Прочитај ми чланак

ХАОС У ЕВРОПИ И КОД НАС: Ледени петак пред нама, снег и јак ветар

0

У Србији ће сутра доћи до јаког захлађења са снегом, док ће суво бити само на северу земље.

2

У Србији ће сутра доћи до јаког захлађења са снегом, док ће суво бити само на северу земље.

Јак ветар ствараће наносе на путевима на југу и у централним деловима Србије, док ће северни ветар достизати брзину до 60 километара на час.

Субјективни осећај хладноће биће много већи, те ће на температури од -7, осећај бити на -17 степени.

Најнижа температура -12, а највиша -4 степена у Неготину.

Снежна олуја направила хаос у Европи: Нестали скијаши, путници заробљени, има и мртвих

3

Фото: Реутерс – Заробљени у снегу

Олује су направиле хаос широм Европе.

Немачка је тренутно погођена једном од најјачих снежних олуја у последних десет година. Хитне службе јављају да раде у изузетно тешким условима. Олујно невреме проузроковало је поплаве дуж немачке обале на Балтику и изазвало значајну штету на саобраћајницама.

Јаке снежне олује проузроковале су десетине судара на аутопутевима на северу земље, а девет особа је тешко повређено. Залеђени путеви су такође проузроковале дуге застоје и кашњења. Један младић (20) је погинуо, а његови су сапутници су тешко повређени када је изгубио контролу над возилом на залеђеном путу на западу Немачке.

Дошло је и до прекида саобраћаја и забележени су случајеви порушених далековода у неколико регија у Чешкој, Аустрији и Пољској. У целој Чешкој висина снежног покривача износи пола метра, а снег и даље пада. На снази је наранџасти метеоаларм, а очекују се и сметови и јаке мећаве.

На северну Мађарске на снази је жути метеоаларм. У Пољској, жестоки ветрови оборили су далеководе, тако да је тренутно 16.000 домаћинстава без електричне енергије.

Метеоролози очекују да ће пасти још најмање пола метра снега, поготово у планинским подручјима, и да ће хладни ваздух с Арктика спустити температуре и до -17 степени Целзијуса.

Очекује се да ће овакве временске прилике трајати до викенда.

Снег је затрпао и Аустрију. Нестала су два скијаша из Салцбурга. На северу Шведске у возу је остало заробљено око 100 путника, а мештани су их да се не би смрзли пребацили у оближњу цркву.

Скандинавија је забележила врло високе таласе и рекордну висину плиме. Темепратуре су у неким деловима Скандинавије биле и до минус 40 ступња Целзијуса.

Метеоролози кажу да се олуја сада креће преко Балтика према Бјелорусији.