Прочитај ми чланак

„НИЈЕ У ПЛАНУ било какво повећање цене струје“

0

Београд -- Није у плану било какво повећање цене струје и вероватноћа да се оствари тај захтев ММФ-а биће све мања, поручио је министар енергетике Александар Антић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Београд — Није у плану било какво повећање цене струје и вероватноћа да се оствари тај захтев ММФ-а биће све мања, поручио је министар енергетике Александар Антић.

„Морам да истакнем да су сви приоритети, када је ЕПС у питању усмерени у потпуно другом правцу од поскупљења струје“, рекао је Антић, приликом обиласка Термоелектране Никола Тесла Б (ТЕНТ Б) у Обреновцу.

Како је нагласио, ЕПС има план финансијске консолидације, одређена мерила и критеријуме које мора да испуни у свакој години, као и да 2017. намеће одређене додатне потребе, да се направе финансијске уштеде у ЕПС-у, како би он био дугорочно била стабилнија и одржива компанија.

„ЕПС сада има одлично стање текуће ликвидности, на рачунима има више од 60 милијарди динара и део тога је за ремонте у току и који су пред нама, али имамо стабилне финансије у овом тренутку и приоритети су да наставимо са оптимализацијом броја запослених, у овом тренутку завршавамо социјални програм, по коме очекујемо око 1.900 људи да оде из ЕПС-а“, рекао је Антић.

С друге стране, каже министар, постоји повећање наплате, а такође смањење губитака, тако да су то приоритети и кључни параметри које ЕПС сада „гађа“.

Уколико се ту буде успешно, сматра Антић, вероватноћа за испуњавање захтева ММФ за поскупљењем струје биће све мања.

„Понављам, други су нам приоритети, имамо другу идеју и верујем да ћемо успетти да те параметре у 2017. остваримо кроз уштеде, смањење губитака и даљу оптимизацију броја запослених, тако да, ако ме питате, немамо у плану на данашњи дан било какво повећање цене електричне енергије“, прецизирао је Антић.