Крајишник: Ево ко нам је помогао кад смо стварали Републику Српску

12

Ако се наставе овакви притисци на Републику Српску, Босна и Херцеговина не може опстати, каже први председник Скупштине РС Момчило Крајишник. У разговору за Спутњик истиче да српски народ у БиХ треба јасно да одреди којим путем жели да иде, а као стратешки циљ да постави уједињење са Србијом, али да томе тежи мирним путем.

Krajisnik

Поводом 25. годишњице Републике Српске као један од њених оснивача Крајишник подсећа да је за време рата једини задатак био да се сачувају животи. Данас каже да, иако је помало разочаран у односу на прве, идеалистички замишљене циљеве, с оптимизмом гледа у будућност.

У односу на оно како је РС изворно замишљена доста овлашћења јој је одузето. Да ли видите неки начин да се та изворна овлашћења врате?

– Недопустиво је да су овлашћења која смо ми прихватили као компромисно решење фактички украдена од РС и нашег народа који овде живи. Зато би требало бити одређенији и јасно казати – БиХ не може да опстане уколико се настави притисак на српски народ и на РС на недопустив начин. Ако неко хоц́е да дође до распада БиХ онда је то најбољи пут, јер овакви притисци на РС и српски народ сигурно нец́е довести до учвршц́ивања БиХ, него до њеног слабљења.

Доста се прича, посебно после референдума о Дану Српске, о могућности нових аранжмана. И сам Милорад Додик каже да има план за враћање одузетих овлашћења. Да ли је, по Вашем мишљењу, перспектива да РС остане један од ентитета у БиХ или видите могућност да се она можда осамостали и припоји Србији?

– Ја нисам у политици, па могу то слободније да кажем: српски народ би желео да РС на неки начин има много већу самосталност и на крају крајева да ми сами о себи одлучујемо. Ипак је БиХ постала једно тешко бреме. БиХ је скупа држава и ако нас неко још стално прозива да смо геноцидни, да смо нешто учинили нажао другим народима, а нама нико ништа није урадио лоше, онда сигурно да је то бреме тешко поднети без одговарајућег одговора.

Уколико естаблишмент из реда муслиманског народа не промени приступ и ако не буде флексибилнији, или ако не буде схватио да се у БиХ ништа не може десити без сагласности три народа, онда ће БиХ тешко опстати. Моје је мишљење да руководиоци РС морају да оду у Скупштину и да кажу: Хоћемо да се наш народ преко посланика определи какву БиХ у будуц́ности види.

Ко ту треба да одигра кључну улогу – да ли је то међународни фактор, да ли је то Србија која треба да подржи РС у евентуално таквом настојању? Или мора доћи до договора сва три народа?

– У БиХ нити би требало, нити се може шта десити без сагласности три народа, јер је то један троножац. Али не може нас ни нико на силу натерати да живимо у БиХ ако нам нешто није добро. Због тога они који највише заговарају БиХ морају да схвате да греше. Не могу они да врше притисак на српски народ да остане у том врло лошем браку. Основно је да три народа у БиХ седну, разговарају и нађу решење.

– А што се тиче страног фактора мимо РС, мислим да је недопустива злоупотреба Уставног суда БиХ. Није нико против Уставног суда. Уставни суд треба да постоји у свакој држави – иако је БиХ једна сложена заједница, више него држава. Али не може га неко злоупотребити. И не може неко рец́и: То је сад етикета Уставног суда и морате га поштовати.

Ви сте један од оснивача РС, имате организацију Асоцијација стваралаца РС. Чиме се она бави?

– Ствараоци су људи на разним нивоима који су учествовали у стварању РС од 1992. године наовамо. Да би РС постала, да би била успостављена, била су потребна два временска периода: време стварања и време одбране РС. Време стварања је било до рата и протеже се кроз цели рат, а време одбране РС то су наши борци, они су 6. априла стали у ров и бранили РС. То је цела армија народа јер ми нисмо имали савезника нигде у свету, имали смо Бога на небу и наш народ на земљи и уз ту подршку је створена РС.

Вама је суђено у Хашком трибуналу. Тренутно су пред тим судом при крају процеси Радовану Караџићу и Ратку Младиц́у. Какав исход очекујете и шта мислите да ли ц́е и како то утицати на РС?

– Ко год Вам каже да зна шта ће бити игра се улоге пророка. Нико то не зна, само зна Бог. Али оно што могу рећи то је да знам сто одсто за Караџића – он није крив. Све што га оптужују је иста оптужница која је била као код мене – и знам тачно сваки моменат да ли стоји као оптужба или не> За Младиц́а не знам шта је било у Сребреници, али знам да се пре, кад год је долазио на наше састанке, увек залагао против било каквог злочина.

Шта је то што они који руководе РС никада не би смели да забораве и који су њени главни ослонци?

