ВЛАЈКИ: Нека се Путин побрине да нас поново не бомбардују

9

Република Српска треба да стисне петљу и прогласи конфедерацију, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци и бивши потпредседник Српске Емил Влајки. У противном, упозорава, могла би да нестане.

7

Република Српска треба да стисне петљу и прогласи конфедерацију, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци и бивши потпредседник Српске Емил Влајки. У противном, упозорава, могла би да нестане.

Влајки, који је недавно објавио књигу „Америчко-исламски антисрпски џихад“, каже да је Балкан био први полигон за увежбавање политике америчког месијанизма и неоколонијализма, а Срби први на удару, зато што се САД преко Срба разрачунавају са Русијом, баш као и преко Украјинаца.

„Они на неки начин изазивају Русију да покаже све шта зна како би у евентуалном сукобу знали како се треба с њима суочити. Мислим да је то узалудан посао, али су Срби богомдани због тога што су они и земље у којима обитавају, мислим на РС и Србију, били лабораторија за САД где су испробавали своју технику не само свргавања легалних власти као што су то урадили 2000. са Милошевићем, него су и након тога наставили са потплаћивањем елита. Све су елите након 2000. до данас практично биле слуге покорне САД, плус тога су видели докле може ићи тај мазохизам и почели откидати територије, првенствено од Србије. Узели су 15 одсто српске територије, Космет, а онда те српске елите, које су практично слуге америчког империјализма, уверили да је за Србе најбоље да то дају“.

Како очекујете да ће се одвијати ситуација у БиХ? Случајно или не, „Форин полиси“ објављује анализу стања у региону где предлаже прекрајање граница и као прву фазу федерализацију Македоније и увођење трећег ентитета у БиХ. Да ли очекујете да ће се то десити?

— Што се Македоније тиче, постоји пројекат разбијања те земље. Оно што ће се створити биће „Велика Албанија“, а други део Македоније, нека им бог помогне. У БиХ је основни пројекат стварање џамахирије, коју су Американци до сада потпомагали. Оно што је на делу то је да су одређене надлежности које је имала РС мало по мало прелазиле у муслиманско Сарајево. Муслимана има негде око 50-51 одсто, за неколико година ће их бити још више, и ако се Република Српска не конфедерира, одвоји или осамостали, постаће практично део бошњачке џамахирије. Предвиђам да ће се то десити јако брзо упркос напорима које Додик предузима.

Он ради шта може али ови иду напред. Не само да су укинули грб, заставу, химну него су хтели укинути Дан републике. Мало по мало се черупа РС и са правног и са територијалног становишта. Уколико се нешто радикално не предузме, ако се то не пресече мачем као што је Александар урадио са чвором који се није могао развезати, ја предвиђам, нажалост, врло црну будућност РС. А што се тиче трећег ентитета, нема говора. Изетбеговић је у једном тренутку рекао врло јасно — ако покушате да направите трећи ентитет унутар Федерације биће крви до колена.

Ви сте песимиста кад је реч о РС, али Милорад Додик није. Иако је Уставни суд донео одлуку да је референдум о Дану РС неуставан, видимо да ће се тај дан обележавати 9. јануара.

— Наравно, ко може то спречити. Могу једино да дођу с НАТО трупама усред Бањалуке, сместе тамо главни штаб, не видим други начин како то могу да забране. Нажалост, унутар мисионарске улоге САД све се на крају своди на силу.

Да ли мисионарска улога САД може да се промени кад Трамп ступи на власт 20. јануара?

— Најважније за долазак Трампа је да ова друга особа која је била у трци за председника САД ту трку није добила јер би она, по мом мишљењу, започела Трећи светски рат. А Трамп је бизнисмен, жели да заради паре а то се не ради тако да ће за своје оружје и трупе трошити милијарде или стотине милиона долара сваки дан на рат у Сирији, Ираку, Либији. Он мисли преко трговине и технолошке надмоћи да заради паре па ће можда покушати да мало смири ситуацију на међународном плану.

