Прочитај ми чланак

КАКО ДА ПРЕБРОДИТЕ празнични стрес

0

Уз бројне обавезе и финансијски проблеми су узрок брига у овом периоду године. Истраживања показују да просечна особа на празничне припреме потроши 42 сата годишње.

05-stres-pred-praznike_620x0

Уз бројне обавезе и финансијски проблеми су узрок брига у овом периоду године. Истраживања показују да просечна особа на празничне припреме потроши 42 сата годишње.

За неког најлепше доба године, за другог најстресније. Једни на улицама виде новогодишњу декорацију, други гомилу људи који јуре као муве без главе. Многи би да уживају у свему што празници носе, а други би се најрадије затворили у кућу док еуфорија не прође. Једни се радују сусрету са породицом, али има и оних који га се плаше. Ових других је, како се празници приближавају, све више. Испред носа нам је измакао савршен поклон за члана породице, хаљина коју смо планирали да обучемо за Нову годину је тесна, са партнером се, чини се, свађамо и око тога да ли температура у стану треба да буде 21 или 21,5 степени.

Истраживања показују да просечна особа на празничне припреме потроши 42 сата годишње. То укључује куповину, планирање и присуствовање забавама, декорисање куће, спремање хране. А, пошто су нам животи ионако препуни обавеза, јасно је да је ово додатни притисак. Уз густ распоред, финансијске бриге су највећи окидач стреса у овом периоду. Није поштеђен нико, с тим што су стресу подложније жене и они који имају децу. Зато, психолози саветују како да се најбезболније изборимо са празничном тензијом.

Превише задатака

Уместо обавеза, стручњаци предлажу да се поставе циљеви. На пример, уместо да себи зацртате задатак да направите огромну торту и богату трпезу, поставите циљ да уживате у празницима и лепој храни. Такође, када нисмо фокусирани, расипамо енергију, па основни циљ поделите на три мања, на пример окитите дом, припремите омиљено јело укућана и обавите велику празничну куповину. Немојте све радити сами, поделите обавезе са укућанима, бићете растерећенији и нећете се одрицати задовољстава која не бисте сами могли да постигнете.

Буџет

Важно је да одредите буџет за поклоне пре него што кренете у куповину. Јер, празан новчаник је један од главних разлога за пораст нивоа стреса. Ако планирате да купујете поклоне, знајте да, према истраживању организације „Извештаји потрошача“, чак 49 милиона људи у свету добије оно што не жели. Зато се не оптерећујте ценом, а супротно увреженом веровању, деца се кад одрасту углавном не сећају новогодишњих поклона, већ осећања током празника.

Нереална очекивања

Кад ствари не иду онако како смо замислили, што је углавном случај, не тражите повод за „пуцање“. То ћете избећи ако не замишљате идеалан сценарио, као са новогодишње рекламе, јер у стварности јело често загори, деца вриште, партнери су надурени, браћа и сестре се свађају. Као и у другим областима живота, важна је флексибилност и способност да уживамо у тренутку, чак и несавршеном. Ако сте отпутовали негде, не нервирајте се ако хотел није као на слици, можда ће лет авионом каснити, али нису околности те које праве проблем, већ наша реакција на њих. Не очекујте превише од себе, у ово доба многи потпадну под општу хистерију због пресије да буду насмејани. Не потискујте тугу, ни бес, јер ће само тако моћи да оду. Не очекујте да волшебно нестану све тензије међу члановима породице. Веће проблеме решавајте после празника јер је мала шанса да сада у томе успете.

Без глуме

Компромис кућу гради, али има моћ и да је сруши. Неретко нас пред празнике ухвати еуфорија и пожелимо да будемо бољи према пријатељима, родитељима, деци, партнеру. У таквом расположењу, излазимо у сусрет људима више него што смо навикли, али и прећутимо ако нам нешто не одговара. Али, то потискивање не може дуго трајати, поготово ако од друге стране не добијамо исту пажњу. Уместо срећних празника, могуће је да ћемо у неком тренутку експлодирати. Зато стручњаци саветују да не глумимо оно што нисмо, већ да изразимо своје жеље и тако што ћемо рећи „не“ како бисмо одвојили који тренутак за себе.