– Никад се не смеју заборавити жртве, људи који су погинули за РС. Никад се не смеју заборавити деца наших бораца који су погинули. Али оно што треба да буде водиља свима нама јесте да се мора тачно знати каквим путем идемо напред. Ја сматрам да ми треба да тежимо максимално дозвољеној вези са Србијом зато што је Србија наша матица и ако би се омогуц́ило да се српски народ уједини, да РС може да се уједини са Србијом, ја бих увек то поставио као наш стратешки циљ.

 • Србин

  Стање у свијету се промјенило и ми Срби нисмо више баш тако сами. Дејтонски споразум су прекршили западњаци са муслиманима и Хрватима, тако што су одузели многе надлежности Републици Српској.

  Требамо тражити од Путина војну помоћ да вратимо Сански Мост, Кључ, Дрвар, Гламоч, Петровац, Грахово, Крупу, Купрес, некада србска предграђа око Сарајева и Брчко у састав Републике Србске. Потом проглашење независности, признање од Русије, Кине, и осталих пријатеља. Затим уједињење са Србијом и тачка. Нека онда балије доводе вехабије и њихов дио Босне и Херцеговине. Ко их шиша!

 • Simerijanac

  Једина исправна српска политика посљедњих 99 година је политика СДС-а почетком и средином деведесетих.
  Зато јер се :
  – борила за српску државу
  – борила за трајно раздвајање од доказаних непријатеља

  Политика 1918. године је стварала заједницу са нашим душманима. Посљедице те политике су од укидања државности Краљевине Србије до Јасеновца, Јастребарског, логора за српску дјецу, Глинске цркве и сл. То су посљедице стварања прве југославије.

  Коминистичка политика је разбила Србију на 3, а српски народ на 7 дијелова. Поново самоубичачки живот са крвницима. Посљедица те политике је бомбардовање Србије 78 дана, бомбардовање РС-а, изгон Срба из хрватске, са Косова и Метохије, санкције и сл.

  Некажем да злочина према Србима без двије југославије неби било, али сам сигуран да би они били далеко мање и да би Срба било далеко више.

  О Милошевићу нетреба трошити ријечи. Тај комуниста се најприје борио за своју власт. Нешто ми говори да би он прихватио нестанак Републике Српске и изгон Срба из ње да му је неко обећао двије године сигурне власти. Кад је могао тако лако да пријеђе преко РСК-а, неби му проблем била ни РС.

  • јеДан – Милош Обилић

   Амин!

 • EU Pakaristan

  TO NI 1 NAROD NE BI MOGAO DA URADI U ONAKVIM OKOLNOSTIMA, OKRUŽEN SVIM NEPRIJATELJIMA NA ČELU SA NACISTIČKIM TVOREVINAMA EU I NATO PAKTOM, BEZ IČIJE POMOĆI STVORITI DRŽAVU; I UZELI BI SKORO 80% TERITORIJE EX BIH DA SE NATO NIJE TOLIKO ZALOŽIO PROTIV NAS PA SE NAŠAO KOMPROMIS. ALI TAJ KOMPROMIS U NADOLAZEĆIM GODINAMA ILI BOLJE REĆI MESECIMA MOŽE I LAKO DA SE LIKVIDIRA JER OVO U SIRIJI I UKRAJINI NAMA IDE VEOMA NA KORIST A RUSIJI JAKO TREBA BALKAN, SVET SE PROMENIO I MI ĆEMO VRLO BRZO DOBITI ŠANSU PROTERATI ZAPADNE FAŠISTE I NJIHOVE IDIL NARODE I NACISTIČKU USTAŠIJU SA BALKANA.

  • NGO_Informer

   Taj nacistički NATO je zaustavio muslimanski pohod na Banja Luku 1995. godine.

  • Simerijanac

   Не лажи и не серри.

  • NGO_Informer

   Si izgleda previše mlad.

  • Simerijanac

   45 година.
   Био у рату и све виђео из прве руке.
   Да си ти био гдје сам ја у теби би се измет смрзнуо, но то није толико битно, нијесмо сви исти.
   Углавном, ситуацију на овим просторима знам далеко, далеко боље од тебе.
   Зато немој лагати ни мене ни друге, јер лажући и мене и друге уствари лажеш себе.

  • Нада

   И помагао свесрдно у протеривању Срба из Хрватске.

  • Simerijanac

   И бомбардовао Србе око Горажда прољећа ’94, Бихаћа у новембру исте године, око Сарајева јуна ’95, давао логистику ( снимање положаја) и бомбардовао Србе при њиховом етничком ћишћењу из хрватске и коначно бомбардовао цијелу РС ( цивилне положаје, центре везе, војску,..) од 30.8.- 15.9.1995. године што је и омогућило да ови привремено стигну пред Б. Луку.

  • NGO_Informer

   Tako je.

  • Нада

   То су те Ваше европске „вредности“. Видим да се слажете са мном око етничког чишћења Срба из Хрватске и учешћа ЕУ у томе. Лепо од Вас.