Прочитај ми чланак

ЕВРОПА: У Швајцарској -41, у Русији најхладнији Божић за 120 година

0

Обилне снежне падавине и двоцифрена температура испод нуле довели су до смртних случајева и пореметили саобраћај широм Европе.

e

Фото: Твитер

Обилне снежне падавине и двоцифрена температура испод нуле довели су до смртних случајева и пореметили саобраћај широм Европе.

У Пољској, где је температура 20 степени испод нуле, најмање десеторо људи је умрло због хладноће током протеклих неколико дана.

У Белгији је један возач погинуо када је његов камион склизнуо с ауто-пута, док је у Италији више десетина бескућника умрло од хладноће, наводи Индипендент (Independent).

Русија је провела најхладнији Божић у последних 120 година, пошто су термометри у Москви током ноћи показали 30 степени испод нуле, а у Санкт Петербургу је температура била минус 24.

Многи скијаши у Сарајеву остали су унутра јер је температура опала на минус 27 степени.

Авиони не лете са неколико аеродрома Европе, а и трајекти су у лукама.

Мећава је у суботу паралисала Истанбул – поремећена је и пловидба у Босфорском мореузу, а отказано је неколико стотина летова.

Делови југа Италије затрпани су снегом висине једног метра, а фонтане у Риму заледиле су се током ноћи.

Најнижа температура у Европи забележена је у швајцарском селу Ла Бевине, где је у петак опала на минус 29,2 степени. У том селу је такође забележена најнижа до сада забележена температура у Швајцарској од минус 41,8 степени, 12. јануара 1987. године.

 

У МОСКВИ НЕВЕРОВАТНИХ – 36

Температура ваздуха у московском предграђу Клина ноћас се спустила до – 35,9 степени Целзијуса, саопштава Хидрометеоролошки центар Русије. Велики мразеви су забележени и у Дмитрову и Волоколамско — минус 33,8 степени. Према подацима синоптичара, у центру Москве је било нешто топлије, него у Божићној ноћи. Тако је на ВДНХ-а ноћас пала температура до — 27,7 градијуса, у Тушино — до минус 27,9 степени. Раније су метеоролози прогласили божићну ноћ 2017. године најхладном у Москви од почетка века.

Те вечери температура је пала до — 29,9 док је московским предграђима била и до — 33,4.

Према подацима Хидрометеоролошког центра Русије, Московљане очекује још једна хладна ноћ са температуром од 26 до 30 градијуса, док ће од сутра бити топлије.