ХАОС ЗА БОЖИЋ НА ДИВЉЕМ ЗАПАДУ: Ово је у Америци дозвољено само Србима!

13

На божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава.

125303_srbi-pucnjava-4_f

Фото: Printscreen

На божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава.

Срби у малом калифорнијском граду Џексону Божић славе громогласно и у великим стилу. Чисте ловачке пушке, двоцевке и кратеже, набављу муницију са драмлијама и праве план јавног пуцања у порти храма Свети Сава у главној улици.

Полиција им на овај дан излази у сусрет и дозвољава им да Божић прославе по старим српским превославним обичајима.

Традиција да се Божић прославља пуцњавом у ваздух стара је код америчких Срба сто година. То је спој праксе Дивљег запада и српског обичаја “прангијања”.

Док једни Срби пуцајући у ваздух узвикују на српском “Христос се роди”, други уз звуке пушчане паљбе одговарају “Ваистину се роди”. Потом сви заједно пуцају из пушака и карабина и узвикују “Мир Божји!” – објашњава Драган Ракоњац, хроничар српских збивања у Калифорнији, преносе Новости.

– Мој деда Неђо рођен је у Џексону, говорио је српски и бринуо да српски обичаји остану део наше традиције. Сећам се кад би на Бадње вече прилагали бадњаке, да смо ми деца добијали слаткише, а старији би пуцали. И сутрадан на Божић, после литургије у цркви Свети Сава, мушкарци би се возили центром Џексона и пуцали.

И када би завршили ручак у парохијском дому, ишли би до српских кућа, пили ракију и пуцали. Деда ми је причао да је обичај пуцања за Божић стигао са исељеницима из старе отаџбине. Након што је Неђо умро 2005. године, ја сам на себе преузео бригу да традиција не умре са њим. Ово је лепо наслеђе које ћу поштовати док год сам жив – испричао је Беу Гилмам.

Због овог весеља Срби из Џексона су постали популарни у Америци. На Божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава.

Ова манифестација одушевљава и остале становнике града који нису српске националности. Они се са својим комшијама одлично проведу, а медији спремно сваке године испрате ову сада већ “чувену” манифестацију.

Они су врло често јављали да то у “Џексону пуца Свети Сава”. Тако је славу стекла и црква Свети Сава, најстарији српски православни храм у САД.

Подигнут је 1894. године на брежуљку изнад Џексона. У то време у Џексону и околини живело је 650 српских фамилија махом пристиглих из Херцеговине, Боке, Црне Горе и Војводине. Иако сиромашни, јер је већина радила најслабије плаћене послове, одушевљено су прихватили идеју о градњи цркве.

У знак сећања на заслужне дародавце Чед Колак, Американац српског порекла, подигао је 2002. године спомен плочу са њиховим именима. Пијетет је исказао и владика Максим, епископ западноамерички, који је са свештенством одржао свечану литургију у част 120 година од изградње првог српског храма у Америци.

 • моћни Ђоле Јанговић

  “ Мир Божји!“ па ондак – рататататататат!!
  „…Ово је лепо наслеђе које ћу поштовати док год сам жив – испричао је Беу Гилмам.“
  Јеебо те, па ово не може да смисли ни Душан Ковачевић! хахахахахахахаах…!!!

  • Драган Пешић

   Јецо,овакав коментар је имао и један курват Борис Ставимгајеци на ВЕБ ТРИБЈУНУ.

 • Dijasporac

  Ови су гаднији од самих Амера!

 • Миодраг

  Баш позерски, у стилу ПИНК ТВ! Оду до центра града ДА ИХ СВИ ВИДЕ док мало пуцају. Мислим да је то већа срамота него понос јер да су пуцали у дворишту цркве ионако би их чуо цео градић али их нико не би видео и као да нису ни пуцали.

 • Маринко

  Таман за једну дивизију.
  Мобилишите их и пошаљите пут Косова, да не пуцају у празно.
  Само тако могу себи и свету да докажу да су прави Срби.

  • Драган Пешић

   Браво Маринко!
   Надам се да би им ти био на челу.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Оће. А ти и гејвојвода Магистар и рвацки вилозоф да их „шупате“ одозада.. да не заостају, а све у лепој традицији војводине странке заштитнице геј и осталих БГ парадера..::)))

  • Драган Пешић

   И Јецо да ти ове године не увале бушан ккуртон!

  • Dijasporac

   Прави си Србин ако поубијаш народ? Свака теби част……

  • Маринко

   Дијаспорац, глуп си за Гиниса!

  • Dijasporac

   Глуп си ако мислиш да убијање није исправно? ОК! Боље ми је онда овако него да будем паметан као ти!

  • Маринко

   Не ради се овде о убијању тупсоне, него о борби за своју земљу!
   Коју земљу ди доживљаваш као отаџбину Дијаспорац?
   За одбрану које земље би ти убијао и гинуо?

  • Dijasporac

   На какву то борбу мислиш где се не убија? Који начин борбе још постоји? Снимак показује Србе са оружјем и ти велиш да иду на Косово да не пуцају у празно! Па на шта онда мислиш ако не на убијање? Да гађају тамо врапце? А зашто бих ја за „нешто“ или „неког“ убијао? Нећу ја никада прљати своје руке!