НЕЖНА СТРАНА КЊАЗА Писмо Милоша Обреновића сину Михаилу открива нешто…

64

Одан и нежан отац, утисак је који ћете имати после читања писама која је књаз Милош Обреновић писао својој деци док је био у емиграцији. Писма, која су објављена у књизи "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића", бацају потпуно ново светло на овог иначе строгог владара. Нека од писама можете да прочитате у наставку овог текста, а ауторка књиге, др Татјана Брзуловић Станисављевић открила нам је како су она настала.

4

Одан и нежан отац, утисак је који ћете имати после читања писама која је књаз Милош Обреновић писао својој деци док је био у емиграцији. Писма, која су објављена у књизи „Породична преписка кнеза Милоша Обреновића“, бацају потпуно ново светло на овог иначе строгог владара. Нека од писама можете да прочитате у наставку овог текста, а ауторка књиге, др Татјана Брзуловић Станисављевић открила нам је како су она настала.

Будући да је био неписмен, књаз Милош је писма диктирао писарима и то што се није либио да и најинтимнија осећања пренесе неком странцу који је све бележио, додатно „смекшава“ утисак о њему. У писмима ћерки Петрији-Перки писао је о свом и њеном здрављу, молио је да се чува и давао савете о васпитању деце. Са наследником, сином Михаилом је био нешто строжи и пословнији.

– Милош је јако критиковао Михаила и говорио му да живи уредно, да не проводи превише времена по кафанама, да се понаша како доликује кнежевом сину. Спремао га је за престо. Њих двојица доста су се бавила и новчаним трансакцијама, јер Милош је био најбогатији човек тога доба и имао је пуно мошија (имања), станова и велику ергелу коња и некретнине је издавао па се у писмима говорило о убирању аренди, плаћању судских трошкова, купопродаји коња, померању ергеле из Србије у Влашку…

У неким писмима њих двојица говоре и о Милошевом повратку на српски престо, мада користе шифру када то помињу и пишу „на ползу наше ствари“. И Петрија и Михаило су били велика подршка оцу и извештавали су га о ситуацији у земљи, какве су прилике, шта људи причају. Петрија га је упозоравала на неког Лакића из Руме који долази потплаћен од српских власти да га убије и да се чува… – истиче др Татјана Брзуловић Станисављевић.

Зауставио би поворку, ставио таблу на леђа помоћнику писара и почео да говори

Писма су писана у периоду док је кнез Милош био у емиграцији, од 1839. до 1858. године (када се вратио на српски престо). Његова канцеларија увек је путовала с њим.

– Пошто су путовали на коњима, кад би му пало на памет да нешто напише, он би зауставио поворку, ставили би таблу на леђа помоћника писара а писар би писао док му Милош диктира – описује др Брзуловић Станисављевић за „Блиц“ кнежев систем кореспонденције.

Осим пет Петријиних писама која су већ објављена 2011, сва остала су први пут представљена јавности. Преко њих видимо кнеза Милоша као брижног и крајње „нормалног родитеља“.

– Милош је сада у мојим очима потпуно другачији. Сви смо учили о њему као о строгом државнику, преком апсолутисти, непросвећеном оријенталисти, добром дипломати оштре мисли и речи који је, при том, био неписмен. Читајући писма открила сам новог Милоша, што ме је потпуно запањило. Ја сам га видела као сваког другог родитеља, нежног и брижног, који дели савете о здрављу и васпитању унучића – каже Татјана Брзуловић Станисављевић.

Милошево најстарије дете, ћерка Петрија Перка је била неписмена пре удаје, па је прва слова учила са децом (имала је четири сина). Њена млађа сестра Савка је ишла у основну школу, касније и у београдску гимназију, али је Милош то једва допустио.

– Као традиционалан и патријархалан човек сматрао је да ћерке треба да буду лепо васпитане и добре домаћице и да треба их уда за угледне и честите људе. Ни једна ни друга нису добиле образовање достојно кнежевих кћерки. Милошева супруга Љубица, на пример, никад није села са њим за сто. Чак и касније, када су са софре прешли на нормалне столове, она је увек стајала и дворила – подсећа наша саговорница на то колико је Милош био конзервативан.

