Прочитај ми чланак

СРБИН ДЕТЕКТИВ У ЧИКАГУ „Ни нашим криминалцима не гледам кроз прсте“

0

Милорад Софреновић (53) већ скоро две деценије ради као детектив у Чикагу. Овај Американац српског порекла задужен је за хватање разних превараната, лопова и пљачкаша у севереном и западном делу "града ветрова".

j

Фото: Приватна архива / Промо

Милорад Софреновић (53) већ скоро две деценије ради као детектив у Чикагу. Овај Американац српског порекла задужен је за хватање разних превараната, лопова и пљачкаша у севереном и западном делу „града ветрова“.

Тамошња штампа, попут „Чикаго трибјуна“ често га зове и Мајк.

– Полицајац сам постао 25. јануара 1988, а скоро сам 20 година детектив у Чикагу. Радим на сузбијању провала, крађи, разбојништва и то у северном и западном делу Чикага. У тим деловима града живи доста Срба, уопште људи пореклом из бивше СФРЈ. Током каријере, на срећу, имао сам веома мало контаката са нашим људима с оне стране закона. Иако је којим случајем ухапшени Србин пореклом, па покуша да се вади на то, од тога нема ништа. Никоме не гледам кроз прсте. Комуницирамо строго на енглеском, то је званичан језик и нема било каквих емоција – каже Софреновић у разговору за „Блиц“.

Само за католички Бадњи дан и Божић, према извештају агенција, у Чикагу је убијено 12 особа, а још 48 рањено у ватреним обрачунима. Софреновић, међутим, напомиње да људи имају погрешну слику о безбедности у престоници Илиноиса.

– Велики део Чикага је безбедан. Делови града у којима ја радим сматрају се безбедним. Ти обрачуни у којима медији јављају су у јужним деловима града, и у њима страдају чланови банди. Ретко која жртва је колатерална штета – објашњава Софреновић.

Наши људи, напомиње Софреновић, живе у тим безбеднијим деловима, па их нема као актера ватрених обрачуна. Иако су у већини земаља Европе Срби познати по активностима с оне стране закона, по мишљењу Софреновића, у САД је ситуација другачија и нема много Срба који пуне ступце црне хронике.

– Срби се другачије понашају у Европи, а другачије у САД. Можда је разлог томе и казнена политика. У Чикагу ће изгредник за провалу добити од четири до 15 година затвора, а уколико је разбојништво у питању, од шест до 30 година затвора. У Европи су те казне много блаже, матица Србија је ближа – констатује Софреновић.

Он до сада није сарађивао са српском полицијом, није било потреба за било каквом заједничком операцијом.

– Никада нисам размишљао о томе да ли бих могао да радим у српској полицији. Моја каријера је везана за Чикаго – каже Софреновић.

Каже да, иако је рођен у Илиноису, од малена зна ко је.

– Ишао сам и на фолклор. Родитељи су ме учили да знам своје корене, да сам Србин и да то са поносом кажем и да се и осећам тако. Од рођења славим Ђурђевдан и наш Божић – каже Софреновић, који је поносан јер одлично прича српски.

У Србији свој на своме

Иако је рођен у САД, Софреновић обилази и отаџбину, како назива Србију.

– Отприлике једном у пет година дођем у Србију и Републику Српску. Волим их! Обишао сам и Београд и Бањалуку. Када дођем у отаџбину, осећам се на своме! То је осећај који не могу ни да опишем. Нешто нестварно, као благостање. Ипак људи у Србији као да не знају да искористе ни свој, ни потенцијал земље у којој живе. Србија је много јака и богата. Народ није искористио све могућности које има. Не знам да ли је то лењост или можда због комунизма у коме су живели – констатује Софреновић.

Сто Срба у чикашкој полицији

У чикашкој полицији, како каже Софреновић, има око сто људи српског порекла.

– Има их и на водећим положајима. Међу њима је и један капетан, коме је мајка Српкиња, а отац Ирац. Ми овде смо научили да првенствено гледамо човека, не расу, нити порекло – напомиње Софреновић.