А ако Америка може уништити Русију 15 пута, а Русија Америку 10 пута, а у ствари то је уништење читаве земаљске кугле, нико није луд да то отпочне. Истовремено, Русија са Путином на челу успоставила је нову равнотежу снага у светским размерама и сада ће свет бити мало праведнији. Трамп иде на то да унутар тог новог поретка у свету који више није чиста америчка доминација искористи своје предности као најнапреднија научно-технолошка нација на свету. То је неки добитак. Али шта Трамп може урадити то је велико питање, јер постоји америчка администрација.

Председници се мењају, администрација остаје — она има планове за следеће три-четири деценије за сваку земљу на земаљској кугли, и ја не верујем да један Трамп то може променити. Он ће временом постајати све више прилагодљив. Биће пуно боље него да је дошла Клинтонова, али колико ће се то одразити на политику на Балкану, то је велико питање. Додуше, никад се не зна. Додик је добио позив за Трампову инаугурацију.

Дакле, да ли ће се ипак нешто променити?

— Неће у првих пар година. Трамп ће морати да се суочи са проблемима не само што се тиче америчке политике на Балкану него и у Украјини и у осталим деловима света. Ту постоје већ уходани људи, структуре, параполитичке и политичке које су већ на делу, а које су наводни стручњаци за Балкан. Тешко да ће он разбити све скупа па почети неку нову политику. Нисам превише убеђен. Док та његова глобална политика дође до Србије и до Срба, РС може нестати. Ја мислим да је још увек једини пут да РС прогласи конфедерацију или да се осамостали, и да је то једини начин да се спаси и очува.

Неким новим референдумом?

— Референдум је само техничко средство. Ту треба стиснути петљу и прогласити конфедерацију.

А како може да се прогласи конфедерација, онда мора да се мења Дејтон?

— Па фино, састане се Народна скупштина РС и каже: „Од данас смо конфедерација“. Е сад, хоће ли НАТО онда доћи са трупама и интервенисати то нек се Путин побрине за то и нек каже — ви осамостаљујете Космет и стварате неке нове државе, а овде постоји уставни основ (јер по слову Дејтона РС је имала елементе државе). Може се састати Народна скупштина РС и казати — од сада примењујемо само изворни Дејтон, ми смо оно што смо били 1995, а ви како хоћете. Шта ови други могу да ураде? Муслимани сами не могу ратовати, без америчке помоћи не би их ни било. Хрвати? Ствара се једна хришћанска, православно-католичка коалиција у односу на исламизацију овог подручја.

Мислите да је та коалиција већ на делу?

— То је засад персонална коалиција Додика и Човића, а кад год нешто покушавају да на тој основи ураде онда неко ускочи са неки усташким или неким другим рехабилитацијама — љотићевским, недићевским, или се Колинда слика са заставом НДХ, а у Сплиту вичу: „Убиј Србина“. Инцидената има, нажалост, и с једне и с друге стране.

Неко настоји да поквари једно природно цивилизацијско јединство које је практично засновано на хришћанству. То би било природно, међутим, оно што се дешава у Хрватској показује да смо јако далеко од тога. — Нажалост, али они то исто тако гледају с друге стране, па веле, зашто ви хоћете да рехабилитујете Недића, четнички покрет. Срби говоре да то није исто, али Хрвати то тако не виде.

Врло се тешко могу повлачити такве паралеле, четници нису имали Јасеновац.

— Мени је по мајчиној страни настрадало пола породице у нацистичким концентрационим логорима. Али ако хоћете стварати неки мир, некакву будућност, пребацивати да сте ви четници, а ви усташе не води ничему, поготову не рехабилитације — ни рехабилитација Степинца, ни поздрава „За дом спремни“. С друге стране, ви не можете рехабилитовати једног Недића који је био квислинг. Ниједан квислинг у Европи након Другог светског рата од Петена па надаље није рехабилитован него су били осуђени, а рецимо били су хероји у Првом светском рату. Према томе, ако хоћете мир и сарадњу треба избегавати теме које могу бити јабука раздора.