Међутим, она истиче да је за једног неписменог човека он урадио много добрих ствари за културно-просветне прилике тога доба: основао је 72 основне школе, прве гимназије, Лицеј, Богословију, Друштво српске словесности, бибилиотеке…

Ове године ће изаћи друга књига из збирке Јоце Вујића, посвећена писмима књижевника. Цела збирка је скенирана и у изради је виртуелна изложба која ће бити доступна на сајту Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду.

Божићна/новогодишња Петријина честитка Милошу:

Вршац, 17/29. децембар 1851.

Ваша светлост, премилостивејши бабо!

Наступајуће празнике Рождество Христово, Ново лето, Богојављење Господње, узимам себи слободу са мојом децом Вашој светлости честитати. Премда у стању нисам све моје жеље овде ставити, ал знадем да је мој светли родитељ о њима уверен. Ја имам само ту једну жељу и шиљем сваки дан у мојим молитвама ту молбу премилостивом Творцу небеском да се смилује на нас: да видимо Вашу светлост у средину змеђу Вашег српског народа, још млого година ове благе данове у здрављу и миру да проведете за срећу и ползу њихову, а за дику нашу. Примите, светли родитељу, ове искрене жеље од Ваше покорне кћери. Од брата Михаила сам имала вести, он се, фала Богу, здраво находи. Ја са Тошом и децом се здраво находимо. Препоручујем се убудуће Вашој високој милости, остајем са сваким страхопочитањем Ваше светлости

најпокорњејша кћер Петрија

Преписка између Петрије и Милоша везана за регрутацију њених синова

Вршац, 27. јануар 1851.

Ваша светлост, премилостивејши бабо!

Од брата Михаила имала сам два писма, ди ми јавља, у његовом последњем, да Вама иде, Богу фала, све најбоље; да ћете се скорим моћи поћи натраг; и прикључује ми писмо од доктора Хелијуза, из којег сам се сама боље осведочити могла; сад могу без бриге бити. Такођер и зет Коча ми исто пише о Вашем нама свима драгоценом здрављу. Мене је јако обрадовало да се Ви, наш светли бабо, од дана све боље и боље находите. Ја у ту надежду и радост живим Вас што скорије здравог код нас видити. Молим мене што скорије обрадовати са таким гласом. Што се нас тиче немам Вам, светли бабајко, добре вести писати.

После Вашег састанка почеше регрутација; од 20 до 27 година, ди су ми сви четири сина у те године. Но Лазу као најстаријега, а Јеврема као у школама, избавила сам их; ал Милоша и Нацику не могу, окром да их откупим, свакога за 500 форинти. Ал ја сам и то учинила, но што је хасна, ако будне рат па немају доста солдати, узму и оне који су се откупили. Даклем, иду само на преварку – тешко нами! Но мислећи имам барем засад мира, па положим 1.000 форинти; ал не даду, преморивају децу да положу заклетву као прост солдат на барјак; тако морам сад моју децу да кријем по туђим местима – докле смо дошли!

5

А порез не знамо ди ћемо пре да платимо. За ергелу имам част јавити да сам срећно продала, осим два стара хата и шест најгорих различитих кобила. Када се састанемо имаћу част Вами рачун и новце предложити. Ми овде данас због снега ништа не знамо, тако лепо време имамо као у пролеће; за жита је јако шкодљиво. Тоша нам је дошо пре благих данова. Ми се, фала Богу, сви здраво находимо. Тоша и моја деца целивају Вам милостиве руке, такођер и ја љубим Вашу десницу, и препоручујемо се сви Вашој високој благонаклоности са сваким страхопочитањем. Ваше светлости најпонизнија кћер Петрија

*

Хајделберг, 7/19. фебруар 1851.

Љубезна кћери Перка!

Ваше писмо од 27. јануара исправно добио сам и радујем се да сте, фала Богу, сви скупа здрави; и увидио сам колико за ергелу толико и за остало све што ми јављате. И, дај Боже здравље, све ћемо прегледати кад се састанемо! Само једно нисте добро учинили што ми нисте пре јавили за децу, док нисте новце положили и таку суму. Ја бих Вас саветовао да сте једнога од њих четири дали, јербо ово неће Вам никако изостати, па мораш и сина дати и новци одоше; а и тако са четири шта знаш радити?

