Прочитај ми чланак

ЗАРАДЕ 6000 ДОЛАРА: Срби масовно иду на Аљаску

0

Сезонски послови на Аљасци постали су последњих месеци прави хит за Србе, који тамо одлазе да раде по месец, два.

Waiting in Line --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Image by © Royalty-Free/Corbis

Сезонски послови на Аљасци постали су последњих месеци прави хит за Србе, који тамо одлазе да раде по месец, два.

Најчешће за то време зараде онолико колико у Србији за 12 месеци и враћају се исцрпљени, али задовољни. Један од гастарбајтера на Аљасци, Београђанин Мирослав Николић (35), за “Блиц” каже:

– Живот ми се сводио на посао и спавање, али успео сам да зарадим своју годишњу плату у Србији за само 55 дана.

k1tktkqturbxy8zotu1ogu4mgmwotmzogu3mdc5nmuzngyzotc1y2m4ms5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Фото: Приватни албум / Промо

Мирослав се прошлог јуна упустио у авантуру радног путовања преко програма Х2Б. Отац и супруг, који већ неко време ради као ИТ техничар, прошлог лета боравио је на Аљасци од 15. јуна до 10. августа. Био је ангажован у фабрици за преаду лососа.

– Преко пријатеља чуо сам за програм преко којег заинтересовани, стари од 18 до 45 година, могу да путују на Аљаску и раде. Пријавио сам се и неколико месеци касније упутио ка граду Дилингему. То је мало место, са неколико кућа, има пошту, продавницу, банку и фабрику у којој сам радио. Тамо сам обрађивао, паковао и залеђивао лососа по 16 сати дневно, у три смене – описује Мирослав.

Како каже, живот на Аљасци је скуп, међутим новац који је зарадио трошио је само за најосновније.

8ptktkqturbxy8zy2y5ogvkztnmoge3mzmxmmzhotkym2y5zti5otc4mc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Фото: Приватни албум / Промо

– Фирма у којој сам радио платила ми је смештај, три оброка дневно, те практично нисам имао на шта да потрошим паре. Аљаска је скупља од остатка Америке 20-30 одсто. На пример, паклица цигарета кошта 10 долара, а толико је била моја сатница – објашњава он.

Наш саговорник додаје да због великог обима посла није имао ниједан дан слободан.

– Устанем, једем, радим, једем, спавам и тако укруг, на то се сводио мој живот тамо. Али, ја сам дошао са намером да што више зарадим, те сам по повратку у Србију донео чисто 6.500 долара, што је нешто више од моје годишње плате у Србији. Фирма у којој сам радио рефундирала ми је новац за превоз и визу – наводи Мирослав и додаје да ће се већ наредног јуна поново на Аљаску.

Божидар Димитров, власник агенције која у својој понуди има програме Х2Б радних путовања у Аљаску, објашњава за “Блиц” да су таква путовања намењена грађанима који нису студенти.

– Траже се радници у фабрикама за прераду рибе у малим местима на ободима Аљаске. Сатница је од око 9,50 до 10,75 долара. Они који желе да оду морају да имају неки посао и породицу у Србији, како би се знало да ће се вратити, а пре свега треба да солидно знају енглески. Такође, треба да обезбеде 100 долара које ће дати нашој агенцији за услуге које ћемо урадити за њих, али и да плате медицинско осигурање чија је цена сваке године другачија. Новац којим ће платити авионску карту до тамо биће им рефундиран по завршетку посла – каже Димитров.

Тражен и посао спасиоца

Радна путовања не везују се само за Аљаску и фабрике за прераду рибе. У понуди појединих агенција су и послови спасиоца у Вашингтону, Вирџинији, Масачусетсу. На таква путовања могу отићи само они са претходним искуством у сличном програму. Плата је 650-850 долара на недељном нивоу, од чега се одбија новац за смештај. Радно време спасиоца је 40 сати недељно, а прековременог рада нема.