Поменули сте да је Русија успоставила нови баланс. То се дешава и на Балкану. Међутим, некима смета руски утицај на Балкану и то покушавају по сваку цену да спрече. У Хрватској је Грабар Китаровићева рекла да Русија покушава да дестабилизује регион, видимо шта се дешава у Црној Гори. Чули смо и да Вучић довози оружје које су Руси поклонили и то се одмах доживљава као руска претња на Балкану. Зашто?

— Једино што сте погрешно идентификовали оне којима то истинска смета пошто су и Црна Гора и Хрватска банана-државе. Они само извршавају шта им се каже од стране Вашингтона и Брисела који је у вазалском односу према Вашингтону. Они су лутке, марионете, додуше, могу бити веома опасни. А с треће стране, мислим да се поново припрема нека врста НАТО интервенција на Балкану. Мени се чини да ово са референдумом и отпором који Додик пружа новом светском поретку и посебно америчкој империји да им се то не свиђа.

На шта мислите?

— Ова бука која долази посебно из Хрватске, и примедбе на наоружање, и стављање под оружје не знамо колико хиљада резервног састава и претње НАТО-а… Пазите, 27 чланица ЕУ се састало да каже да НАТО треба да интервенише. Није то за одбацивање, није то новогодишња прича, мислим да се нешто спрема, и да ће то бити лоше. Мора се причекати Трампова инаугурација, али ми се чини да ће негде око пролећа почети озбиљни притисци и на РС, и на Србију. Сви веле како се садашње српско руководство понаша прозападно, али нисам сто посто уверен да је то тако. Наравно, Србија једноставно не може слушати наређења Запада, посебно што се тиче Русије, али овај неоимперијализам, неоколонијализам захтева апсолутну послушност.

И ово колебање које српско руководство показује, што је сасвим нормално, они то не цене пуно. Не верујем да ту Трамп може пуно да уради. Мени се чини да постоје озбиљни планови да се прекрајају границе, или да се утишају људи као што је Милорад Додик, па најзад и Вучић који не ради баш по њиховој жељи, они би хтели да он буде радикалан, да раскине са Русијом, да се он тотално окрене Западу, да изгуби све везе са Русима. Он очито није у могућности да то уради.

Ипак, рекли сте да су се ствари промениле, да је успостављена равнотежа и у том светлу онај ко размишља о таквим плановима мора двапут да стави прст на чело.

— Али морате узети у обзир Космет, да се Америка посебно рукама и ногама труди да се та тзв. самопрокламована друга албанска држава одржи и да је што више број земаља у свету призна. Затим да они исто тако у Санџаку, да се Власи не досете, тихо подбадају становнике који су већински муслиманско-бошњачки. Заборављате затим да Војводина у сваком тренутку може бити запаљива, заборављате да они желе да сруше Додика и да све већи број надлежности из РС иде у муслиманско Сарајево. Та политика није добра и нисам сигуран да ће Трамп ту ишта моћи брзо променити. Ако то једнога дана дође са ових глобалних нивоа до Србије и до РС, за Србију не знам, она ће остати врло окрњена, а РС може врло лако нестати.

 • Слава Богу

  Браћо, Виде Даничићу и Херцеговино,
  Хвала вам на Србском патриотизму, Бог вас Благословио наши Обилићи, као и ваше породице и фамилије. Не заборавите браћо моја Србска да наша мука и наша сирочад тоне у нашем незабораву, предаји и неборбености.
  Слава Богу, Србска браћо и наше часне сестре косовке.

 • Херцеговина

  Нити ће Република Српска нестати, нити је сјеверна Србија(Сријем,Банат и Бачка) запаљива.(Од кога то Влајки???)
  Нити Рашка област представља некакву опасност са двије општине са већином муслиманског живља који се константно исељава.
  Нити море да се пореди геноцидни усташа са четником!!

  • grebak grebić

   Браво Херцеговчино! Из твојих уста у Божје уши!

