Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Вратите нам наше!

0

Српски патријарх Иринеј изјавио је да ће црква плаћати порез онда када држава врати цркви њену целокупну имовину и додао да је питање враћања имовине веома компликовано и да се решење тражи у правцу заменске реституције.

patrijarh-irinej-poslanica

У интервјуу за ТВ Храм на питање да ли је учинак реституције могао да буде бољи патријарх одговара:

„То питање није тако једноставно, и ми схватамо компликованост тог питања. Захвални смо држави што је вратила оно што је најлакше могуће вратити – а то су шуме.“

Како је навео, ситуација је мало боља у Бачкој по питању обрадиве земље, постоји и закон али тај проблем није решен.
„Нису решена имања која су дата беземљашима а посебно је питање грађевина за које је држава донела одлуку која није била очекивана – да се могу продати и продата су мање-више будзашто. У цркви ћемо инсистирати да се ту изврши правилна компензација, да се врати оно што се може вратити у природном стању, а оно сто не може да то држава реши“, додао је он.

Патријарх каже да се то поставља и питање пореза.

„Ја сам то рекао и на томе ћу остати – док се целокупна имовина не врати цркви ми нећемо плаћати порез јер је гро држава уживала и ужива. Кад нам буде вратила све и црква ће плаћати порезе“, рекао је патријарх, додајући да се са институцијама разговара о заменској реституцији и да се у том правцу тражи решење.

Говорећи о односима СПЦ и Ватикана и папе Фрање, а имајући у виду догађаје током ратова на тлу бивше Југославије, патријарх истиче да је папа Фрања човек који је сагледао време, приороду и мисију цркве у свету, и да је свестан догађаја из прошлости које је чинила римокатоличка црква а на уштрб читавог хришханства.

„Он то увиђа и жели то стање да поправи. Наш однос са Римом умногоме кваре наше комшије са догађајима које добро памтимо и који представљају трагедију наших народа, и хрватског и српског“, рекао је патријарх.
Према његовим речима, неке немиле појаве се и данас дешавају и оне не служе зближавању него стоје као препрека.

„Ми као хришћани можемо уцинити све да се то стање на неки начин поправи. То увиђа нови папа и зато је формирао своју Комисију да се види улога (Алојзија) Степинца. Ми преко наше Комисије пружамо историјске чињенице које су непобитне а њихово је колико ће то уважити“, додао је он.

Патријарх је такође оценио да је положај насег народа веома тежак.

„Окружење нам је такво какво је. Ово што се данас дешава у Хрватској нимало нас не радује. Имам утисак да једна идеологија која је побеђена поново налази уточиште и тло на тим просторима. Натписи које видимо, слављење лица која су осуђења – имамо утисак да се понавља оно што је некада било присутно“, каже он.

С друге стране ту је и покушај да се Косово отргне од Србије, додао је патријарх.

„А ја се питам, наша цркава се пита, наш народ се пита – шта је Србија без Косова. Све вредносно тамо има свој почетак“, закључио је патријарх.