Прочитај ми чланак

ДВЕРИ КРИВИЧНО ГОНЕ и смењују градоначелника Лесковца

0

Српски покрет Двери захтева смену градоначелника Лесковца Горана Цветановића који треба кривично да одговара због злоупотреба, незаконитог и ненаменског трошења новчаних средстава буџета Града Лесковца.

leskovac-dveri-logo-crveni

Представници Двери су указивали на бруталне злоупотребе градских челника којима се пљачкају грађани Лесковца, а потврда за те тврдње добијена је од Државне ревизорске институције у извештају који је објављен 30. децембра 2016. године у којем се наводи да су утврђене неправилности у трошењу буџетских средстава Града Лесковца у износу већем од милијарду динара.

Српски покрет Двери позива надлежне органе и тужилаштво у Лесковцу да се у најкраћем року на основу поменутог извештаја Државног ревизора покрену прекршајни и кривични поступци према одговорним лицима наведеним у извештају ревизора.

Уколико надлежни не поступе по позиву и дозволе да по устаљеној пракси, ови случајеви застаре, а одговорни не буду кажњени, сматраћемо да су саучесници у криминалу, корупцији и пљачки грађана Лесковца.

У „Извештају о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета и правилности пословања града Лесковца за 2015. годину“ Државне ревизорске институције наводи се: „У консолидованим финансијским извештајима града Лесковца утврђене су неправилности у износу од 1.051.376.000 динара.

leskovac-panorama-grad

Град Лесковац је неправилно створио обавезе и извршио расходе и издатке у износу од најмање 747.804.000 динара, и то:

за плате, додатке, накнаде и социјалне доприносе на терет послодавца у износу од 2.186.000 динара;
за преузете обавезе изнад одобрене апропријације у износу од 403. 028.000 динара;
преузете су обавезе и извршени расходи у износу од 891.000 динара, а да правни основ за извршење ових расхода није у складу са важећим законским и другим прописима;
без закљученог уговора у износу од 107.919.000 динара;
без валидне документације у износу од 26.651.000 динара;
индиректни корисници буџетских средстава су извршили расходе из осталих извора финансирања у износу од 37.243.000 динара, а да нису поднели захтев за отварање одговарајуће апропријације;
за преузете и плаћене обавезе у износу већем од уговорене вредности за 320.000 динара;
за преузете обавезе по основу уговора без уговорене вредности;
без спроведеног поступка јавне набавке и без поштовања законских процедура у поступку јавне набавке у 2015. години исплаћене су робе и услуге у укупном износу од 90.886.000 динара.

Град Лесковац је, између осталог, ангажовао и 36 лица, на одређено, по уговору о делу и по уговору о привременим и повременим пословима више од дозвољеног максималног броја ангажованих по овом основу (гле чуда све кадар СНС-а).

Град Лесковац није у потпуности успоставио ефикасан систем интерних контрола што је довело до настанка неправилности код: припреме и доношења буџета, остварења прихода, спровођења пописа имовине и обавеза које се огледају у непотпуности и неусклађености са важећим прописима“.

Од укупно 32 препоруке Државног ревизора на отклањању грешака, неправилностима и погрешним исказивањима, под најхитнијим приоритетом је укупно 18 препорука за које се захтева се моментално реаговање надлежних.

Злоупотребе су очигледне и јавност Лесковца не сме да остане нема, а ни ускраћена одговора на бројна питања о трошењу новца њених пореских обвезника.

Постаје јасно из ког разлога на аргументовану критику Двери, градоначелник одговара увредама; због чега се на пречац заказују јавне расправе о буџету и доносе и усвајају финансијски планови јавних предузећа и институција касно у ноћ и без икакве критичке расправе о њима.

Према Закону о буџету, наредбодавац за извршење буџета је градоначелник града, и одговоран је за законско и наменско коришћење средстава распоређених буџетом и зато Српски покрет Двери захтева његову кривичну одговорност и смену.