Прочитај ми чланак

ЧАНАК: „Да је било лустрације не би нас Дачић свађао са суседима“

0

Нови Сад -- Лидер ЛСВ Ненад Чанак каже да последњи "провокаторски и хушкачки иступи" министра Ивице Дачића представљају "увреде на рачун суседних држава“.

canak

Нови Сад — Лидер ЛСВ Ненад Чанак каже да последњи „провокаторски и хушкачки иступи“ министра Ивице Дачића представљају „увреде на рачун суседних држава“.

Чанак је казао да очекује што скорију смену Ивице Дачића са функције, јер је „изгубио и последње остатке кредибилитета да у било чије име разговара са домаћим и европским окружењем“.

Он је позивао на усвајање Закона о лустрацији и додао да након усвајања тог закона очекује да Ивица Дачић одговара по Кривичном законику Србије „због свега што је у прошлости радио, и пре и после 2000. године“.

Према његовим речима, Србији је потребно спровођење лустрације, јер једино тако „неће доћи у ситуацију да нас Милошевићеви портпароли злочина поново свађају са суседима и хушкају на нове сукобе“.

Чанак је рекао и да Дачићу „ратно хушкање и изазивање сукоба не би било први пут, те да након такве реторике последице „прати са безбедне удаљености“.

„У време сукоба деведесетих Ивица Дачић је био портпарол режима који је ратове повео и финансирао. Не само да се од политике злочина није ограђивао, већ је на најбруталнији начин ту политику заступао, бранио и промовисао“, пише у Чанковој изјави.

Он је казао и да је Дачић „шампион транзиције“, те да је на различите начине „учествовао у свим петооктобарским владама од 2004“.

„Његова транзициона режимска активност праћена је бројним аферама од ‘кофера’ до ‘банане'“, подсетио је Чанак.

Навео је и да данас Ивица Дачић проводи време на слободи због недостатка доказа или политичке воље за процесуирањем, те да „представља и заштитника интереса једне стране државе“.

„И, вероватно, у њено име, јер то није интерес Србије, поново нашу земљу завађа са готово свим суседима, не кријући превише да су му ближи интереси режима у Кремљу, него јавни интерес грађана Србије. Ивица Дачић је пример модерног квислинга који без стида промовише туђе интересе и још их представља као патриотизам“, написао је Чанак.