Прочитај ми чланак

АКО СТЕ НОЋАС НА ТРГОВИМА: Затворене улице, сатнице, ствари које не смете уносити

0

Све је спремно за дочек Нове године у престоници, а поједини делови града већ су затворени за саобраћај.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Због концерта испред Скупштине Србије, за које је загревање почело још јуче, од 17 сати за возила је затворен део од Теразија до Булевара краља Aлександра.

Временска прогноза – 1. јануар

Ујутру слаб и умерен мраз, по котлинама и низијама местимично магла. Током дана претежно сунчано и мало топлије.

Ветар слаб, јужних праваца, у Тимочкој Крајини умерен, западни. Јутарња температура од -9 до -3 , највиша дневна од 0 до 7 степени.

Возила са линија 24, 26, 27, 37, 44 и 58 ићи ће заобилазним путевима, а линија Еко 1 вечерас неће бити у функцији.

Опрезно са алкохолом у најлуђој ноћи

Славље многи не могу да замисле без различитих врста и великих количина алкохола. Забрињава податак да алкохол користи све више младих. У најлуђој ноћи млађи, не знајући за меру, претерују у конзумирању пића што доводи до пијанства. Последњих година у новогодишњој ноћи често се дешава и акутно тровање алкохолом, што може да буде и кобно. Лекари саветују – умереност. Често и брзо испијање великих количина алкохола у кратким временским размацима, такмичење, силно наздрављање у новогодишњој ноћи, неки су од облика опијања код младих, што има последица.
„Они кроз интензивно конзумирање алкохола мисле да се опуштају, што ће обележити јер се сада стално бележи да ли кроз селфије, да ли кроз друштвене мреже. Осетиће се прихваћено у вршњачкој групи“, објашњава психотерапеут др Вера Деспотовић.
У последње време међу младима је популарна комбинација алкохола, енергетских напитака и таблета.
„Тада када се деси долази до малигних аритмија, до епизода које се смењују наглог лупања срца или наглог успорења срца, са различитим варијацијама пада пулса, а у најгорем случају може доћи до изненадне срчане смрти“, истиче кардиолог др Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“.
Код пацијената који су се отровали могу да се појаве проблеми са дисањем, падање у несвест, па чак и кому. Већину смештају у Центар за токсикологију ВМА који у новогодишњој ноћи прими и више од стотину пацијената.
„Ми се спремамо за 31. децембар. Тога дана имамо појачану екипу дежурних, обезбеђујемо довољан број постеља за пацијенте, правимо залихе лекова и инфузионих раствора. Припремамо се за огроман број пацијената, који ће у кратком року од пар сати стићи у нашу установу. Углавном то траје до зоре“, каже начелница Клинике за токсикологију ВМА др Јасмина Јовић Тошић.

Подсећамо на савет лекара – опрезно са алкохолом у најлуђој ноћи!

Привремене рампе постављене су на прилазу Тргу Николе Пашића са Теразија, Дечанске улице, код Историјског музеја Србије и на почетку Булевара.

Београђани који буду желели да најлуђу ноћ проведу у самом срцу града све стаклене, оштре предмете и петарде морају оставити код куће.

– Никакво уношење било каквог оружја, стакла и пиротехнике неће бити дозовољено. Не носите ништа чиме можете да повредите себе и друге. Такође све торбе и кофери које посетиоци буду носили претресаће се комплетно. Наравно храна је дозвољена у нормалним количинама – рекао је Дарко Главаш.

Ипак, на јучерашњем концерту посетиоцима није било дозвољено да уносе ни флашице са водом, а неки су замољени да у оближње канте баце пециво које су понели са собом.

Испред Скупштине Србије вечерас ће наступити легенде југословнске музике, али и ДИ-ЏИ-јеви.

Плави оркестар – 21 – 22.30
Бајага и инструктори – 23 -01
ДИ-ЏЕ сет – 01 -03

Нови Београд

Данас у 17 сати за сва возила затворен је Булевар Зорана Ђинђића између Омладинских бригада и Булевара уметности, и тако ће остати све до понедељка у 03 сата. Aутобуси ГСП-а са линија 17, 68 и 74 саобраћаће алтернативним трасама.

Нови Београд први пут самостално дочекује Нову годину, а за ту прилику житељима су поклоњена два концерта.

Све најлепше у 2017. испред ТЦ „Меркатор“ Новобеограђанима ће пожелети Владо Георгиев, али и музичари који ће натупити пре њега.

