Прочитај ми чланак

ДРAМA ЗA ДРAМОМ КОД НИШA: Четворица нестала у мећави, а ауто-пут у прекиду!

0

Четворица мештана села Хум у околини Ниша кренула су ноћас по бадњак и нестала у мећави.

 

Они су се ноћас око три сата мобилним телефоном јавили породицама и казали да су завејани и да не могу да се пробију до села.

Припадници Управе за ванредне ситуације, полиције и Жандармерије од јутрос трагају за четворицом мештана села Хум који су нестали након што су ноћас кренули у шуму по бадњаке.

– Јутрос у 6.30 сати примили смо пријаву да се четири мушкарца која су трактором кренула за бадњаке, нису вратила својим кућама. У току је интензивна потрага за њима – саопштила је нишка Полицијска управа.

Они су се ноћас око три сата мобилним телефоном јавили породицама и казали да су завејани и да не могу да се пробију до села. Након тога са њима је изгубљен контакт.

– Спасиоцима потрагу отежавају високи сметови од скоро два метра, јак ветар и ниска температура.

Више од 30 аутомобила завејано на улазу у Ниш, мећава носи све пред собом, жандармерија кренула на терен

Саобраћај на ауто-путу Београд- Ниш заустављен је у оба смера код петље Трупале, и у колони је заробљено више аутобуса, камиона, путничких аутомобила… У возилима има и деце, а у ланчаном судару, који се десио на излазу из града код казнено-поправног дома повређено је22 људи, од којих 6 деце. До незгоде је дошло када је једно возило проклизало, након чега су остала која су била у колони, ударала једно у друго. У нишкој Хитној помоћи потврђено је да има повређених али да су њихове екипе на терену те да још не могу да дају информацију о њиховом броју и степену повреда. 

 Према тврдњама очевидаца саобраћај је обустављен због чега је формирана дугачка колона возила.

sudar-hitna-mecava-zima-sneg

Чак 50 припадника нишког одреда Жандармерије управо је упућено на место где се јутрос догодио ланчани судар с обзиром на то да је тамо у колони више десетина возила која су завејана на ауто-путу!

 Снег и сметови који на појединим локалним путевима достижу висину до два метра, условили су да у нишком крају јутрос буде скраћен велики број приградских аутобуских линија Скраћене су и поједине линије градског саобраћаја због снега на коловозу. – Екипе зимске службе су на терену, али су немоћне у борби са ветром.

На појединим деоницама сметови се формирају већ пола сата након чишћења – изјавио је  шеф нишког Штаба зимске службе Драган Димитријевић. Он је додао да је грејдер за чишћење сметова кренуо ка селу Хум, док ће у току дана багер чистити сметове ка селу Крављу.”Екипе ЈКП ‘Медијана’ од ноћас непрекидно чисте улице првог приоритета у граду. Саобраћај се одвија отежано, али нема већих проблема”, рекао је Димитријевић.

Према подацима Метеоролошке станице, у Нишу је тренутно минус осам степени, а висина снежног покривача износи 16 центиметара.

Снег који непрестано пада од синоћ завејао је и поједина села у околини Пирота а њихови становници за сада немају проблема са снабдевањем струјом и животним намирницама, изјавио је координатор Градског штаба за ванредне ситуације Сретен Савов.

mecava-sneg-i-zima

Рекао је да су екипе Јавног предузећа „Комуналац“ на терену и да чисте градске улице, тргове и мостове као и путеве ка завејаним селима.

Према његовим речима, становницима тих села обезбеђена је здравствена заштита.

И у остатку Србије слично је време…