Прочитај ми чланак

Албански премијер поздравио спремност шиптарских партија да уценама доврше оно …

0

СА ЗАДОВОЉСТВОМ ОЦЕНИО: „ПРВИ ПУТ АЛБАНЦИ НЕ ПРЕГОВАРАЈУ О ФОТЕЉАМА У ВЛАДИ”

edi rama isa mustafa dПремијер Албаније Еди Рама данас је поздравио и оценио историјском заједничку платформу албанских партија у Македонији за преговоре о формирању будуће коалиционе македонске владе.

„То је историјски корак за изражавање воље Албанаца у Македонији. Први пут Албанци не преговарају о фотељама у влади”, написао је Рама на Фејсбуку, преносе македонски медији.

Лидери албанских партија у Македонији – Деморатске уније за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и Алијанса за Албанце, које су заједно на превременим парламентарним изборима освојиле 18 мандата у новом Собрању Македоније, договорили су се јуче о заједничкој платформи за преговоре о новој влади Македоније.

Они су о заједничком наступу крајем прошле године у Тирани разговарали са албанским премијером Едијем Рамом, а потом и с председником Косова Хашимом Тачијем.

Платформа коју су усвојили јуче, биће основа за формирање нове владе Македоније, коју ниједна од две супротстављене партије које су добиле највише мандата – ВМРО ДПМНЕ и Социјаделмократски савез Македоније (СДСМ), не може формирати без албанских странака.

По избормом закону, председник Македоније Дјордје Иванов би најкасније сутра требало да мандат за формирање владе повери Николи Груевском, лидеру странке која је добила највише гласова на недавним ванредним парламентарним изборима – 51.

Преговоре са албанским странкама о формирању владе најавио је и Зоран Заев, чији је СДСМ добио 49 мандата. Он ће прилику да формира владу имати уколико то Груевском не успе у року од 20 дана.

Македонски парламент у новом сазиву има 120 посланика и за формирање владе је неопходно да има подршку најмање 61 посланика.

Изјавом коју су јуче потписали ДУИ, Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре с Грчком о решавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи одражавали мултиетничност и етничку равноправност, али и подршка раду Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре које истражује евентуални криминал у врху досадашње власти коју је предводио ВМРО ДПМНЕ.

Платформа три албанске странке има седам тачака, међу којима су брза интеграција у ЕУ и НАТО, добри односи са суседима и сарадња с Косовом и Албанијом у интегрисаном управљању границама.

Један од захтева будућем партнеру у коалиционој влади Македоније је и усвајање резолуције у Собрању којом се, како се каже, осуђује геноцид над Албанцима у Македонији у периоду 1912-1956.