А којега год би дала, ако се добро узвлада, са временом би био и официр, па не би и то ништа фалило. Ту сте погрешку учинили; а и сада, ако видиш да се не може избегнути, а ти подај једнога. Што се мога здравља тиче, могу Богу благодарити и овом добром и знаменитом доктору. Ја сам скоро сасвим здрав и кратко време бићу сасвим добро и полазим за доле. Уосталом поздрављајући како Вас тако и Тошу са децом љубезно,

остајем Ваш истинити родитељ

књаз Милош Обреновић

Михаилово писмо Милошу

Букурешт, 10/22. мај 1847.

Ваша светлост, милостиви родитељу

Пре неколико дана Маћић ми изнесе Вашом светлошћу писато му писмо, у коме њега Ваша светлост укорава да ја непрестано по шпацирима, баловима, театрима, и осталим увесељењима и друштвима непримереним идем. Ја мислим да из Беча у Букарест дошавшег нећеду овдашња увесељења до тог довести да се не обзире у каквом је друштву, а онај који је то Вашој светлости донео, види се да није много бољих а ни виших увесељења видео, па му се прашта. Ваша светлост Маћићу за ово прети, а ја не желим да он за моје поступке одговара, прво зато што је он на ретко коме увесељењу приступ имао и са мном био, а друго што не мислим да је он поред мене зато да ми наставником буде.

Љубећи Вам родитељске руке, пребивам

Ваш покорни син

М. М. Обреновић

Милошево писмо Михаилу

Хајделберг, 12. јануар 1851.

Љубезни сине Михаило!

Будући да је време да се једаред и кућа у Анагасе у свој ред стави, то шаљем Милована тамо у Беч да прегледа сво покућанство и да прими од оне кучке. Зато поручујем и Вами да би и Ви око тога настајавали и њу из куће истерали; потом да пређете Ви у нашу кућу у квартир; а она ако хоће да служи како што је погођена нека иде у Влашку доле; ако пак неће и мисли да има какво право што тражити нека излази из куће па нека тражи. Ја се, благодарењу Богу, са мојим здрављем млого боље налазим, које ће Вам Милован све опширније казати усмено.

Поздрављајући и љубећи Вас небројано пута,

остајем Ваш истинити родитељ

књаз Милош Обреновић

Милошева божићна/новогодишња честитка Михаилу

Децембар 1846. / јануар 1847.

Љубезни сине Михаило!

Ваше писмо од 24. децембра исправно примио сам и врло ми је мило знајући Вас у повољном здрављу! Жеље Ваше и честитање из Вашег писма увидео сам, љубезни сине, са великом радошћу мога срца, и Бог милостиви нека нас тим и обдари. Честитајући Вам наступајући пост који се приближује, да у благополучном здрављу, весељу и у свакој жељи дочекате и проводите небројених такових година.

Поздравићете од стране моје књаза г. Дашкова и г. Катова и г.Тимона.

књаз Милош Обреновић

Коме је све Милош писао

Лична преписка кнеза Милоша део је Архивске збирке Јоце Вујића. Он ју је откупио 1925. са некадашњег Петријиног имања у Темишвару и завештао Универзитетској библиотеци у Београду где је стигла 1932. У целокупној Милошевој преписци од 179 писама највећи део заузима преписка са сином Михаилом (131 писмо), са ћерком Петријом има 39 писама и још 10 са осталим члановима породице Обреновић: четири Анкина (ћерке Милошевог брата Јеврема), једно Јевремово писмо и два Јованова (Милошевог брата) као и три писма Јулије Обреновић, Михаилове жене. У личној преписци налазе се и писма Фани Хипенбергер која је потраживала Милошу новац за издржавање њиховог ванбрачног сина Александра, и кућепазитељке Ане Рафелсбергер у којима му изражава своју љубав и тугу због растављености.

Збирка Јоце Вујића

Збирка Јоце Вујића, у оквиру његовог легата у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, несумњиво је једна од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки код нас. Она је 2014. проглашена за културно благо од великог значаја.

