Прочитај ми чланак

ИНЦКО И БОШЊАЦИ СПРЕМАЈУ УДАР: Томи забранили да 9. јануара слави са Додиком?!

0
cc

Фото: Тањуг

Како „Ало!“ сазнаје у дипломатским круговима, ових дана појединци из БиХ врше велики притисак да се спречи да председник Србије Томислав Николић 9. јанура дође у Бањалуку и присуствује обележавању Дана Републике Српске.

Према речима извора тог листа, образложење је то што наводно постоји опасност да би Николићево присуство могло да проузрокује инциденте, па и немире.

– Ситуација је тамо поприлично осетљива, нарочито јер је ово прва прослава након референдума, којим многи нису задовољни, па појединци из БИХ верују да Николић тамо није добродошао. Међу њима је и Валентин Инцко, високи представник у БиХ. Он и његови истомишљеници покушавају да лобирају да се Николићу чак званично забрани долазак. Посебно зато што је Додик више пута нагласио да ће му председник Србије бити најдражи гост – открива извор.

Коментаришући ове наводе, Милорад Додик, председник Републике Српске, каже да су то глупости.

– Тачно знам ко их подмеће! Инцко и слични могу да причају шта хоће и колико хоће, али они нама не могу апсолутно ништа. Николић долази у Бањалуку, биће мој најважнији гост. Српска је стабилна и мирна, ништа се не може десити, ево, сви празници и новогодишње прославе протекли су без једног јединог инцидента. Дан Српске биће прослављен на импонзантан начин, имаћемо и верске церемоније пре подне – рекао је Додик.

Бранко Радун, политички аналитичар, није изненађен плановима Додикових противника из БиХ и каже „да су им то последњи трзаји“ пре Трампове инаугурације.

– Покушај да се Николић спречи да оде на прославу наставак је кампање против РС, а тога стоје они људи који су везани за одлазећу админстрацију у САД. Недавно се десио скандал да је Додик био позван на Трампову инаугурацију, а да му амерички амбасадор није дао визу, замислите ви тај апсурд. Дакле, људи који су везани за стару администрацију имају старе планове за БИХ, а РС има нови статус, Трамповом победом отварају се нове перспективе којих није било до сада, а они би да врше притисак по инерцији. И Изетбеговић нема тежину какву је имао јер је Хилари изгубила на изборима, Инцко и остали су годинама ту и добијају новац од муслиманскоарапског лобија и одрађују неке послове до последњег дана, до инаугурације, и покушавају нешто да напакосте. Николић треба да иде у РС, тиме се шаље порука да Србија подржава Српску и да она има право на свој дан – закључује наш саговорник.

Подсетимо, долазак на прославу, осим председника Србије Томислава Николића, пре неколико дана потврдило је и више министара из Владе Србије.