Мастер Бластер – 21-22,
Инспектор Блажа и кљунови – 22 – 23
Владо Георгиев – 23 -01.30
ДИ-ЏЕЈ Ниггор 01.30 – 03

Борча

Борчанци имају још времена да се провозају деоницама испред ТЦ „Шопи ритејл парк“, јер се тек од 21 сат затвара саобраћај у улици Братства и јединства, на делу од Хоповске улице ка Зрењанинском путу.

Линије 85 и 96 биће преусмерене, а рампе ће се уклонити наокн кнцерта, око три сата после поноћи.

Нада Топчагић у 2017. уводи Борчу

Музички програм у Борчи почеће у 21 сат, када атмосферу почиње да загрева Ђ сет. Након њих, око 22.30, на бину ће изаћи Нада Топчагић, која ће уз краћу паузу за време наступа оркестра „Данијела“, забављати Борчанце „целу ноћ“.

Земун

На Великом тргу у Земуну посетиоци ће ући у 2017. уз познате песме „Ју групе“, Милоша Радовановића финалисте Звезда Гранда, а програм ће водити Бојан Ивковић, водитељ емисије „Твоје лице звучи познато“.

Програм почиње у 21 сат, у поноћ ће ватромет испунити небо изнад Великог трга, а обезбеђене су довољне количине куваног вина и ракије.

У Српској све спремно за дочек Нове године

У Бањалуци и широм Републике Српске све је спремно за дочек Нове 2017. године.
 
Радно вријеме апотека, амбуланти и трговина током празника у највећем граду Српске биће измијењено. Радници Хитне помоћи, ватрогасци и полицајци побринуће се да најлуђа ноћ протекне у најбољем реду. Захваљујући граду, за новогодишњу ноћ биће организован бесплатан превоз на појединим аутобуским линијама од 22 до пет ујутру.

Прослава у највећем граду Српске почела је дочеком дјечје Нове године. 

Уз тактове пјесама Дјечијег хора „Врапчићи“, вокалних солиста „Звјездица“, плесне групе и Дједа Мраза, најмлађи Бањалучани почели су да славе улазак у Нову годину. Славље за оне нешто старије почиње вечерас, на истом мјесту- на Тргу Крајине у 19 часова и трајаће до дуго у ноћ.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је Нову годину намлађим Бањалучанима. За почетак Нове године симболично дочекане одбројавањем и пуштањем балона у ваздух тачно у подне, Радојичић је пожелио свим становницима града на Врбасу да Бањалука буде љепше и боље мјесто за живот.

– Младима желим да буду најљепши и највеселији дио нашег града, а њиховим родитељима да овај град буде љепши и бољи и да у њему могу да нађу бољу прилику без обзира на то да ли је ријеч о послу или забави, култури, спорту – рекао је Радојичић.

Бањалучане, али и бројне госте који су већ стигли у град на Врбасу, на Тргу Крајине вечерас ће забављати Лукијан Ивановић, Душан Свилар, Александра Радовић и Тијана Дапчевић. Славиће се и у бројним угоститељским објектима, а традиционално у поноћ биће приређен ватромет.

Поводом новогодишњих празника, предсједник Републике Српске, Милорад Додик свим грађанима Српске и свим људима у свијету, без обзира на вјеру и нацију, пожелио је здравље и срећу у новој 2017. години.

У Семберији нема организованог дочека па су, упркос кризи, сва мјеста у угоститељским објектима већ резервисана. Велики број грађана ће, међутим, и ову најлуђу ноћ дочекати у кућној атмосфери са породицом и пријатељима. Они који ће изван својих домова провести новогодишњу ноћ, могу бирати између бројних ресторана, хотела, дискотека и кафића. Цијене дочека су од 30 до 100 КМ у зависности од садржаја конзумације.

Добој, за разлику од претходних година, није организовао јавни дочек Нове године. Образложење лежи у мјерама штедње које су присутне на свим нивоима, па ће зато Добојлије на дочек у неки од угоститетљских објеката или у домаћој кућној атмосфери.

За разлику од других херцеговачких општина у Требињу је ове године организован дочек на отвореном.

У Приједору и ове године богат садржај – од програма на тргу, па до многобројних понуда ресторана и кафића. За оне који одлуче да остану у свом граду, Општина Приједор и Туристичка организација припремиле су и дочек на отвореном уз „домаће снаге“- Фантастик бенд и група Tattoo.

Општина Сребреница и Удружење грађана „За Сребреницу“ организоваће новогодишњи дочек на градском тргу, уз богату томболу, музику уживо и бесплатне топле напитке за све присутне.

Општина Прњавор организоваће на градском тргу новогодишњи дочек гдје ће, све који одлуче да ову ноћ проведу на отвореном, забављати локални бендови. Програм почиње у 22.00 часа.