Велепоседник из Сенте и познати библиофил Јоца Вујић (1863-1934) завештао је 1931. године тестаментом своју богату архиву Универзитетској библиотеци. Збирка се већим делом састоји се од преписке истакнутих личности од краја 17. до почетка 20. века. Између осталог, она садржи 272 писма истакнутих личности из 18. века, чак 1.427 докумената коресподенције кнеза Милоша из периода његове емиграције, као и 540 писама дугогодишњег српског агента у Букурешту Косте Анастасијевића, најчешће упућених кнезу Милошу о кнезу Михаилу. Вујић је у збирци чувао и преписку познатих личности новијег доба, као и преко стотину војних и политичких извештаја и отворених и шифрованих телеграма из српско-турског рата 1875-1878. и из ратова од 1912. до 1918. године.

– Чинио је мога добра дела. Универзитету у Београду поклонио је 250 слика, у Народном музеју данас се налази 229 слика. Педесет је поклонио Матици Српској. У својој кући у Сенти отворио је први пирватни музеј који је имао 30.000 књига 3.000 архивских докумената, збирку нумизматике, оружје, етнографске предмете и 400 слика. Мотив му је био да се будућа поколења образују у својој земљи а не да морају због тога да путују у стране. Помагао је српску војску у балканским ратовима, основао је Српску школу у Будимској епархији и помогао библиотеку скопског факултета – набраја његова доброчинства Татјана Брзуловић Станисављевић.

 • Kodza Milos

  Мало о Милошу и деци: У бараниновом делу Кнез Михаило, Баранин пише о милошевој забринутости за сина. Говори како га је отац називао занесењаком и уметничком душом и саблажњавао се на његову песничко-романтичарску природу. Са друге стране на пример, иако се хватао за главу због коцкарског духа свог болешљивог братанца Милоша кога је нарочито волео, дозволио му је једном приликом да га овај одведе у највећу коцкарницу у Немачкој у којој је био на некој војној школи. Стара стипса и лукави трговац узе један новчић и стави за рулетски сто. Крупије не препозна српског кнеза и баци му новчић у лице речима – “Ситнину не примамо“. Разгневи се тада стари хајдук, узе кесу са дукатима и стави на само један број. Када се кугла заустави на њему, коцкарница западе у проблем јер не имаше да га исплати. Тада Књаз приђе побелелом крупијеу, даде му онај новчић и рече: “Узми сад овај новчић синко, па купи канап да се обесиш“. Из дела Краљ Милан, Душана Баранина.

  • grebak grebić

   Јадни мој Коџа, кесице и кесе се не стављају на рулетски сто. Није ли те срамота да и помињеш кесе са новцем са којим се коцка твој идол. Одакле му тај новац? ОД СИРОТИЊЕ РАЈЕ КОЈА ГЛОБА ДАВАШЕ ТИРЧИНУ, АЛИ БОГАМИ И СРПСКОМ ГЛАВОСЕЧИ. Твоје лечење ће трајати веома дуго јер трујеш ове неуке твоје полтрончиће са идејама које су типичне за Германске фашисте и комунисте-Титоисте.
   Што се тиче Баранина још га нико није узео за филозофа. То је одличан писац забавних романа. Прочитај бар неколико од њих па уздиши на пример о љубави између Обилића и Оливере или о стрели којом су Немањини стрелци погодили у задњицу Германског ритера када је скинуо оклоп да се у шуми ослободи цревног баласта. То је за тебе добра литература, а не да се бавиш озбиљном СРПСКОМ ИСТОРИЈОМ!

  • Владица

   Глупи шћипетару,имаш дрскости да се обратиш једном професору.Испусташ балеге где год се појавиш,а уз то си глуп и слободан,што је најгора комбинација.Шта је имао шиптарски краљ петар кад је дошо на власт превратом?Није имало куче зашта да га уједе….после му се носати син обогатио од бора и трепче,и курвао се и трошио народне паре…фууууј погана шиптарска раса због које и дан данас испштамо.Погле само лице Великог Књаза..бео човек,плаве косе,плавих очију..стаситог раста …а погледај чађаве шћипетаре карађорђевиће…циганштина па само тако.

  • Kodza Milos

   Да није специјалац у бекству, стварно бих помислио да је Арнаут.

