Прочитај ми чланак

ПАО ПРВИ СНЕГ, ВЕЧЕРАС И ЛЕДЕНА КИША; путеви проходни, али и први судари

0

Возаче у Србији очекује отежан саобраћај због снега који пада на ширем подручју Београда, Сремске Митровице, Лознице и Новог Сада, док ледена киша пада у Пожеги, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

srpska-sneg-5

На путевима ка зимским туристичким центрима налази се утабан снег, док је камионима са приколицом и шлеперима забрањен приступ свим прилазима Копаонику, Гочу и Сјеници.

АМСС наводи да је по оваквим временским условима неопходно да се прилагоди брзина кретања условима на путу и држи што веће одстојање између возила, јер је зауставни пут дужи, па је самим тим и опасност од слетања са коловоза и изазивања ланчаних судара већа.

Према последњим информацијама Управе граничне полиције Србије, на путничким терминалима тренутно нема задржавања дужих од 15 минута.

У данима интензивног саобраћаја, када могу бити вишесатна задржавања на граничним прелазима са Хрватском, Батровци и Шид, возачима се саветује коришћење алтернативних граничних прелаза попут прелаза Бачка Паланка, Сот, Љуба, Нештин или Богојево.

zima-lestane-srbin-info-4

У наредним данима за време божићних празника очекује се појачан саобраћај и на граничним прелазима са Босном и Херцеговином, Бугарском, Румунијом и Македонијом.

Београд је овог јутра освануо завејан снегом!

Путеви и улице првог приоритета су очишћени, док је на станарима зграда и власницима локала да очисте тротоар и прилазе.

 

Жена тешко повређена

На београдским улицама протекле ноћи догодила су се три саобраћајна удеса у којима је повређено пет особа, од којих једна теже, речено је у Хитној помоћи. Тешке вишеструке повреде задобила је жена (29) коју је у Рузвелтовој улици ударио аутомобил, а повређен је и 14-годишњи дечак, речено је агенцији Бета у хитној служби. Повређена жена је после указане помоћи пребачена на одељење за реанимацију Ургентног центра, док је дечак збринут у клиници у Тиршовој улици. Троје повређених у осталим удесима није животно угрожено, а сви су збринути у Ургентном центру. Током ноћи помоћ лекара најчешће су тражили астмтичари и пацијенти са симптомима грипа. Екипе Хитне помоћи интервенисале су укупно 125 пута, а било је 11 интервенција на јавном месту.

Снег и ледена киша наставиће да падају и наредних дана, па из AМСС саветују посебан опрез за воланом, прилагођену брзину и обавезну зимску опрему.

A онима који ове празничне дане проводе слободни остаје да уживају у призору праве зимске идиле, којој ће се, као и увек, највише обрадовати малишани.

Временска прогноза

У Србији од јутрос умерено до потпуно облачно, са снегом и у низим пределима, укључујући и Београд.

Током дана, уз пад температуре киша ће и у нижим пределима прећи у суснежицу и снег, али ће до престанка падавина и смањења облачности доћи најпре на северу, затим у централним, а у току ноћи и у осталим пределима.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, ветар ће бити слаб и умерен, на истоку повремено јак, северозападни.

У Београду ће данас бити облачно, повремено са суснежицом и снегом, само још ујутру у појединим деловима града са кишом која ће се понегде ледити при тлу.

По подне престанак падавина и смањење облачности, уз слаб и умерен северозападни ветар, са јутарњом температуром око минус један и највишом дневном око један степен.

Према изгледима времена за наредних седам дана, у среду ће бити променљиво облачно и мало топлије, али ће касније по подне на северу, увече и у току ноћи и у осталим пределима доћи до наоблачења, местимично са снегом.

У четвртак хладније, на северу и истоку суво, у осталим пределима местимично са снегом.

У петак и суботу углавном ветровито и суво, од недеље облачно, повремено са снегом, али ће петак и викенд бити ледени дани.

Српска и Федерација БиХ

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно вријеме са снијегом, на југу киша, а крајем дана очекује се престанак падавина.

Током јутра облачно са снијегом на западу и сјеверу, уз формирање сњежног покривача, док у осталим крајевима снијег пада само понегдје, саопштено је из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Пријеподне падавине ће почети у централном појасу и на исток, тако да ће и у тим предјелима доћи до формирања снијежног покривача, док ће на југу падати киша.

Послијеподне на сјеверу претежно ведро уз пад температуре, у централном појасу промјенљиво облачно, на истоку и југоистоку са слабим снијегом, а на југу слабија киша.

До вечери се престанак падавина очекује у свим предјелима.

Вјетар на истоку слаб до умјерен јужни и југозападни, јак у планинама тог региона, на западу и сјеверу умјерен сјеверни, послијеподне западни.

Највиша дневна температура од три до седам, у вишим предјелима минус један, док се послијеподне очекује од минус пет до минус десет степени Целзијусових.

Температура у 7.00 часова: Хан Пијесак минус пет, Вишеград минус три, Соколац минус два, Мркоњић Град минус један, Бијељина, Чемерно и Нови Град нула, Бањалука, Приједор, Добој, Зворник, Гацко, Србац и Градишка један, Невесиње два, Билећа три и Требиње шест.

srpska-sneg-31

Висина снијега у 7.00 часова: Гацко и Сребреница један, Приједор два, Чемерно и Градишка четири, Соколац пет, Србац седам, Дринић осам, Добој и Нови Град девет, Бијељина, Бањалука, Мркоњић Град и Калиновик и Хан Пијесак 10, Мраковица 14 и Крупа на Уни 16 центиметара.

Због судара обустављен саобраћај на путу Прњавор-Бањалука

На магистралном путу Прњавор-Бањалука, у мјесту Лишња, и даље је потпуно обустављен саобраћај због саобраћајне незгоде која се догодила рано јутрос када су се сударила два теретна возила, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
 
Незгода се догодила у 4.30 часова, а с обзиром на лоше временске услове и снијег који пада, алтернативних праваца нема.

Из АМС апелују да возачи буду стрпљиви до завршетка полицијског увиђаја и уклањања возила са пута.