Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Пленковић и на божићном пријему о великосрпској агресији

0

Загреб -- У Српском националном већу уприличен је пријем поводом Божића, на којем је председник тог већа Милорад Пуповац критиковао владу Андреја Пленковића.

andrej-plenkovic_620x0

Пуповац је критиковао владу због услова у којима живи српска национална мањина у Хрватској, али и због Јасеновца, док је премијер поново говорио о Хрватској као жртви „великоосрпске Милошевићеве политике“.

„Да није било плоче у Јасеновцу, то ишчекивање не би било у сенци. Овако смо у Нову годину ушли с надом и вером у боље сутра, али и сенком на тој нади и забринутошћу, која из тог геста, тога чина на том месту не може да не буде произведена“, казао је Пуповац Пленковићу, који је био почасни гост на том пријему.

Пуповац је рекао да му је једна сарадница рекла да буде личан и да говори у своје име на божићном пријему, али да он то не може, јер му улога то не допушта.

„Сигурно је да сви међусобно делимо ово: Смрт једног од нас не може бити разлог за негирање смрти другог“, казао је Пуповац, пренели су хрватски медији.

Додао је да страдање, како је рекао, једног од нас не може бити разлог за омаловажавање жртава других, „поготово не на месту на којем је у 20. веку страдало највише припадника хрватског народа. И ту не спомињем ни Србе нити Роме, већ Хрвате“.

„Готово 8.000 (их је страдало). Наша је дужност да учинимо све да сачувамо оно што је створено у јесен 2016, програм и политику која је била прилика за доношење мира, обнове поверења, друштва праведности, једнакости и законитости“, поручио је.

Позвао је на толеранцију, прихватање и стварање ослонца заједничким решењима.

Скупу су се обратили и Милан Бандић, загребачки градоначелник, као и Владимир Божовић, изасланик српског премијера Александра Вучића, који је поручио Србима у Хрватској да ће их матична земља увек бранити.

Такође је казао да трагичну прошлост није могуће избрисати.

„Божићно време и празници за све вернике изазивају највише емоција, љубави, интроспекције, солидарности“, казао је Андреј Пленковић.

„Видели сте да смо ове године послали поруку суживота, толеранције и окренутости будућности“, казао је Пленковић, наводећи и да Хрватска „након праведног, одбрамбеног рата у којему је била жртва великосрпске Милошевићеве политике, те уласка у НАТО и ЕУ жели третирати мањине и поштовати их уз максимум напора да се њихов живот одва на најквалитетнији начин.“

„Чињеница да је 20. век обележен великим трагедијама и сукобима намећу нам задатак да се 2017. суочавамо с прошлошћу… Пред нама је да тај процес на миран, сталожен, трезвен и законит начин започнемо и затворимо, надам се, до краја рада ове владе“, казао је Пленковић, понављајући да је амбиција његове владе постизање консензуса о том питању.