 • Виде Даничић

  „Мени је по мајчиној страни настрадало пола породице у нацистичким концентрационим логорима. Али ако хоћете стварати неки мир, некакву будућност, пребацивати да сте ви четници, а ви усташе не води ничему, поготову не рехабилитације — ни рехабилитација Степинца, ни поздрава „За дом спремни“. С друге стране, ви не можете рехабилитовати једног Недића који је био квислинг. Ниједан квислинг у Европи након Другог светског рата од Петена па надаље није рехабилитован него су били осуђени, а рецимо били су хероји у Првом светском рату. Према томе, ако хоћете мир и сарадњу треба избегавати теме које могу бити јабука раздора.“ (?!)

  Влајки, Влајки, мораћеш коначно да се определиш, овако не можеш постићи наше пуно поверење, ако ти је уопште стало до њега. Поготово те не разумем ако су ти усраше побиле пола породице у Јасеновцу! Запамти, сваки поштен човек на овоме свету морао би схватити суштину раздора између крвата и усраша, с једне, и Срба, с друге стране. Ти као интелектуалац, без обзира што имаш нешто крватске крви у себи, и као потомак жртава Јасеновца, морао би знати праву истину и коначно изабрати праву страну. Срби су жртве вековног пузећег геноцида који су над њима вршили Ватикан, германи, католичка црква у крвата и усраше. Нама са њима није потребан мир првенствено и једино, нама је неопходно признање тог геноцида, покајање и наплата одштете. Недић јесте био председник владе окупиране Србије, али Срби за време његове владе нису учествовали у немачким борбама против других. Поготово не против крвата, јер су крвати управо били квислиншка држава и војска у борбама против Срба, а нарочито против четника, како ти кажеш (а то су, ти добро знаш, били припадници легалне ЈВУО под командом ђенерала Драже). И ни на који начин се не може доводити у било какву везу рехабилитација ЈВУО и ђенерала Драже, па и ђенерала Недића (јер у Србији није васпостављена ни за време рата ни после рата држава која би имала било какве везе са тзв. недићевском Србијом) – са рехабилитацијом НДХ, усраша и злочинца Степинца. Зато што су то несамерљиве историјске појаве и личности! НДХ и усраше су били геноцидна историјска појава првога реда, а ЈВУО и ђенерал Дража, па ни ђенерал Недић – ништа ни слично! Напротив, Дража је био први герилски борац против нацизма и фашизма у свету. То су тада признавале и САД и Енглеска!

  Зато, Влајки, пријатељу наш, води рачуна да нас не вређаш, ни нехотично, јер смо ми на то веома осетљиви, јер геноцид ватиканско-германско-крватски над нама још нико није признао ни осудио?! Ми знамо разлоге те еправде, али се никад с тим нећемо помирити. Никад, ама баш никад – па ни тада! Али, ми смо уверени да ће убрзо доћи време када ће се то догодити! Зато, као твоји пријатељи, саветујемо ти: не дозволи себи да имаш разумевања за геноцидне зликовце ни у најмањој могућој мери, па ни због наводног мира и стабилности `ебеног региона! Јер нема мира између жртве и џелата све док се џелат не покаје и грехе на људски и правни начин окаје…

  • grebak grebić

   Ово је културни и резонантни коментар коме морамо признати вредност. Ако оваквих буде више на овом порталу онда ће полако нестајати они примитивни и пристрасни коментатори који вршљају овде само да би траћили своје и туђе време.
   Ипак мислимо да би требало, поред захтева за рехабилитацију, покренути да се донесе и закон за осуду правих злочина ма са које стране они били. Комунистички злочини над српским народом су огромни и не смеју пасти у заборав. Сигурно је да су Усташки злочини много већи, али ни партизански нису мали и због тога их је потребно извести пред суд и дефинитивно расчистити са идолатријом Титоизма. ПРЕМА НАШЕМ МАЛОМ СУДУ ТИТОИЗАМ ЈЕ БИО ГЕНОЦИДНИЈИ ПО СРБЕ ОД НЕМАЧКОГ ФАШИЗМА КАО ШТО ЈЕ И ЗА РУСЕ БИО ЛЕЊИНИЗАМ. Ово нису шарене лажи ни страначка острашћења већ резони здравог разума које је и те како лако доказати.

