Прочитај ми чланак

МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ ЗАДОВОЉНА: Србија излази на албанску луку

0

Београд -- Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће ускоро бити готов пројекат за ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина.

ym

Фото: Thinkstock

Београд – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће ускоро бити готов пројекат за ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина.

Она је истакла да је реч о веома важној деоници која ће нам дати излаз на још једну јадранску луку – Драч у Албанији.

Реч је о делу регионалног ауто-пута који ће повезати Србију са Тираном и Јадранским морем.

„Овај пут је приоритет за Европску унију и део је европске мреже транспорта. По свим пројекцијама, албанска лука налази се на бољем положају од црногорске, што је значајно за нас“, рекла је Михајловић за „Политику“ у издању од четвртка.

Она је истакла да постоји политички и економски значај за изградњу овог пута због наших људи који живе и раде на Косову и Метохији.

„Заједно са ЕУ и Фондом за западни Балкан радимо пројектно-техничку документацију која би требало да буде готова између априла и маја“, навела је Михајловић.

Према речима Михајловић, преговарало се са међународним институцијама о начину финансирања овог посла, будући да је реч о пројекту који Србија не може да плати.

Како је објаснила, на почетку ће највероватније бити изграђен полупрофил што ће коштати око 500 милиона евра, а посао ће бити поверен приватном инвеститору којем ће, у име Србије, гарантовати Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка.