Прочитај ми чланак

СТРАШНО Најављен усташки пир у Загребу на Бадњи дан!

0

Крајње десничарска организација најавила богослужење такозване "хрватске православне цркве" у тржном центру, који се налази одмах поред Саборне српске цркве!

h

Крајње десничарска организација најавила богослужење такозване „хрватске православне цркве“ у тржном центру, који се налази одмах поред Саборне српске цркве!

Хрватска десничарска организација „Пројект Велебит“, коју предводи донедавни водитељ „Зе 1“ телевизије Марко Јурич, припремила је за данас нову провокацију, усмерену према Српској православној цркви, чије свештенике и вернике намерава да узнемира током православног Бадњег дана, пише загребачки портал „Новости“.

Док се у Саборној цркви Преображења Господњег на загребачком Цветном тргу тога дана буду одржавали верски обреди, Јуричева организација планира у непосредној близини, у приземљу десетак метара удаљеног шопинг-центра „Цвјетни“, уприличити „вјерски обред“ непризнате „Хрватске православне цркве“ (ХПЦ), основане пре неколико година по узору на истоимену цркву коју је 1942. основао усташки режим Анте Павелића.

Како је најављено, на низу десничарских и проусташких интернет портала „Пројект Велебит“ и ХПЦ одржаће у 12.00 часова „јавни обред богојављења, односно великог освећења воде“, који ће предводити Александар Иванов, за којег се наводи да је „по милости Божјој архиепископ хрватски и целе `Хрватске православне цркве`“.

Иако је у обавештењу ХПЦ најављено да ће се обред одржати у шопинг-центру „Цвјетни“, тамо немају о томе никаквих сазнања.

Могуће је да Јурич и „архиепископ“ Александар планирају одржати обред пред улазом у шопинг-центар, како би тиме директно ометали приступ Саборној цркви СПЦ-а, али ни у Полицијској управи загребачкој нису имали ниједан пријављени скуп на Цвјетном тргу који би се одржавао 6. јануара, преноси портал „Новости“, који уређује Српско народно вијеће.

У Српској православној цркви најаву „Пројекта Велебит“ и ХПЦ-а нису хтели коментарисати, али су потврдили да ће се истог дана, на православни Бадњи дан, у њиховој Саборној цркви одржавати богослужења.

На интернет страницама „Пројекта Велебит“, у обавештењу коју потписује Јуричев сарадник Динко Дедић, пише да је то „први јавни обред Хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године“, на који се позивају сви „хришћани, Хрвати православне и католичке вероисповести и други који им се желе придружити у овом јединственом тренутку повратка хрватског православља тамо где му је и историјско место, у средиште хрватске метрополе“.

„Место на које желе вратити `хрватско православље` је, дакле, Саборна црква СПЦ-а коју су усташке власти преотеле након што је по успостављању НДХ законски забрањена употреба назива `српско-православна вера`, извршен општи прогон православног свештенства и пљенидба целокупне црквене имовине“, наводе „Новости“.

Када се Павелић 1942. године, због неуспеха политике форсираног покатоличавања, одлучио на оснивање властите, „Хрватске православне цркве“, управо је у отетој Саборној цркви као загребачки митрополит био устоличен руски избеглица Гермоген, који се ставио на располагање његовом режиму.

Пропашћу Павелићеве државе Гермоген је осуђен на смрт и ХПЦ је престала постојати, али је идеја о њеној обнови оживела деведесетих година (20. века) у проусташким круговима, подсећају „Новости“.

Порфирије: Хрватска православна црква не постоји

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је вечерас да деловање групације која себе назива Хрватском православном црквом не види као проблем, јер за православље таква групација не постоји.

Како се наводи у саопштењу Српске православне цркве, митрополит Порфирије је казао да је таква групација постојала само у НДХ, када је служила „искључиво остваривању геноцидног програма према српском народу“.

„Стога је њихово деловање искључиво проблем државе, њеног идентитета и начина како држава жели да је доживе њени градјани, али и какву слику о себи шаље у Европу и свет“, наводи се у саопштењу.