Прочитај ми чланак

ПУТ ОД 2000 ДОЛАРА ДО 200 ДИНАРА : Мала историја новогодишњих лампица за јелку

0

Едвард Џонсон, сарадник Томаса Едисона, први се сетио да шареним лампицама замени опасне свеће са новогодишњих јелки.

a

Едвард Џонсон, сарадник Томаса Едисона, први се сетио да шареним лампицама замени опасне свеће са новогодишњих јелки.

Новогодишње лампице неизоставан су део новогодишњег амбијента, а пре тачно 134 године изумео их је Едвард Џонсон, сарадник Томаса Едисона.

Иако се Едисон први сетио да повеже лампице у низу, није се, као Џонсон, сетио да их постави на новогодишњу јелку. Његов низ од црвених, белих и плавих лампиона састојао се од 80 сијалица.

Џонсонова јелка, на 5. Авенији у Њујорку, видела се са улице и привлачила је пажњу пролазника. Тако је запала за око и једном новинару који је о његовој јелци написао чланак за „Детроит Пост анд Трибуне“.

– Не морам вам рећи да је светлећа јелка била прелеп призор, тешко се може замислити ишта лепше. Са грана су висиле жице са готово 80 сијалица – описао је одушевљени новинар.

s

Остатак америчке јавности није делио његово одушевљење па је требало пуних 13 година да се лампице прихвате као сигурнија опција од свећа и да постану хит међу вишим слојевима друштва.

У почетку су биле скупе и захтевале су да унајмите генератор као и мајстора који ће вам поставити жице па им је цена била еквивалентна износу од данашњих 2000 долара.

Захваљујући масовном прихватању лампица и напредовању технологије, њихова цена је данас знатно приступачнија и оне се могу купити већ од 200 динара.