Прочитај ми чланак

Највећа пљачка у историји: Како су покрадене милијарде Садама Хусеина?

0

Када су у априлу 2003. године амерички војници први пут крочили на тло Багдада, пљачкаши су увелико празнили тезоре Централне банке Ирака, тврђаву у којој се налазио највећи део државног новца.

sadam vesanje
Када су војници ушли у банку, видели су нагорела врата централног трезора, у који пљачкаши, упркос експлозиву и великој ватреној моћи, нису успели да продру. Међутим, када су Американци ушли у трезор, сазнали су да је спроведена једна од највећих пљачки у историји – под окриљем ноћи из трезора је изнето више од милијарду долара.

Кад Садам нареди…

Наиме, око 4 сата ујутру у ноћи између 17. и 18. марта 2003. године, дан пре него што је киша пројектила засула Ирак, три камиона пришла су улазу банке. Из једног од њих изашао је човек са потписаним комадом папира. У следећем тренутку, почело је пребацивање 900 милиона долара и 100 милиона евра, уредно спакованих у малим кутијама.

Ова пљачка није захтевала оружје и експлозив: човек са папиром био је Кусај Хусеин, шеф ирачких одбрамбених снага, а на документу је стајао потпис његовог оца Садама Хусеина.

На папиру је писало да је потребно извући толики новац како не би пао у руке страним окупаторима.

– Једном када добијете наредбу од Садама, не расправљате превише – описао је касније за „Њујорк тајмс“ један од високих званичника банке, преноси портал „Озy“.

Међутим, упркос свом труду Садама Хусеина, ирачки новац је на крају завршио у страним рукама.

Новац послат у Кувајт

Када су Американци сазнали да је четвртина готовинских државних резерви нестала из Централне банке, почела је општа потрага за новцем. Највећи страх Пентагона био је да ће тим новцем Садам финансирати герилски рат против Америке. Међутим, њихове сумње показале су се нетачним веома брзо, када је у вили другог Садамовог сина, Удаја Хусеина, пронађено 650 милиона долара у кешу.

Американци су веровали да су пронашли већину однетог новца из банке. Међутим, испоставило се да су то Удајеве личне залихе.

Новац није нестао без трага, а ускоро је откривено неколико стотина милиона долара у једној од Садамових палата. Новац је био сложен у алуминијумским сандуцима, а у сваком је било по четири милиона долара у апоенима од 100 долара.

Американци су тајно послали новац у Кувајт где је требало да се преброји како би се утврдило колико га тачно има. Међутим, прича ту добија очекивани заплет.

– Службени Вашингтон, тачније заменик секретара за међународне послове Џон Тејлор захтевао је да се новац врати у Централну банку Ирака, али амерички војници у тој земљи одлучили су да га разделе по сопственом нахођењу. Мало по мало, Садамова гомила долара почела је да се смањује, а често је завршавао у ормарићима и ранчевима америчких војника – тврди Џејмс Рајсен, аутор књиге „Паy анy прице“.

Војници делили новац

Рајсен тврди да су Садамове новчанице од 100 долара завршавале и у САД, јер су војници слали новац својим супругама и девојкама.

Више од 440.000 долара откривено је на рачунима мајора америчке војске Ричарда Фулера, маринца који је био задужен за бројање новца у Фалуџи. Капетан америчке војске Мајкл Нигујен присвојио је више од 700.000 долара за време служења рока у провинцији Анбар. Када се вратио у САД, себи је пазарио џип „хамер“ и лимузину „БМW“, навео је „Њујорк тајмс“.

Према подацима који су се појавили у јавности, укупно 35 америчких војника осуђено је за сличну крађу између 2004-2008. године.

– Нажалост, највећи крадљивци су и даље на слободи – рекао је Рајсен, који наводи да се највећи део Садамовог новца и даље налази у општем промету, те да није искључено да је нека новчаница прошла кроз свачије руке.

– Нико не зна колико је још новца украденог из Централне банке завршило у нечијим џеповима – каже Рајсен.