Прочитај ми чланак

Напад у Истанбулу организовали Американци?

0

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић сматра да је напад у Истанбулу дело Ал Каиде, али да је за њега у суштини одговоран Вашингтон који, како каже, жели да казни Анкару због заокрета у спољној политици и све бољих односа с Русијом.

siptari-teroristi-790x450

Начин на који је акција изведена апсолутно искључује учешће Радничке партије Курдистана, односно Соколова слободе Курдистана. Они углавном нападају брањене мете, владине службенике, војнике, полицајце…

Готово никада не нападају незаштићене мете. И ово је Ал Каидин терористички рукопис. На овај начин они увек убијају незаштиц́ене људе. Тако и Ал Каида, али и Нусра фронт и остале терористичке организације које су с њима повезане, шаљу политичку поруку. Они осећају револт према турској влади и Ердогану због пада Алепа, као и због чињенице да Турци нису кроз војну операцију Штит Еуфрата дошли и помогли им да одбране тзв. источни Алеп – каже Галијашевић за Спутњик.

Напад у Истанбулу најоштрије је у недељу осудио и Савет безбедности Уједињених нација, карактеришући га као „гнусан и варварски терористички чин“.

Џевад Галијашевић сматра да је за напад у Истанбулу, у суштини, одговорна Америка која, како каже, „покушава да казни Анкару због наглог заокрета у спољној политици“.

– Такве нападе обично врше терористи из избегличког таласа с Блиског истока, а исто тако, бољи односи Турске и Русије и њихова заједничка иницијатива за решење сиријске кризе су били могући „окидач“ који је изазавао напад – напомиње Галијашевић.

Он са тим ставим нема дилему и сматра да је управо то разлог.

– Американци су избачени из мировног процеса у Сирији, нису га водили, нити су водили мировне операције. Уместо тога, наоружавали су терористичке банде! Обамина администрација је заправо кршила законе сопствене државе, а сам Обама је наоружавао тероризам, уместо да се против њега бори, и тако га учинио моћним геополитичким инструментом.

Ово је јасан покушај да освете Ердогану због приближавања Русији, то је освета Турској због политичке позиције коју је заузела. Пустио је бесне терористичке псе с ланца, у јасној жељи да се ослаби и понизи Ердоган, и да се Турска присили да промени своју политику сарадње с Русијом и политику уређивања односа у Сирији – каже саговорник Спутњика.

Џевад Галијашевиц́ додаје и да напад у Истанбулу види као „потез очајника с политичком позадином“.

На питање шта Анкара може да уради да спречи овакве нападе у будућности, Галијашевић каже да је „први потез који би он предложио Ердогану било затварање америчке војне базе Инџирлик у Турској, односно саветовао би Анкари да окрене леђа Вашингтону и фокусира се на нове савезнике“.

Иначе, Сједињене Државе су у недељу одбациле тврдње власника клуба „Реина“ да су америчке безбедносне агенције унапред знале да постоји ризик да се догоди напад баш у ноћном клубу у Истанбулу, и да су га благовремено на то упозориле.