ШОЈГУ НAТО ПAКТУ: Aко буде припреман напад као на Србију 1999. сазнаћемо за секунд

2

Министар одбране Русије, генерал армије Сергеј Шојгу, рекао је да је потенцијал суперкомпјутера Националног центра за управлјање одбраном колосалан и да се не користи ни половина његових тренутних могућности

sergej-sojgu-rusija-nece-napasti-ukrajinu-1395347995-465777

За сам суперкомпјутер је рекао: „Он има отворену `архитектуру`. Из њега се могу уклонити неки блокови и ставлјати нови. Нјегове могућности се могу и ширити и повећавати. Резерве су такође колосалне”.

Шојгу је објаснио и зашто се не користи тренутно ни половина потенцијала централног компјутера (суперкомпјутера) Оружаних снага Руске Федерације:

– За веће коришћење његових могућности потребно је далје `клјукање` те машине додатним подацима.

А могућности суперкомпјутера – посебно његову способност да анлаизира ситуације и нуди заклјучке, полазећи од података којима је бо `нахрањен` – Шојгу је илустровао на примеру НАТО операција против Југославије:

– То је била велика НАТО-операција. Да би је извели, извршили су концентрацију ратних бродова, примакли ракете на одређене локације и одређена растојања. Ако сутра из неке зоне почну да стижу сличне информације, суперкомпјутер ће нас упозорити: „Пријателји, та ситуација 90 одсто личи на оно што је било 1999. у Србији. Постоји опасност да се у тој зони понови оно што је било у Србији. Предузимајте мере

Оперативна моћ руског војног суперкомпјутера – према проценама – три пута је већа од могућности суперкомпјутера који користи Пентагон.

Начелник руског Националног центра за управлјање одбраном – генерал Михаил Мизинцев – тврди да његов „суперкомп” може да чува 19 пута више података него онај којим располаже америчко Министарство одбране.

Национални центар РФ за управлјање одбраном профункционисао је 1-ог децембра 2014-те.

Мизинцев посебно наглашава: „Све у нашем суперкомпјутеру је произведено у Русији. Зато је свако `цурење` података унапред исклјучно. Сведено на нулу. За рад у Центру одшколовали смо више од сто програмера и других стручњака”.

 • Милутин

  Колики су рачунари на Интернету, и колико података чувају, као што су рачунари Гугла, Јутјуба и сличних Руских Интернет сајтова, који чувају видео клипове из читавог света, чије су величине од неколико мегабајта до неколико гигабајтова. Ту су још Интернет рачунари који чувају карте и снимке земље, базу свих светских сајтова који служе за претрагу, база података о тако рећи свим светским знањима и подацима.
  Величина неког рачунарског система огледа се у брзини обраде података, капацитету и брзини меморије која се користи и броја корисника које може да опслужи у једном тренутку.
  Поред тога ту је и величина база података за смештај велике количине података и развијени софтвер, са програмерима, који све то опслужује.
  Тако да је све то релативна ствар, када је у питању неки рачунарски систем.
  Руси су развили свој одбрамбени рачунарски систем, који не независан од запаних система јер је развијен у другом кодном систему, што је највећа предност, а поред тога могу да упадају на системе са познатим кодним системом на западу и другде.
  Ако америчка војска није развила посебан рачунарски систем, и поред разних заштита добри стручњаци (хакери) могу да пробију ту заштиту.

 • Milan Miljkovic

  „Светски поредак“: Филм

  https://rs.sputniknews.com/video/201601121102437590-poredak-film-svet/