Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Србија прети празном пушком

0

Након што је већ закључено да су односи у региону можда најгори у последњих десет година, власти Србије на то су додале и заоштравање односа са Македонијом и Црном Гором. Тешко да ће се ти односи ускоро поправити, тврди "Дојче веле".

 ФОТО: Танјуг - Јарослав Пап

Министар спољних послова Ивица Дачић

Након што је већ закључено да су односи у региону можда најгори у последњих десет година, власти Србије на то су додале и заоштравање односа са Македонијом и Црном Гором. Тешко да ће се ти односи ускоро поправити, тврди „Дојче веле“.

„Када се помислило да би затегнути односи на релацији Београд-Загреб-Сарајево могли да крену узлазном путањом, стигле су нове компликације на релацији Београд-Скопље-Подгорица. Као да већ нема довољно регионалних проблема, Србија је кроз изјаве министра спољних послова Ивице Дачића упутила оштре критике и на рачун Македоније и Црне Горе, и тако додатно закомпликовала већ довољно лоше односе у региону. Српски шеф дипломатије наводи да је Србија наљутила Грчку тиме што је признала Македонију под уставним именом, а да је заузврат Македонија признала Косово и гласала против интереса Србије у међународним институцијама“, пише „Дојче веле“.

Реч је о земљама са којима Србија није имала скоро никаквих озбиљних билатералних проблема, а међусобни односи увек су оцењивани као „више него добри“. Међутим, Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, подсећа да су Македонија и Црна Гора биле једине земље чији су амбасадори протерани из Србије након признавања Косова:

– А сада поново имамо актуелну причу о захтеву Косова за чланством у УНЕСЦО. Србија сада очито покушава да притиском на суседну Македонију обезбеди још неки глас који би спречио да у неком новом циклусу лобирања Косово успе да постане члан УНЕСЦО. Требало би рећи да је тешко очекивати да Македонија ту промени став с обзиром на унутрашњополитичке проблеме које она има – сматра Александра Јоксимовић.

Председник Центра за спољну политику наводи да постоји још један важан разлог зашто се Србија сада, наизглед неизазвано, сетила да критикује Македонију:

– До краја јануара Србију би требало да посети грчки премијер Алексис Ципрас и ово је сада згодан тренутак да се Грчкој пошаље нека позитивна порука. Односи са Грчком већ доста дуго не бележе некакав позитиван тренд; нема неких конкретних проблема, али веома ретко долази до сусрета на највишем нивоу.

Изјаве министра спољних послова Србије су, за Александра Попова, председника Центра за регионализам, тешко објашњиве. Попов примећује да се критиком Македоније, али и других земаља региона, не могу извући никакви поени.

– То је претња празном пушком, осим ако Србија не мисли да би „већи брат“, а то је у овом случају Русија, могао да се обрачуна са онима који су радили против српских интереса. Али, нас и та руска подршка кошта и то увек мора да се врати на неки начин – оцењује Попов.