 • Слава Богу

  Влајки, не одуговлачи много, него кажи садржајно да се већ од вајкада зна да је Србија са својим провинцијама-грчком,албанијом,бугарском,румунијом,мађарском,аустријом,немачком,италијом,француском и енглеском, предворје матичне Русије
  Ко удари на Србију удара на Русију и ко удари на Русију удара на Србију.
  Братски поздрав од Србских Обилића и сестара.

 • NGO_Informer

  Ukoliko bi Republika Srpska postala NUTS-2 regija, njena egzistencija bila bi osigurana zauvek.

  • Simerijanac

   Свобода: Распад ЕУ до пре две године је изгледао као бесмислица

   Проблеми Европске уније без проширења на Западни Балкан
   могу да буду само већи, поручили су учесници емисије „Европски снови
   балканских држава” и нагласили да је на земљама у региону да реформишу
   своја друштва, а на Европи да оснажи политику уједињења.

   У емисији „Окружење”, у продукцији Центра за демократију и помирење у
   Југоистоцној Европи (CDRSEE), речено је и да се Европа суочава са
   бројним проблемима, да јој недостаје јасна и чврста визија, али да
   регион треба да узме активно учешће у решавању изазова са којима се
   Унија суочава и да се избори за своју европску будућност.

   Аустријски политичар, председник Управног одбора CDRSEE, Ханес
   Свобода каже да је пре две године сматрао да је „распад” Европске уније
   бесмислица, али да су се ствари промениле, те да сада грађани и они који
   одлучују морају да кажу „не” и не смеју да одустану од Уније.

   „Било би лудо да одустанемо од ЕУ и зато морамо да се прилагодимо”,
   рекао је Свобода, наводећи да ЕУ мора да се реформише, јер нема довољно
   креативне политичаре, док грађани мисле да Брисел о свему одлучује.

   Говорећи о проширењу, Свобода каже да земље Западног Балкана морају
   да спроведу снажне реформе, али и да врше притисак на све државе ЕУ,
   убеђујући их да ће без проширења проблеми за Европу бити само већи.

   Наводећи да је ЕУ била попустљивија према земљама које су раније
   приступиле унији, Свобода је рекао да постоје и одређене предрасуде у
   региону, али и погрешна перспектива у земљама Западног Балкана да
   реформе спроводе због ЕУ, а не због себе.

   Говорећи о Русији, Свобода каже да није сагласан са политиком
   Владимира Путина, али да треба наћи начин да се Русија врати у европски
   дијалог, јер је та земља део Европе.

   „Треба нам безбедносни оквир за цео континент”, навео је Свобода.

   Бивши председник Хрватске Стјепан Месић је рекао да, иако постоји
   доста евроскептика и оних који мисле да ЕУ нема будућност, Унија је
   миленијумски пројекат који мора живети, јер искључује рат у Европи и
   омогућава развој континента.

   Он сматра и да свет нема лидера са једном визијом који би дао нову
   парадигму, али истиче да не може да замисли Европу која није уједињена.

   Наводи и да није добро што је ЕУ дозволила раст национализма у новоукљученим земљама, али и у старим чланицама.

   Месић је рекао и да не види појачан руски утицај, а осврнуо се и на
   избор новог америчког председника, наводећи да би, у случају да је
   изабрана Хилари Клинтон, свет видео нову Сирију, Либију, док је Доналд
   Трамп поручио да САД са Русијом мора да се договара и да Америка не сме
   рушити режиме и доводити себи подобне.

   Бивши премијер Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да не верује у
   распад Европске уније, али да је кључни проблем Европе недовољно јасна и
   чврста визија.

   Каже и да проширење није доминатна тема међу гласачима у Европи, што
   такође говори о слабости, те да зато треба оснажити мишљење да ће Европа
   бити јача ако буде уједињенија.

   „Верујем да до распада неће доћи, да ће се обновити снага визије
   европског уједињења у интересу глобалне конкурентности и зато верујем да
   ће ЕУ опстати”, рекао је Ђукановић.