  • grebak grebić

   Браво мали! па ти си право кученце кога је опчинио неки уображени професорчић (вероватно одавно у пензији) кога су комунисти промовисали у професора. То је јад од професора, а не професор. Извињавам се ако је био профа у Немачкој јер нам личи да је 90% Швабо. Што се тиче тебе ти си добар ђак из неког сокачета где си учио културу на ћепенику. Шиптарски краљ је донео са собом много одликовања за силне битке против Шваба по Европи, а и по Босни и Херцеговини где и данас постоји по њему назван град МРКОЊИЋ. Донео је и пара које је тамо стекао. Завршио је највише војне школе као Сен Сир итд. Такав смрад као што сте ви, са комунистичком и германском идеологијом немате право ни име да му помињете. Тог краља сте ви произвели за учесника у атентату-комунистички смрад! Атентате приписујте вашем главосечи Милошу. Научите ко су били атентатори па се јавите за реч. НЕУКОСТ ЈЕ И БОГУ ТЕШКА!

  • Kodza Milos

   Уф, уф, види тог анти-Немца кога су Немци довели на престо, имао истетовираног немачког орла на грудима и још оженио Немицу. Јес пуцао на Немце кад је требао да жртвује Србе за још горе од Немаца а то су Енглези који вам дадоше ту шиптарску квази државу. Ајде психо, севај назад у кошуљу.

  • grebak grebić

   Хоћеш ли престати са глупостима? Сад видимо да не само ниси профа већ апсолутни лудак. Зар је Николина ћерка Немица? Да му ниси видео орла и на задњици? Против Немаца се борио са Французима и са Србима из Босне и Херцеговине. Манијаче не одговарај више јер си тотална незналица и болесник. Није чудо што стално бараташ са проблемима лудница.

  • Kodza Milos

   Marie von Hohenzollern-Sigmaringenк је била супруга највећег међу твојим Шиптарима, највећег терминатора Срба краља Гробара. Хохенцолерни су једна од најпознатијих немачких лоза тако да твој Аца Трба не само да је Шиптар него и Немац. Топаловић је толко волео да је имао истетовираног орла Хохенцолерна на грудима. Извини молим те али неко ће помислити да те Швабе плаћају. Какав би то био преокрет.

  • grebak grebić

   Класична си будала

  • Kodza Milos

   Молим те немој да се љутиш, само наби прсте у штекер.

  • grebak grebić

   Швабо, ми не знамо ту твоју швапску реч. Знаш ли можда како се каже на српском?

  • Kodza Milos

   Тродон, ал то је преслабо за тебе, као што знаш.

  • grebak grebić

   И заборависмо.Бор и Трепча се пишу великим словима. Теби се вероватно курвала мајка док си такав. Петар се оженио и часно изродио синове са српкињом са Цетиња. Што се твоји Обреновићи не обогатише од Бора и Трепче за 80 година владавине већ том Петру оставише у наслеђе пропалу и целом свету дужну Србију са три милиона златног дуга и гладном војском? Тужно је то помињати јер онај јадни Обреновић није крив што је погрешно живео и није морао бити убијен од каснијих прокомуниста Аписа и комуниста Голубића итд. Да знаш бар слово Е од економије клицао би том Петру који за само 10 година победи у два Балканска рата и уз то створи државни буџет од 9 (ДЕВЕТ) милиона златних динара који се мењаше у целој Европи.
   То је ЗНАЊЕ РАТНИЧКО И ЕКОНОМСКО које је стицао великан као он, а онај убијени јадник је са мајком трошио паре по Бијарицу и другим монденским местима у Европи што му је радио и прадеда.
   И не бљуј више измишљотине којим те допингује тај Коџа већ ИЗУЧАВАЈ Србију и њену историју.

  • Владица

   Тебе је направио ко зна ко јер ти се кева теслачила на ибарској.Оца ниси никад ни упознао је си копилан а кева дроца ни не зна с ким је прилегала од алкохола и дроге,што је конзумирала..јбали те шиптари цигани карађорђевићи.Пооопуши нам га нама Обреновићевцима стооко неслана жвалава и склеротична.

  • Kodza Milos

   Ај бар си призно да су ти Шиптари исти ко комунисти ал факат су још гори по Србе. А да су Обреновићи знали да пљачкају Бор и Трепчу као Клименти, били би одавна празни, ко твоја глава.

  • grebak grebić

   Будалетино, рудници се не пњачкају већ експлоатишу! Обреновићи нису знали ни за руднике ни за експлоатацију већ су гулили народ и трошили његове паре по белом свету. Твој Милош је био скупљач арача за рачун паша и везира и по коју главу српских јунака.

