Прочитај ми чланак

ФАКТОР ПЛУС, ОБЈЕКТИВНОСТ МИНУС: Вучић и у првом кругу, Николићу проблем други

0

Београд -- Александар Вучић би могао да победи у првом кругу на председничким изборима, док би Томислав Николић у другом кругу могао да има проблема, пише "Политика".

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Лист је у новом броју објавио анкету урађену у сарадњи са агенцијом „Фактор плус“, која се између осталог бави и шансама потенцијалних кандидата на изборима.

Испитивање јавног мњења спроведено између 16. и 26. децембра је показало и да би Вучић у другом кругу убедљиво победио и Николића.

Како се наводи, питање „од милион долара“ на прелазу из 2016. у 2017. јесте да ли ће председнички кандидат СНС-а, а можда и владајуће коалиције, бити актуелни шеф државе Николић или председник републичке владе Вучић.

Резултати традиционалног новогодишњег испитивања јавног мњења „Политике“ и агенције „Фактор плус“ показују да је дилема, са становишта власти, прилично оправдана.

Вучић, изгледа, има шансе да победи већ у првом кругу (ако не буде великог обрта), а Николић, иако добро стоји у првом, може да има велики проблем у другом кругу.

„Политика“ наводи да, иако је до избора остало нешто мало више од три месеца, још има доста непознаница.

Отуда су и у овој анкети питања која се тичу председничких кандидата и избора више хипотетичка, будући да је мали број званично најављених кандидатура.

Испитаницима је понуђено да се определе између Николића, односно Вучића, и неког потенцијалног кандидата.

На питање за кога би гласали у другом кругу, Николић је изједначен са Вуком Јеремићем (50 према 50 одсто), али је бољи у односу на остале понуђене такмаце – у дуелу са Сашом Јанковићем добио би 62 одсто гласова, са Војиславом Шешељем 53 одсто, а са Ивицом Дачићем 58 одсто.

Вучић је, међутим, далеко уверљивији, пошто би у дуелу са Шешељем добио 76 одсто гласова, са Јеремићем 68 одсто и са Јанковићем 74 одсто гласова.

„Фактор плус“ је понудио и могућност да у други круг уђу Вучић и Николић, и у том случају Вучић побеђује са 64 према 34 одсто.

Упитани који је политичар на њих оставио најјачи утисак, убедљиво највећи број испитаника – 55 одсто – навео је Вучића. Николић је на другом месту са девет одсто, а иза њих су Шешељ са осам и Дачић са пет посто гласова.

Према истој анкети, рад председника Томислава Николића оцењен је са 2,5 на скали од 1 до 5, а на питање да ли би он требало да добије још један мандат, 43 одсто је одговорило „не“, 26 одсто „да“, док остали нису били сигурни или су реки да не знају.

Упитани за кога би гласали да се сада одржавају ванредни парламентарни избори, преко половине – 51,4 одсто, изјаснило се за Српску напредну странку.

На другом месту је СПС са 10 одсто, а иза њих су СРС са 8,8 одсто, Доста је било са седам одсто, и ДС са 6,5 одсто.

Остале странке, према овом истраживању, не би прешле цензус.