Прочитај ми чланак

ПУШТЕН САОБРАЋАЈ ОД АЛЕКСИНЦА ДО БЕОГРАДА, заглављена два аутобуса на путу за БГ

0

Снег, јак ветар и ниске температуре створиле су и прве невоље на путевима у земљи. Од Алексинца до Београда пуштен саобраћај за аутомобиле и аутобусе, који је био у прекиду од јутрос. Путничка возила могу од Алексинца ка Лесковцу.

На старом путу за Београд код Горње Топонице заглавила су се два аутобуса „Ниш експреса“. Поједина села су завејана у околини Врања, на Копаонику и на Пештерској висоравни. Снег и сметови су блокирали и српске повратнике у селу Љевоши код Пећи. У Топличком округу најтеже је у селима у околини Блаца, где висина сметова достиже и два метра. Ванредна ситуација у Алексинцу.

Због снега и олујног ветра који је на прилазима Нишу, на ауто-путу, формирао сметове, саобраћај је у повременим прекидима јутрос од осам сати. Километарске колоне формирале су се током дана из готово свих праваца, од југа и истока ка северу, али и из правца Алексинца ка Нишу. 

Сектор за ванредне ситуације данас је на југу Србије интервенисао двадесетак пута, а 22 особе су евакуисане и спасене, рекао је начелник тог Сектора Предраг Марић.

Додатне снаге из Сектора за ванредне ситуације ће бити упућене на југ Србије, рекао је Предраг Марић новинарима код мотела „Наис“.

ИЗ ЧАСА У ЧАС

21.05 – Екипа Дома здравља Блаце у пратњи зимске службе из тог места спасла је од смрзавања осамдесетогодишњаке, брачни пар М. С. (1929) и М. Ј. (1930), у блачком селу Лазаревац, преноси Фонет.
20.15 – Пут од Алексинца ка Лесковцу и од Ниша ка Алексинцу пуштен је за путничка возила, саопштио је АМСС.
19.35 – Од Алексинца до Београда пуштен саобраћај за путничке аутомобиле и аутобусе, који је био у прекиду од јутрос, јавља дописник РТС-а.
19.00 – Полиција спровела велику колону возила од Алексинца ка Нишу, јавља дописник РТС-а.
18.45 – Застој на старом путу за Београд код Горње Топонице, јер су се заглавила два аутобуса „Ниш експреса“, речено је дописнику РТС-а у полицији. 
18.10 – Отворена трака ауто-пута од Лесковца ка Београду, а затворен саобраћај из смера Београда од Лесковца до Ниша, јавља дописник РТС-а.
17.30 – Брзом реакцијом припадника жандармерија, уклоњена су сва возила са коловоза код Ниша и омогућен је проток саобраћаја, рекао је командант одреда Жандармерије у Нишу Ненад Шћепановић.

„Жандармедија је већ ту и Војска Србије је потпуно мобилисана, све своје снаге, механизацију и људство је ставила на располагање“, рекао је Марић.
Пут од Алексинца ка Лесковцу и од Ниша ка Алексинцу пуштен је вечерас за путничка возила.

У АМСС Танјугу је речено да је саобраћај пуштен на ауто-путу Е75, Ниш-Алексинац и од Алексинца ка Лесковцу и Нишу. Саобраћај за теретна возила и аутобусе је и даље обустављен.

Раније данас донета је одлука о обустављању саобраћаја од Алексинца до Лесковца, како се не би догодило да у случају препреченог аутомобила, аутобуса или камиона, људи остану завејани.

Саобраћај је обустављен и на деоници ауто-пута Трупале-Ниш, код петље Трупале у оба смера, као и на путевима Врање-Баревић и Власе-Врање, Врање-Крива Феја и Доњи-Милановац-Мајданпек, преко Омана. 

На старом путу за Београд код Горње Топонице заглавила су се два аутобуса „Ниш експреса“, па је дошло до застоја, речено је дописнику РТС-а у полицији. Информацију да је на старом путу Алексинац-Ниш код Горње Топонице исклизнуо аутобус, у полицији нису могли да потврде. 

Велики застоји су на ауто-путу у околини Ниша, упркос томе што је након ланчаног судара саобраћај поново успостављен. Велике колоне возила код наплатне рампе Наис. У судару је учествовало око 30 возила, а повређене су 22 особе, међу којима има најмање шесторо деце.

Командант одреда Жандармерије у Нишу Ненад Шћепановић истакао је да су припадници Жандармерије били укључени у акцију ослобађања путника и уклањања возила са блокираног ауто-пута, и да се пре свега радило о повратницима са годишњих одмора, на путу ка западној Европи.

Према његовим речима, било је ангажовано 35 припадника Жандармерије, који су притекли у помоћ полицијским службеницима саобраћајне полиције и припадницима хитних служби.

„Брзом реакцијом припадника жандармерија, уклоњена су сва возила са коловоза и омогућен је проток саобраћаја“, рекао је Шћепановић. 

Од јутрос је у снежној блокади око 10.000 људи у селима Пештерске висоравни. Јак ветар ствара сметове високе и до 4 метра. У више села нема воде, а најтеже је Црвском, Долицима, Биоцима и селима на планини Гиљеви. На терену су сва расположива механизација и људство, али их јаки ветрови отежавају рад.