  • Kodza Milos

   А јел? А реци ми јел тебе Кинези експлоатишу, некако смрдиш на њихове лекове?

  • grebak grebić

   Веома нам је драго твоје брљање. Однекуд ти дошло у главу да „сам признао да су Шиптари исто к(а)о комунисти“. Зар се не гадиш самог себе због толиког лупетања или не знаш ништа паметније да причаш. Трепча и Бор су и данас у функцији и биће још дуго. Не дирај тај домен јер си потпуно шупаљ у свему, а о томе вероватно знаш колико ми о марсу.

  • Kodza Milos

   И бре Грепко, скоро да нема Србина кога ниси опоганио да би одбранио своје Шиптаре. По томе још једино може да се пореди са тобом твој земљак Вучић. Али не само по томе.

  • grebak grebić

   Тај те мали произведе у Профу. Реци нам молимо те коме си ти био Профа? Јадни су ти ученици којима си ти предавао сем ако ниси оним опанчарима из рата који су само знали песме о Шваби Амброзу. Болесниче окани се већ једном тих Шиптарчина који су ти толико утерали страх у кости да их помињеш у свакој реченици. Нису они никакав храбар народ сем када их ви, Швабурине, подржавате и хушкате. Да ли си ти стварно уобразио да си тако паметан и виспрен као што је био тај у чију си се маскоту уобличио? Кажи том твом полтрончићу да те не промовише у неког Профу јер заиста немаш знање ни за П од Профе.
   Желимо ти опамећење и отрежњење у српској години која ускоро наступа!

  • darko82

   nisam znao da je baranin napisao to delo kralj milan,nisam video u knjizari…

  • Kodza Milos

   У књижарама нема много баранинових дела али мислим да нема свеукупно о 19.веку, тај период је просто избегаван. Бараниновог Краља Милана потражи на интернету, на Купинду можеш да га нађеш за сића паре.

  • grebak grebić

   Права си ти СИЋА кад можеш да лажеш да нема издаваштва о 19. веку. Можда нема за тебе, али има за нас који се бавимо изучавањем српске историје.

  • Kodza Milos

   Не знам, нисам био у библиотеци Лазе Лазаревић но знам да су вам увели интернет.

  • grebak grebić

   Питај у Лази да ли знају за Српску књ. задругу?
   Када ће те отпустити па иди право у СКЗ!
   Међутим препоручујемо ти да проучаваш праве наше историчаре, а Баранина препусти деци.

  • Kodza Milos

   Не смем Грепко, остали су били толико оштри према твојим Шиптарима да се бојим да те не стрефи срчка ако их овде цитирам.

  • grebak grebić

   Лаже Коџа или не зна ништа. Баранинова комплетна дела су изашла до сада пет пута. Ми имамо пето издање од СРПС. КЊИЖ. ЗАДРУГЕ из 1991. То је лака литература са пуно маште, а мало чињеница, али је веома забавна за читање нарочито женском свету.
   И немој изучавати историју на Бараниновом издаваштву већ изучавај у озбиљнијим историјским издањима. И, да те разочарамо још, књиге су штампане ћирилицом. Поздрав и срећно изучавање.

  • Владица

   Копилан шиптар.ко ти има неком да дели лекције??….Кад дођу наши на власт..ископаћемо кости оном југословену и бацити у септичку јаму..као и његовом оцу и свим осталима од те шиптарске фамилије..има траг да им нестане..И јбо ти матееер курвинску и професор и ја приде.Мршшш мајке ти га курвиинсккее

  • Kodza Milos

   Ја грешим, не ваља се ни шалити са њим, човек је озбиљно болестан.

  • Владица

   Ме мени може да се каже било која увреда,поднећу, није страшно…али фамилија и посебно мајка.Е то се не прашта.

  • grebak grebić

   Ко ти то дира фамилију и мајку? То немој нама да приписујеш ако си здрав. Ми то још никоме нисмо упутили па ни теби! Да ти се није у глави нешто „смутило“?

  • Kodza Milos

   Ти си много тежи случај него што сам мислио. Ај што персираш самом себи ал да не читаш претходни ред чији си сам аутор … или си опет мешао тињак са тродоном?

  • grebak grebić

   Опрости и њему Боже. Од неуког се може свашта очекивати.

