Прочитај ми чланак

Македонци ћуте на Дачићево „будале смо“

0

Скопље -- Македонски званичници нису још реаговали на изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је начињена грешка када је Македонија призната под тим именом.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Дачић је рекао да је свестан да користи „недипломатски израз“, али да су се у Србији понели „као будале“, када су „ударили Грцима шамар“ тим признањем. Та изјава је пренета у већини македонских медија, али скоро никакве реакције досад нису пристигле.

Поједини македонски медији наводе да нису могли да добију реакцију из министарства иностраних послова, али су објавили оцену бившег дипломате и ректора универзитета ФОН Нана Ружина да је у питању „мањи дипломатски инцидент“.

Како је рекао, у питању је неприхватљива изјава „познатог гласноговрника Вучићеве владе, који је познат по сличној реторици усмереној ка Хрватској и Косову“.

„Срби не би требало да забораве на велику солидарност коју и уточиште коју су несебично добили од македонског народа, уз све ризике које је то носило“, рекао је Ружин, преноси македонска ТВ Телма.

Ипак, он наводи да би ова изјава требало да буде заборављена, иако би „могла да остави дубоки траг на добре односе које Македонци желе са суседима“.

Дачић је рекао да Србија, за разлику од многих земаља, не користи назив Бивша Југословенска Република Македонија и да је тиме „браћи Грцима“ ударен шамар, иако они не признају Косово, а Македонци га признају.