И на Косову и Метохији снег ствара проблеме. Повратници у селу Љевоши код Пећи су два дана одсечени од света због великих падавина и сметова до метар и по. Немају струју и воду, а због завејаног пута мештани не могу ни по најосновније намирнице за Бадње вече и Божић. У Љевоши живе 12 старијих повратника и породица Костић са троје деце. Они моле за помоћ, првенствено у рашчишћавању пута који их повезује са Пећи.

Због снега, који од јуче пада у Врањском крају, непроходни су путеви ка планинским селима Пољаници, Барелићу и Кривој Феји. У селу Несврти нема струје. У вишим деловима града Врања и у брдско-планинским пределима у околини јак ветар је направио наносе снега високе до 1,5 метра.

Јужна деоница Коридора 10 је проходна, а због снега и леда на коловозу отежан је саобраћај кроз Грделичку клисуру. 

На Копаонику тренутно пада слаб снег, а због мећаве је већи део скијалишта данас био затворен. Ветар у туристичком центру достиже брзину од 5 до 14 метара у секунди, а на врховима те планине и до 90 километара на час. Због сметова и наноса, саобраћај се обавља отежано, пошто су на појединим деоницама коловози сужени.

Тренутна температура је -20 степени, а висина снежног покривача је 52 центиметра. Најудаљеније село на Копаонику Крива река је и даље завејано. 

У Шумадији је отежан саобраћај, али без застоја. У Крагујевцу и свим шумадијским општинама, проходни су магистрални, регионални и локални правци. Снега местимично има на коловозу, па је саобраћај отежан, али без прекида, потврдио је за РТС Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације.

Четрнаест возила „Предузећа за путеве“, које је задужено за одржавање државних путних праваца, изашло је на терен. Испорука воде и струје је редовна, а крагујевачка „Енергетика“ ће грејати станове без престанка. 

Енергетска ситуација у Србији апсолутно је стабилна, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и поручио грађанима да у овим хладним данима не треба да брину око тога да ли ће имати струју и топле станове.  

ОДЛУЧЕНО: Због ветра и мећаве потпуна обустава на ауто-путу Ниш-Лесковац

„Очекујемо да се ветар смири вечерас и да се полако смири ситуација“, рекла је Михајловић Танјугу на ауто-путу у близини Ниша.

mecava3

Министарка је додала да су сви на терену, Министарство, „Путеви Србије“, војска и полиција, који чисте снег и предузимају све што могу.

„Има проблема због сметова, теретни саобраћај је потпуно обустављен, али оно што морамо да урадимо, то је да ћемо од наплатне рампе ‘Наис’ код Ниша до Лесковца потпуно обуставити путнички и теретни саобраћај, како не бисмо уопште долазили у ситуацију да евентуално због неког препреченог, аутомобила, аутобуса или камиона, људи остану завејани“, истакла је Михајловићева.

Како је додала, неке деонице у близини Ниша су веома тешко проходне, али важно је да су сви ту и да показују да можемо да се носимо са ситуацијом.

Михајловићева је замолила возаче да воде рачуна и крећу на пут само са зимском опремом.

„Имали смо ситуацију са три шлепера у близини Ниша, који су, иако је био обустављен саобраћај, својом вољом кренули, сударили се и направили проблем свима“, рекла је Михајловић.

„Заиста, ако нема потребе немојте да крећете на пут, јер ово није време ни за какав пут. Ако постоји хитна потреба, молимо да кренете са зимском опремом, јер све друго не само да није безбедно за вас, већ ни за кога другог“, поручила је Михајловићева.

Михајловићева је обишла део ауто-пута од Алексинца до Ниша, на којем је тренутно обустављен саобраћај, а са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и наплатну станицу „Наис“ код Ниша.

Снег у Поморавском округу ствара проблеме у саобраћају

Снег, који од јутрос пада на подручју Јагодине и овог дела Поморавља, ношен хладним ветром, ствара велике тешкоће, понегде и прави хаос на улицама, на којима је доста утртог снега, јер посута со споро делује због ниске температуре.

Сви путни правци на Поморавском округу су проходни, али је саобраћај отежан, речено је Тањугу у Одељењу саобраћајне полиције у Јагодини, у којој саветују да се не креће на пут ако се не мора.

 

На Пештерској висоравни блокирано више од 10.000 људи

Сва села на Пештерској висоравни, где живи око 10.000 људи, од јутрос су у снежној блокади. Највеће проблеме прави мећава, која ствара сметове висине и до четири метра.

У више села на Пештерској висоравни нема воде, па је угрожено више хиљада говеда и оваца.

Најтежа ситуација са водом је у Црвском, Долицима, Биоцима и селима на планини
Гиљеви.

Мића Калићанин, заменик председника општине Сјеница, каже да је на рашчишћавању терена ангажована комплетна механизација и људство којом располаже Општина, али да за сада и нема видних резултата док не престане да дува снежна олуја.

Иначе, сви путеви које одржава Предузеће АД „Нови Пазар пут“ јесу проходни осим регионалних путева: Рашка–Голија на деоници Баре–Куманица, затим регионални пут Сјеница–Баре. На рашчишћавању путева ангажовано је 120 радника и сва расположива механизација Предузећа АД „Нови Пазар пут“.

Према речима руководиоца тог предузећа Ћемала Сејфића, проблеме највише задаје ветар који ствара намете више од метра.

Слично је време било и уочи Божића 2012. године, када је снег блокирао сва села, а локална власт прогласила ванредну ситуацију због природне непогоде.