   Ђукановић каже да то што у следећих пет година ниједна држава
   Западног Балкана неће постати чланица ЕУ није опасно, већ да тај период
   земље морају паметно да искористе, али и да Европа разуме важност
   уједињења.

   Он каже да је ово време стратешког заокрета балканских друштава, јер
   „поплочавају друштво новим темељем, који се разликује од историјских
   темеља, обележеног ваневропским лутањима и тумарањима”, те да се
   европске вредности усвајају упркос снажним отпорима.

   Говорећи о НАТО, Ђукановић је рекао да је очекивао притисак Русије
   због глобалног заоштравања на релацији Русија-НАТО и Русија-ЕУ, али да
   то ни на који начин није поколебало одлучност Црне Горе, јер су
   евроатлантске интеграције у најбољем интересу државе.

   Извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи рекла је
   да криза није ништа ново у ЕУ, али да је свету потребна нека другачија
   Унија.

   Она је рекла да у Европи влада време велике несигурности, да ЕУ
   извози кризу у наш регион, попут мигрантске кризе, јачања деснице и
   ксенофобије, што је довело до тога да се и у региону европска
   перспектива деформише.

   Наводи и да се проширење сада наставља по инерцији, да нема снаге ни
   воље ни на једној ни на другој страни, те да се „Европа претвара да се
   шири, а ми се претварамо да истински доносимо реформе”.

   „Уназад на неколико избора у свим државама, грађани бирају политичке
   партије које се декларишу за европски пут и то је рецепт за добијање
   избора, али у неким ситуацијама ми се чини да те политичке партије не
   верују у европску будућност нити су способне да креирају политику на
   начин да се друштва реформишу”, навела је она.

   Додаје и да Европској унији, са свим својим кризама, није ни на крај
   памети да компликује тренутну ситуацију са неким новим чланицама у
   блиској будућности, али верује да је шанса у томе да регион узме активно
   учешће у решавању проблема у Европи.

   Она је рекла да тренутна геополитичка динамика може да утиче на
   европску будућност земаља Балкана и да је време да Европа формулише
   нову, озбиљну стратегију у односу на регион. (Танјуг)

  • Simerijanac

   Evropska Unija je „prestala da zadovoljava potrebe i težnje svojih
   građana“, kazao je George Soros pozivajući na ujedinjenje radi očuvanja
   EU. Milijarder je upozorio da bi dezintegraciju EU bilo skoro nemoguće
   izbjeći.

   „Britaniji će na eventualno biti bolje ili neće nego drugim zemljama
   kada napusti EU, ali njena ekonomija i stanovništvo će značajno
   propatiti“, napisao je Soros u komentaru na portalu Project Syndicate.

   „Katastrofalni scenario čijeg su se obistinjenja mnogi
   bojali postao je stvarnost i on čini dezintegraciju EU praktično
   nepovratnim procesom“.

   Finansijski kolaps u Velikog Britaniji je gori od
   bilo koje krize u posljednje tri decenije. U samo 10 minuta trgovanja na
   londonskoj berzi u petak, FTSE indeks koštao je britansku ekonomiju 164
   milijarde dolara, kada je dostigao svoju najnižu vrijednost u
   posljednjih 31 godinu.

   „Svjetska finansijska tržišta će najvjerovatnije dugo biti u metežu,
   dok se dugi, komplikovani proces političkog i ekonomskog razlaza sa EU
   završi“, napisao je Soros u svojoj analizi nakon referenduma o Brexitu,
   navodeći da će „posljedice po realnu ekonomiju biti uporedive jedino sa
   finansijskom krizom 2007-2008.“

   „Brexit će otvoriti put drugim antievropskim snagama u EU. Zapravo,
   malo nakon što su rezultati referenduma objavljeni, francuski Nationalni Front je pozvao na „Frexit“, a holandski populista Geert Wilders je promovisao „Nexit“.“

   U Finskoj je već više od 10 hiljada ljudi potpisalo peticiju za održavanje „Fixita“.