Прочитај ми чланак

Шербеџија: Љуба Тадић је највећи глумац на свету

0

Пишем књигу „Зелена карта” о мом животу у Лондону и Америци и играм се као када сам у школи у Винковцима добијао петице на писменим задацима из језика и књижевности, казао је данас глумац Раде Шербеџија на промоцији својих књига.

serbedzija

Глумац и шансоњер светске славе посетио је Београд где ће вечерас (20) одржати концерт у пратњу свог бенда „Западни колодвор” на сцени Сава центра.

Говорећи о својој књизи у настајању, Шербеџија наглашава да му је жеља да буде духовит у писању.

„Када су људи духовити то је најбожанственија ствар на свету. Не само у уметности већ и у нашим животима. Писао сам без грча све до 180 странице и онда сам стао. Почели су људи да умиру. Љуба Тадић је отишао, али сам га надреално ипак сместио у књигу. Као јавио ми се на Црвеном тргу у Москви где припрема представу са заслужним уметницима Бољшој театра”, казао је Шербеџија.

Уметник каже да је стао са писањем када су почели да одлазе људи који су много значили у животу.

„Умро је Ивица Видовић, па Борислав Вујичић књижевник…и сад треба те смрти написати. Те смртти су ме паралисале као писца. У писању поезије ме зауставила мајчина смрт. Од када је она отишла 1997. године нисам написао ни једну песму. Као да је у мени нешто заувек нестало. То је зато што ја нисам песник већ емотивно биће. Убила ме је мајчина смрт”, казао је Шербеџија.

Према његовим речима у то време је само играо реми у Лос Анђелесу када није снимао филмове.

„У кафеу код Адема Југословена из Бањалуке који држи Титову слику у кухињи играо сам реми са Албанцима са Косова, Србима, Хрватима, Босанцима…са свима из бивше Југославије. Нигде на свету не играм реми осим у том кафеу. Постао сам зависан од играња ремија са тим мојим пријатељима у том кафеу и престао сам да пишем књигу. Одлично играм преферанс и покер, али ми је гушт да играм са тим пријатељима тај досадан реми у малом кафићу у Лос Анђелесу. Седам година нисам наставио писање те моје нове књиге. Пре пар месеци сам наставио писање и верујем да ћу завршити књигу до марта 2017. године” казао је Шербеџија.

Велики уметник никада у својој кући није чувао своје књиге, филмове, носаче звука фотографије на којима се налази са другим холивудским звездама.

„Безобразно се понашам као да сам вечан. У ствари сам као отац желео да сачувам своју децу од посебности. Чини ми се да сам то доста добро урадио. Са друге стране ништа нисам планирао у животу. Играо сам Хамлета, али ништа од Чехова. Када сам ушао у четрдесете године живота када се играју те дивне улоге Чехова, ја сам напустио позориште. Мој театар на мом језику и отишао у свет да снимам филмове”, рекао је Шербеџија.

Његова велика жеља су биле студије књижевности.

„Никада нисам хтео да будем глумац. Био сам одличан на писменим задацима из књижевности у средњој школи. Желео са, да будем песник или писац, али ето постао сам глумац. Постао сам глумац јер сам пред одабир студија раскинуо велику љубав, па је та девојка отишла у Београд, а ја у Загреб. Хтео сам у Београд на студије књижевности, али ме је живот тако удесио да у Загребу упишем глуму”, казао је Шербеџија.

Каже да је за њега Љуба Тадић највећи глумац којег је видео.

„Силно сам га волео. Баш силно. Он је највећи глумац на свету. Од њега су сви научили много. Био је контрабас који је у часу знао постати виолина. Савршенство интелигенције, снаге и емоције. Имао је бриљантну технику и интуицију”, казао је Шербеџија.

Он је нагласио да се веома радује вечерасњем концерт јер је Београд посебан град са посебном публиком.

„Вечерас ће бити театра, поезије, музика на мом наступу у Сава центру који је велика дворана у којој је могуће успоставити интиму са публиком. Биће нових песама али свих оних дивних нумера уз које се дружим са публиком свих ових година. Што би рекао Кемал Монтено ‘пусти Раде, добра песма је само она која постане стара’“, казао је Шербеџија.

Холивудска звезда најављује филм „Промисе” који је снимао прошле године.

„Играм у филму који говори о геноциду који је Турска извршила над Јерменима 1915. године. Филм је сниман по истинитом догађају и уз мене у њему игра Кристијан Бејл. Верујем да ће ускоро бити премијера”, најавио је Шербеџија.

О Радету Шербеџији и његовим књигама говорили су и Драган Кремер, Борка Павићевић и редитељ Дејан Мијач.

Мијач је рекао да је Шербеџију упознао на Филмској академији.

„Фасцинирало ме је шта је Раде усвојио као глумац. Толико интелигентног односа према игри нисам видео до тада и нисам могао да предпоставим да постоји такав млад човек. Раде Шербеџија као глумац ме је више пута учинио срећним. То је бунтован човек који не пристаје на своју кожу. Он побуну никад није оживљавао у деструктивном маниру. Раде је успевао да изађе из своје коже и да поносито стоји на ветрометини. „ казао је Мијач.(Тадић).