Прочитај ми чланак

ДСС: Зауставити корупционашки посао набавке опреме за Клинички центар у Нишу

0

На сајту Министарства здравља је освануо текст који представља покушај одговора на раније изнете тврдње Демократске странке Србије да је набавка опреме за Клинички центар Ниш корупционашки посао, тендер припремљен за унапред одабраног понуђача, а да је пројектована опрема чија се набавка оглашава – технолошки застарела.

dss logo plaviСаопштење Министарства здравља садржи неистине и нелогичности. Неистина је да је „техничку спецификацију опреме припремио стручни тим састављен од специјалиста различите струке Клиничког центра Ниш и других стручних комисија“. Истина је да је да су у креирању спецификација, испоручене инвеститору у електронској форми, учествовали представници фирми који су најдиректније заинтересовани за учешће на тендеру – Ђуковић, представник аустријске Оделге за Србију и Црну Гору и дистрибутер фирме Дрегер , као и Јован Јанковић, власник фирме ИнтерЛаб и заступник Сименса! Позивамо министра Лончара да демантује ову тврдњу ДСС одбјављивањем имена специјалиста КЦ Ниш који су у дефинисању спецификација учествивали, стављањем на увид јавности заведена документа, записнике и потписе, који би сведочили о постојању стручних комисија које су донеле одлуку.

Тврдња Министарства да оно „није утицало на припрему и дефинисање конкурсне документације“ у најмању руку је чудна. Како је могуће да инвеститор средствима буџета Републике Србије „не утиче на припрему и дефинисање конкурсне документације“ од које зависе квалитет и трошкови опремања Клиничког центра?

Истакнуто начело економичности, на које се Министарство позива, свакако не упућује на оправданост одлуке да се објави набавка целокупне опреме у једној партији и да један понуђач пунуди информациони систем Клиничког центра, кревете, ормане, скенере и још преко стотину потпуно разнородних ставки.

Упућени тврде да се за овакве врсте услуга, припрему тендера за одабраног понуђача, исплаћује провизија од око 10 одсто, што би у овом случају износило око 1,7 милиона евра.

Демократска странка Србије поново од министра Златибора Лончара захтева да поништи расписани тендер за набавку опреме за КЦ Ниш и да тим поштених стручњака утврди реалне клиничке потребе, техничка решења и спецификације неопходне опреме, а да се набавка спроведе по логички одвојеним партијама.

Позивамо надлежне државне органе, независне институције и медије да се у оквиру својих надлежности и могућности позабаве случајем набавке опреме за КЦ Ниш.