Прочитај ми чланак

ПОКРШТAВAЈУ СРБЕ: Павелићева православна црква на Бадњи дан у Загребу свети воду

0

Ово је јасна порука преосталим Србима да морају или да се асимилују и постану Хрвати или да се иселе - каже за Телеграф Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона.

На јуче одржаном традициналном Божићном пријему у Српском народном вијећу у Загребу, хрватски премијер Aндреј Пленковић је рекао да у 2017. години треба да покренемо процес суочавања с прошлошћу. Тамошње преостале Србе су већ данас на најболнији начин подсетили на крваву прошлост Независне државе Хрватске.

Наиме, први пут после 72 године такозвана “Хрватска православна црква” и “Пројект Велебит” организовали су на Бадњи дан јавни обред ‘Велико посвећивање воде поводом благдана Богојављање’ на Цвјетном тргу. Да се никако не заборави, та иста “Хрватска православна црква” основана је указом Aнте Павелића, поглавника НДХ.

“Хрватска православна црква” је основана указом Aнте Павелића од 3. априла 1942, по наређењу немачких власти, као настојање НДХ да се покаже да нема прогона Срба у Хрватској те да се потпуно онемогући утицај Српске православне цркве.

Данас, 75 година касније, а први пут после 72 године, та вештачка творевина наставља своју мисију. Уочи најрадоснијег хришћанског празника, који православни верници прослављају 7. јануара, свештеници те непризнате и неканонске “Цркве” приредили су обред посвећивања воде.

Настављајући своју делатност насталу у доба најмрачније прошлости историје српског и хрватског народа, припадници “Хрватске православне цркве” подсећају на своју улогу, коју су ималу у време НДХ.

Наиме, по успостављању НДХ законски је забрањена употреба назива “српско-православна вјера”, извршен општи прогон православног свештенства и заплена целокупне црквене имовине.

hrvatska-pravoslavna-crkva1-620x350

Када се Павелић 1942. године, због неуспеха политике форсираног покатоличења, одлучио на оснивање властите, “Хрватске православне цркве”, она је постала његова продужена рука у етничком чишћењу.

“Хрватска православна црква” ту своју улогу не крије ни данас, пошто су током “верског обреда” на неколико метара од Саборног храма СПЦ у Загребу позвали Хрвате да се “саморганизују јер се се Срби наоружавају”.

– Богослужење од такозване “Хрватске православне цркве” представља још једну у низу провокација и претњи од стране проусташких снага у Хрватској и отворени позив на линч. Ово је јасна порука преосталим Србима да морају или да асимилују и постану Хрвати или да се иселе – каже за Телеграф, Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона.

Линта упозорава да су усташке снаге у налету, а да томе у прилог сведочи и озлоглашени поздрав “За дом спремни”, који је постао део свакодневице.

– Крајње је време да вођство у Хрватској и надлежни органи предузму најоштрије мере и активности на сузбијању усташтва – истиче Линта, који је и народни посланик у Скупштини Србије.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је синоћ да деловање групације која себе назива “Хрватском православном црквом” не види као проблем, јер за православље таква групација не постоји.

Како се наводи у саопштењу Српске православне цркве, митрополит Порфирије је казао да је таква групација постојала само у НДХ, када је служила “искључиво остваривању геноцидног програма према српском народу”.

– Стога је њихово деловање искључиво проблем државе, њеног идентитета и начина како држава жели да је доживе њени грађани, али и какву слику о себи шаље у Европу и свет – наводи се у саопштењу.

Председник СНВ-а и заступник у Сабору Милорад Пуповац је овај потез оценио као “провокацију и претњу” и казао да се нада “да ће надлежни органи у складу с позивитним прописима учинити све да верници који буду долазили на Бадњак и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославити рођење Христово”.