У градским општинама Источног Сарајева ове године скромно обиљежавање Нове године. У Парку Гаврила Принципа у Источном Новом Сарајеву наступиће група „Дивљи кестен“, са којом ће уз традиционални ватромет и бесплатно кувано вино грађани дочекати Нову годину. На Палама, због ниских температура ни ове године неће бити организован дочек, као ни у остале четири градске општине.

У Moдричи и ове, као и претходних година, нема организованог дочека Нове године на грaдскoм тргу. Нajвeћи брoj Мoдричaнa 2017. годину ћe дoчeкaти весело у кућнoj aтмoсфeри у кругу пoродицe и сa приjaтeљимa.

У Фочи ће весело бити на Градском тргу уз кувано вино, ракију, планински чај и провјереног забављача групу „Параноид“.

У кафићима, ресторанима и дискотекама мјеста су резервисана.

У Зворнику неће бити организованог дочека на отвореном. Умјесто народног весеља на градском тргу, средства ће бити искоришћена за помоћ најсиромашнијима.

У Дервенти већ годинама нема организованог дочека на отвореном. Грађани Нову годину дочекују углавном у кућној, породичној атмосфери.

У Брчком нема организованог дочека на Тргу, славиће се у кафићима, ресторанима, хотелима те у кућној варијанти.

Грађани Вишеграда испратиће стару и дочекати Нову 2017. годину у породичној атмосфери. Кафићи и дискотеке резервисани су за млађу популацију. Цијене резервација су од 10 па до 40 КМ у зависности од угоститељског објекта.

У Братунцу ни ове године неће бити организованог дочека Нове године на градском тргу и уобичајено највише становника ће новогодишњу ноћ провести код кућа, а млади ће славити у бројним кафићима у овом мјесту.

У Новом Граду организованог дочека Нове године неће бити. Нову 2017. годину Новљани ће дочекати углавном у кругу породице, а млађи у неком од угоститељских објеката.

Нова година стигла у Пекинг, Хонгконг, Сингапур…

Седам и по милијарди људи широм света дочекаће Нову годину у слављу, али уз опрез због претњи од тероризма. У 2017. први су ушли становници острва Самоа и Кирибати, а последњи ће је дочекати становници острва Нијуе у јужном Пацифику.

17.00 – Становници Пекинга, Хонгкога, Маниле и Сингапура уз ватромет обележили улазак у 2017.

16.00 – И грађани Јапана дочекали нову 2017. Долазак Нове године у Токију обележен масовним пуштањем балона.

14.00 – Око милион људи дочекало је нову 2017. годину у Сиднеју. Ватромет је, већ по традицији, био грандиозан а простор око Сиднејске опере и обале центар свих збивања.

12.00 – Грађани Новог Зеланда упловили су у 2017. фантастичним ватрометом, испаљеним са 328 метара високог Скај тауера у Окланду. 

11.00 – Становници пацифичких држава Самоа и Кирибати први дочекали 2017. годину. 

Више од милион људи дочекало је 2017. у Сиднеју уз ватромете који су били посвећени Принсу и Дејвиду Боувију.

Седам тона ватромета лансирано је са луке, у облику Сатурна, месеца и звезда као омаж Боувијевој песми „Спејс одити“, као и омаж Принсу, који су преминули у 2016. години.

Најпопуларнији град на Новом Зеланду Окланд, први је ушао у нову 2017. годину, уз ватромет из 328 метара високог „Скај тауера“ у центру града, а Полинезија и пацифичка острва, укључујући Самоу, Тонго и Кирибате ушли су такође у 2017. у 10 сати по средњоевропском времену.

Самоа, острво са 180 хиљада становника, пре неколико година је због економских разлога променила страну на датумској граници, њене источне стране су „прешле“ на западну, и од тада у нове године улази прва, а не последња као пре, подсећају агенције.

За разлику од њих, становници острва Киритиматија навикли су да у нове године улазе први.

Киритимати су најисточнији дио пацифичке острвске државе Кирибати.

Први јануар ће последњи дочекати у Америчкој Самои и на острву Нијуе у јужном Пацифику. Код њих ће 2017, по средњоевропском времену, стићи тек сутра.

Широм Европе појачане су мере безбедности због потенцијалних претњи од терористичких напада, након што је у нападу на Божични вашар у Берлину убијено 12 особа.

У европским престоницама подигнуте су бетонске баријере, а повећано је и присуство полицајаца.

На Тајмс скверу у Њујорку очекује се два милиона људи, где ће грађани посматрати спуштање традиционалне кристалне кугле.

У Бразилу више од милион људи придружиће се прослави на плажи Копакабана у Рио де Жанеиру.