Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Само заједнички опозициони кандидат може да победи

0

БЕОГРАД - Бивши председник Србије и лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић сматра да опозиција мора да се уједини уколико жели да победи кандидата лидера СНС Александра Вучића на председничким изборима.

boris-tadic

БЕОГРАД – Бивши председник Србије и лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић сматра да опозиција мора да се уједини уколико жели да победи кандидата лидера СНС Александра Вучића на председничким изборима.

„И Саша Јанковић и Вук Јеремић имају потенцијал за победу на председничким изборима али само уколико би један од њих био заједнички кандидат а други га подржао,“ рекао је Тадић у интервјуу „Блицу“.

На питање ко ће по његовом мишљењу бити кандидат владајуће коалиције, он је рекао да је уверен да ће кандидата одредити Вучић док је „уцењивачки капацитет“ председника Србије Томислава Николића по њему „безначајан.“

„Вучић ће донети одлуку у зависности од тога колико грађанска демократска опозиција буде имала кандидата. Уколико будемо имали више кандидата расту шансе Николића да буде Вучићев кандидат. У околностима расутих гласова опозиције било који Вучићев кандидат може да победи па чак и Николић“, рекао је Тадић.

Тадић сматра и да Србији нису потребни ванредни парламентарни избори јер би за земљу значили још једну изгубљену годину за реформе.

„Нису потребни Србији али јесу Вучићу како би подигао број својих посланика и оснажио своју власти,“ рекао је Тадић уз напомену да су томе служили сви избори од 2012. године док су за грађане, како каже, значили живог у својеврсном ванредном стању непрекидне предизборне кампање.

Он је прецизирао да под опозицијом подразумева грађанску и демократску опозицију, а не „шовинистичке и опскурне десничарске странке,“ које „и нису опозиционе“.