка још 12 „мигова 29“ била пун погодак за нас.

То је одличан политичко-економски потез! Са нових 12 најсавременијих „мигова 29“, уз постојећих десет, имали бисмо озбиљну авијацију и скоро две пуне ескадриле. Могли бисмо да кренемо у обуку од по три пилота за сваку летелицу и тако бисмо имали авионе не само за заштиту неба већ и за озбиљан развој ловачке авијације. Руска војска данас највише користи „сухоје“, а и Белоруси их сада све више набављају… „Мигови 29“ којима су доскоро летели су јако добро очувани и одлична су прилика за Србију – подвлачи Лазански.

То је приоритет

С њим је сагласан и бригадни генерал ВС у пензији Срето Малиновић, који истиче да је обнова наше борбене авијације апсолутни приоритет.

Опоравак војног ваздухопловства важан је за борбену готовост војске, али и укупну националну безбедност. Цена јесте важна, али и квалитет понуде коју добијамо… Када будемо имали конкретније податке о овом послу, моћи ћу да вам кажем нешто више, али набавком руских „мигова“ и хеликоптера држава нам је дала добар сигнал да је спремна да улаже у авијацију… – напомиње Малиновић за наш лист.