Прочитај ми чланак

ДИЈАНA ХРКАЛОВИЋ: Била сточарка, лепила СНС плакате, а данас хапси полицајце?

0

Оперативци службе за тајно праћење Младен Трбовић и Милан Думановић настављају други дан да леже у притвору под оптужбама да су наводно “одавали службене тајне”.

mladen-trbovic-i-milan-dumanovic-dijana-hrkalovic

Трбовић и Думановић ухапшени су 31. децембра око 14 часова на основу “усменог наређења” због тога што су наводно одали службену тајну јер су у разговору са новинарима телевизије “Ал Џазира” саопштили податке који су се односили на нелегалну шпијунску акцију МУП-а Србије у Поточарима у БиХ.

– Неовлашћено су саопштили податке који представљају службену тајну о ангажовању полицијских службеника МУП Р. Србије дана 11.07.2015 године, на службеном задатку у Меморијалном центру Сребреница – Поточари, који се налази на подручју Сребренице, ентитета у оквиру Републике Српске, државе Републике Босне и Херцеговине, што је проузроковало штетне последице за МУП Р. Србије имајући у виду чињеницу да је емитовани прилог изазвао велику пажњу јавности у Републици Босни и Херцеговини, у негативном контексту. Као и да су други медији са територије Републике Босне и Херцеговине пренели наведене податке – пише у Решењу о задржавању..

Подсетимо да су Трбовић и Думановић пре изјаве за “Ал Џазиру” Телепромптеру дали ексклузивну изјаву о нелегалној шпијунској акцији МУП-а Србије у Босни.

Та вест изазвала је бурне реакције у БиХ. Телепромптер је са Трбовићем и Думановићем обавио разговор на основу кривичне пријаве коју су поднели против Дијане Хркаловић и других функционера МУП-а, док је “Ал Џазира” интервјуисала Трбовића и Думановића у својству представника Полицијског синдиката “Слога”.

Кривична пријава је на крају одбачена под врло сумњивим околностима.

Челници МУП-а још од раније имају проблем са Трбовићем. Он је прво радио у Одељењу за опсервацију и документовање (неформално: служба за тајно праћење). Затим су покушали да му среде отказ тако што су га пребацили на измишљено радно место “анализа ризика”.

Када је укинуто измишљено радно место “анализиа ризика”, Трбовић је накратко враћен у службу за тајно праћење да би после краћег временског периода добио премештај у полицијску станицу у Панчеву где је радио као позорник.

Након објављивања текста о шпијунској акцији у Телепромптеру, Трбовић је добио отказ из МУП-а под изговорм да је повредио радну дисциплину, односно да се четири дана није појављивао на послу, што није истина.

Челници МУП-а нису ухапсили Трбовића одмах после текста у Телепромптеру (28. август) и прилога на ТВ “Ал Џазира” (11. октобар), већ неколико месеци касније, 31. децембра.

Из Полицијског синдиката “Слога” сматрају да су Трбовић и Думановић ухапшени због синдикалног деловања.

– Нејасно је о каквој службеној тајни је реч, које су то информације Трбовић и Думановић обелоданили а да су биле прописане као забрањене? Нејасно је на који начин и ко је поверљиве информације саопштио Трбовићу и Думановићу и да ли су за ту врсту пријема информација они сертификовани. Да ли су Трбовић и Думановић били упознати са тим да се ради и информацијама које носе неки степен тајности, у складу са одредбама Закона о тајности података? Као и најважније, да ли МУП поседује одлуку о степену тајности за предметна документа која би евентуална била од интереса за овај случај – наводи “Слога”.

Обесправљени у привору

Заступник ухапшених полицајаца Владимир Тодорић изјавио је синоћ да је покушао да разговара са својим клијентима, али му је један полицијски службеник, супротно закону, забранио разговор.

Тодорић је још рекао да је ухапшенима саопштено да имају свега 15 минута да обезбеде браниоца, што је такође у супротности са законом.

Међутим, у Решењу о задржавању наводи се да је Трбовићу и Думановићу наметнут бранилац по службеној дужности.

– На решење о задржавању постоји право жалбе у року од шест сати од доношења. Међутим, бранилац по службеној дужности није имао коме у Вишем суду да преда жалбу поподне 31. децембра јер су сви отишли на дочек Нове године, укључујући и дежурног судију за претходни поступак – наводи “Слога”.

Тодорић је и 1. јануара покушао да разговара са ухапшеним полицајцима, али је опет остао испред врата. Покушао је да дође до дежурног судије, али безуспешно јер судија “није био у згради”. Тодорић није успео да дође ни до дежурног тужиоца Вишег јавног тужилаштва јер је тужилац “одбио да га прими”.

Рок за жалбу на задржавање је истекао, а није било коме да се преда жалба.

Полицијско задржавање од 48 сати истиче сутра (2. децембра) и тада би тужилац требало да донесе одлуку о пуштању из притвора или задржавању у трајању од 30 дана. Верује се да ће тужилац Трбовићу и Думановићу одредити притвор у трајању од 30 под изговор да би спречили ухапшене да поново почине кривично дело.

Ко је Дијана Хркаловић, вођа криминалне организације у МУП-у?

Дијана Хркаловић, мастер психологије, прво је радила у татиној сточарској задрузи у Пожаревцу. Учланила се у Српску напредне странку и лепила плакате. Затим је била кандидаткиња за одборнике у Скупштини Града Београда са листе Српске напредне странке.

hrkalovic-stocarka

Хркаловићева је после доласка напредњака на власт добила посао у Безбедносно информативно агенцији. Убрзо је добила премештај у Министарство унутрашњих послова где је прво радила као заменица шефа кабинета министра Небојше Стефановић.

Из Стефановићевог кабинета пребачена у Управу криминалистичке полиције где и дан данас ради као секретарка.

Хркаловићева у МУП-у званично ради нешто више од годину дана.

За то време успела је да се позиционира као особа од поверења задужена за све тајне криминалне активности у Министарству унутрашњих послова.

Како је Телепромптер.рс раније открио, Хркаловићева је била задужена за састављање спискова за масовне отказе неподобних полицајаца, запошљавање напредњака, координацију тајних праћења новинара и друге шпијунске акције, укључујући и акцију у Поточарима, као и за прогон свих полицајаца који покушају да се супротставе криминогеној структури у МУП-у.

Хркаловићева је имала и важну улогу током афере око наводног атентата на Александра Вучића.

Она је у својству обичне секретарке УКП-а била испред Вучићеве куће у Јајинцима, где је наводно пронађено оружје. Била је у друштву министра Стефановића. На лице места те вечери није дошао директор полиције Владимир Ребић, директор београдске полиције Веселин Милић, а ни начелник УКП-а Срђан Пасквали.

Дакле, наводно оружје у Јајинцима прво су обишли напредњаци, што је додатно поткрепило тврдње да је било речи о измишљеном атентату.

Извор: Телепромптер