  • grebak grebić

   Хвала мој болесниче. Мислили смо да си незналица, а сада видимо да си тежак болесник кога је Коџа злоупотребио у пропагандне сврхе. Живи у свом „зачараном“ свету. „Опрости му Боже не зна шта говори“

  • Kodza Milos

   Ајд бре топузе не лупетај, човек је апсолвирао на катедри за историју и 19. век је изучио као ретко ко. Сиктер бре преко Проклетија па правац Алт и Казан.

  • Владица

   У прави си профо,да карађорђевиће, па после комунизам што рече мој покојни комша,изгледа неће да преживимо.

  • grebak grebić

   Па мали каже да си и ти негде дипломирао и постао профа, а језик ти је као оних уличара. Да је он био историчар неби писао историјске романе већ историју. Ти у сваком случају ниси компетентан да процењујеш нечије дипломе и његово знање јер од тебе се може научити само уличарство. Немој ићи нипошто преко Проклетија јер су сада тамо културнији од твог „уличарења“. Сто пута ти већ поручујем да бар преписујеш мудрости кад их већ не знаш.

  • Kodza Milos

   Ал си глуп. Леонардо Да Винчи је био архитекта па шта то значи, да није сликао и вајао? Па што онда историчар не би могао да буде и писац? Јел Слободан Јовановић није био историчар зато што је био и књижевник? За време Југославије Српска историја је била забрањена, писали су је углавном фалсификатори и југо историчари. Баранин је у романсираној историји пронашао пролазни модус који је уз мале рецензије угледао светло дана. Сви историчари се данас слажу да су његови романи поткрепљени реалним историјским догађајима. Не мешај бре више лекове са алкохолом.

  • grebak grebić

   Будало ти већ не знаш ни шта причаш. Баранин ти историчар? Па где су му дела из историје са чињеницама?
   српска историја забрањена? Како се позиваш на Ћоровића ако није писао тада Историју? Није ми јасно да ли си глуп или луд? Сам себе побијаш!!! Није стварно ни чудо што си толико задрт. КО ТЕ ФИНАНСИРА ЗА ТЕ ГЛУПОСТИ? ТАЈ УЗАЛУД ТРОШИ ПАРЕ!

  • Kodza Milos

   Објасни ти мени где је дело психијатрије које те чињенично може објаснити?

  • grebak grebić

   Немамо потребе да ти то објашњавамо. Знаш ти добро где су све психијатрије јер где год си ти ту је и психијатрија. Једини проблем је што си ти једини вечити пацијент. Да имаш бар мало културе и знања одговарао би на питања и неби стално мумлао о психијатрији. Обрћеш неколико „твојих“ чињеница као ветар ветрењачу, а и ниси ништа друго него ветропир.

  • Kodza Milos

   Грепко, тебе ни Фројд не би мого да одговори.

 • Kodza Milos

  У незваничном разговору, сваки објективан историчар 19.века у Србији рећи ће вам да постоје докази иза брава Народнога музеја у Београду да Милош уопште није био неписмен. Човек такве интелигенције који је за најближега друга имао Вука Караџића да буде неписмен па да при том диктира овака писма … Такође, велика већина историчара ће се сложити да се ради о нашем најфалсификованијим владару, човеку кога су ублатили Југословени бели и црвени, Карађорђевићи и комунисти.

  • grebak grebić

   Очекивали смо овакав коментар од заглупљених провокатора-прогерманских лупежа. Ово неби тврдили ни најглупљи створови. Да се ради о човеку од пре 20 векова па да им опростимо, али да се мисли на овај начин о ВЛАДАРУ из 19. века е то прелази све границе глупости које човек може замислити. О доказима нећемо ни говорити јер их толико има да је сулудо и помињати. Остављамо нашим мозговима да о овоме заузимају ставове сходно својој интелигенцији и свом образовању, а о овоме коментатору говоре и чињенице да му је речник углавном састављен од речи ….. жалосно их је и набрајати!
   ХРИСТОС СЕ РОДИ!

  • Kodza Milos

   Неко мора да има и речи у речнику. Додуше нико нема тако велике као ти, мора да си прескочио азбуку малих слова или електро шокове. Ваистину се роди!

  • grebak grebić

   Опет ниси ништа разумео шта ти се каже под „речима у речнику“. Или промени „школу“ или загреј столицу и студирај текстове мало дуже уз добар врео чај од босиљка са мало чоколаде. То ће ти дати мало више стрпљења. Ако си Фолкдојчер онда ти све те глупости опраштамо Јер су „ПО ЗАДАТКУ“.

  • Kodza Milos

   Шипко, Шипко, баш си крме.

  • grebak grebić

   Добро си променио тему. Од болнице оде у свињац. Како себи можеш да дозволиш такав пад? Прпфесор??? Обмануо си оног полтрончића Владицу па ти стварно поверовао да си неки Профа! Ми не верујемо да се било који Профа у свету може спустити тако ниско. Шта би постали онда ти ђаци које си ти „учио“ или мучио ?

  • Kodza Milos

   Не знам, нисам предавао у специјалним школама премда би те и тамо тешко примили. Можда у неку затворску.

 • Владица

  Ne verujem da je bio nepismen.To je neka podmetacina,tako mudar i sposoban vladar,da je nepismen?

  • Kodza Milos

   Има ту многих знакова питања али највећи је из његове струке. Е да ли би један од највећих трговаца стоком који је до 25.године обишао скоро све веће земље Европе дао неком другом да му броји паре и пописује стоку?

  • grebak grebić

   Јадниче, као што смо ти увек саветовали дошколуј се јер си остао на резоновању основне школе. Међутим није сва трагедија у томе. Ето и сам признајеш да Милош није школован, али је „знао да пише“. Био је он и проницљив и често и мудар, али изнад свега окрутан, себичан, грамзљив, расипник….ПА ИПАК БИО ЈЕ И КЊАЗ СРПСКИ те га оставимо да почива на миру, а ти се бави неком другом литературом.

  • Kodza Milos

   Де си бре Грепко, без пратње на снег? Волиш да се санкаш па то ти је.

  • grebak grebić

   И то је здравије него загађивати ове странице незнањем и АНТИСРПСТВОМ. Задатак ти је веома тежак јер већина Срба је јако трезвена па и начитана, за разлику од вас…..

  • Kodza Milos

   Јест вала и та већина стала у твој један налог. Мутирала ти та шизофренија.

  • grebak grebić

   Гадан ти је тај речник. Хајде у први основне и слушај учитељицу!

  • grebak grebić

   Полтрончићу, научи бар ћирилицу и обуци се у кроатско или нацистичко оделце. То ти не стоји добро!

  • Владица

   Шћипетару,опет си засмрдео портал твојим присуством.Опери то кече што носиш и плакни се мало,портал базди од тебе.

  • grebak grebić

   Полтрончићу не надмећи се са Коџом у глупим, примитивним и простачким речима. Реци бар неколико паметних и вредних реченица. Ево ти једна: “ Српски дух и вековна обамрлост се буди са доласком великог Ђорђа Петровића који утера страх у кости цариградској аждаји и показа Србину да се слобода може извојевати“.

  • Владица

   Мислиш са бежанијом ђорђа..побегуља и издајник….бежи бре будало неопевана ко тебе сматра за нешто,залутао си овдена.Бидни срећан што ти понекад одговоримо.

  • grebak grebić

   Мењај професора. Тај те баш загадио простаклуком. Јесу ли и стотине хиљада Срба побегуље који оставише народ и побегоше на Крф? Ђорђе је јединствен у историји Европе. Он направи ПРАВУ ДРЖАВУ од робова и заведе у њој европске вредности, војне, културне, образовне… Ти то ниси могао научити од оног твог „профе“ који те је учио историју кроз романсијера Баранина. Историју пишу историчари, а не романтичари. Мали, учи, учи и само учи! Без муке нема ни науке.

  • Kodza Milos

   Грепко, јел плаћаш ти порез на некретнине? Толко подстанара а један налог? Па немој тако, неко ће помислити да си подмукао ко Шиптар.

  • grebak grebić

   ТРАЖИ ОД ТИХ ВАСПИТАЧА ДА ТЕ НАУЧЕ БАР ЈЕДНУ КУЛТУРНУ И ПАМЕТНУ РЕЧЕНИЦУ.

  • Kodza Milos

   Жао ми је што сам те разјарио. Смањи слова, нећу више.